BM Genel Sekreteri  António Guterres Perşembe günü yaptığı açıklamada, bugün dünya çapında 78 milyon kız ve erkek çocuğunun çatışmalar, iklim felaketleri ve yerinden edilme nedeniyle “hiç okula gitmediğini”, on milyonların ise sadece ara sıra eğitim aldığını  söyledi.

BM küresel fonu Education Cannot Wait (ECW) öncülüğünde acil durumlarda eğitim için daha fazla fon sağlanması çağrısına destek veren   BM şefi, bir video mesajında ​​kimsenin öğrenme şansının reddedilmemesi gerektiğinde ısrar etti.

Guterres, bugün tam 222 milyon çocuğun kötü bir eğitim gördüğünü kaydetti. Onlara yardım etmek için 18 ülke ve özel ortak , dönüm noktası niteliğindeki konferansın açılış gününde ECW için 826 milyon dolar taahhüt etti .

Eğitim, temel bir hak

Kim olursanız olun, nerede yaşarsanız yaşayın, önünüzde hangi engeller çıkarsa çıksın, kaliteli bir eğitim hakkınız var. " başarılı olma şanslarını yakalarlar.

Cenevre'de düzenlenen Eğitim Bekleyemez Üst Düzey Finansman Konferansı'nda yorumlarını ileten  Genel Sekreter, fonun kurulduğu 2017'den bu yana  87.000 öğretmen yetiştirmesini ve krizdeki yedi milyon çocuğa "hak ettikleri eğitimi " vermesini memnuniyetle karşıladı. .

Konferansın ilk gününde 18 ülkeden ve özel sektörden gelen taahhütler 826 milyon doları aşarken  ,  BM  Küresel Eğitim Özel Temsilcisi ve ECW Üst Düzey Yönlendirme Grubu Başkanı  Gordon Brown , herkes için öğrenmeye yönelik uluslararası desteği memnuniyetle karşıladı.  Sürdürülebilir barışa yatırım .

“ Dünyanın en izole, en kimsesiz, en ihmal edilmiş çocuklarından bahsediyoruz . Biz onlara yardım edemezsek, kendilerini insan ticaretine maruz kalmış veya çocuk işçiliğine ya da çocuk evliliğine zorlanmış bulan kızlardan bahsediyoruz” diye devam etti.

Afganistan: ders kitabı çaresizliği

Somaya Faruqi  , Afganistan'daki krizdeki eğitimle ilgili kendi acı dolu öyküsüyle,  Taliban'ın Ağustos 2021'de iktidarı ele geçirmesiyle ülkeden kaçarken birçok "kız kardeşinin" geride kaldığını anlattı.

Onlarla iletişim halinde olan ve içinde bulundukları kötü durumu vurgulamak için kadın hakları aktivisti olarak çalışan 20 yaşındaki Faruqi, kız arkadaşlarının fiilen yetkililer tarafından derse girmeleri yasaklandıktan sonra artık ders çalışamadıklarını söyledi.

 UN News'e verdiği demeçte, "Durum, haberlerde ve sosyal medyada görebileceğinizden çok daha kötü" dedi. “Arkadaşlarımdan her gün  yaşları ve rızaları ne olursa olsun zorla evlendirildiklerine dair mesajlar alıyorum .”

Ağır sorumluluk

Şunları ekledi: “  Hâlâ Afganistan'da olan kız kardeşlerimi desteklemek için derin bir sorumluluk hissediyorum . Durumları iyi olmasa da her gün onlarla iletişim halinde kalıyorum.

Hikayelerini dinliyorum, cesaret verici sözler söylüyorum ve elimden geldiğince kaynaklarla bağlantı kurmalarına yardımcı oluyorum . Karşılaştıkları mücadeleleri görmek yürek burkan ama bu sadece  onların hakları için mücadele etme  ve tüm Afgan kadınları için daha iyi bir gelecek inşa etmeye yardım etme kararlılığımı güçlendiriyor .”

Dijital hırs

Aslen Batı Afganistan'daki Herat'tan olan Bayan Faruqi, şu anda ABD'deki Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde makine mühendisliği okuyor.

Bir şeyleri tamir etmeye olan ilgisi, babasının arabaları tamir etmesine yardım etmesinden kaynaklanıyordu ve bu,  Afgan Kız Robotik Takımının Kaptanı olarak robotiklere olan ilgiyi ateşledi .

Parlak gelecek kesik kesik

Faruqi ve ekibi,  Afgan sağlık bakanlığıyla koordinasyon içinde birlikte, COVID-19 salgınının zirvesinde düşük maliyetli bir suni solunum cihazı prototipi tasarladı ve yaptı . Bu başarıdan güç alan Faruqi'nin teknolojiye olan ilgisini sürdürme umutları, Taliban iktidara geldiğinde suya düştü.

“Afganistan'da ilk robot şirketini kuracaktık. Ne yazık ki durum değiştiğinde” dedi. "Artık Afganistan'daki gerçek durumu görebiliriz,  (Taliban) sahip olduklarımıza ve 20 yılda başardıklarımıza değer vermiyor ."

Bugün Somaya, Afganistan'da büyüdüğüne dair pek çok mutlu ortak anıya sahip olduğunu, ancak fiili yetkililerin "her şeyi bizden almasına" derinden üzüldüğünü söylüyor.

İyi ve kötü günde

Ağustos 2021 darbesinden önce, "Afganistan, hayallerimin peşinden gidebileceğim ve toplumumun gelişimine katkıda bulunabileceğim bir yerdi" diye açıkladı. Ancak Taliban kontrolü ele geçirdiğinden beri  durum vahim bir hal aldı ve orada mahsur kalanların çektiği acılar kalbimi sızlatıyor .”

Somaya UN News'e verdiği demeçte, sabahların "o gün okula gideceğimi bilerek, bir heyecan ve amaç duygusuyla" mutlu bir şekilde başlayacağını söyledi. “Benim için okul sadece bir öğrenme yeri değil, kendim olabileceğim, arkadaşlar edinebileceğim ve büyük hayaller kurabileceğim bir sığınaktı. Yeni şeyler öğrenme fırsatına değer verdim ve her gün değerli bir hediye gibi hissettim.

"Fakat bundan daha fazlası, okul hayatımın en anlamlı bağlantılarını kurduğum yerdi - bilgi ve gelişme tutkumu paylaşan kız arkadaşlarımla. Birlikte güldük, birlikte ağladık ve birbirimize destek olduk. Onlarla birlikte olmak beni bütün, canlı ve özgür hissettirdi.

“Şimdi, o günlere dönüp baktığımda,  kalbim o değerli anlar için şükran ve özlemle doluyor . Tüm kızların benimle aynı fırsatlara sahip olmadığını biliyorum ve bu kalbimi kırıyor.

“Okula gitmek, arkadaşlarla vakit geçirmek bir ayrıcalık değil, temel bir hak olmalıdır. Her zaman bu anılara değer vereceğim ve  her kızın benim yaşadığım sihrin aynısını deneyimleme şansına sahip olduğu bir dünya yaratmak için çalışacağım ."

Editör: Haber Merkezi