Denizde sürüklenen 200'den fazla kişinin kurtarılmasına katılan Endonezyalı balıkçı ekipleri ve yerel makamlar, Salı günü BM mülteci kuruluşu UNHCR tarafından "insanlık yaptıkları" için takdir edildi. 

UNHCR , hayatta kalan iki grubun Endonezya'nın kuzeybatı kıyılarında kıyıya getirildiğini açıklayan  bir bildiri yayınladı.

Bir aydan fazla bir süredir denizde olduğuna inanılan BM ajansı, artık Endonezya'da güvende oldukları için rahatladıklarını ifade etti. 

UNHCR Endonezya Temsilcisi Ann Maymann, içinde bulundukları kötü durumu  vurguladıktan sonra , "Endonezya'daki yerel topluluklar ve yetkililerin bu insanlık davranışını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

"Bu eylemler, insan hayatını kesin bir ölümden kurtarmaya yardımcı oluyor ve birçok çaresiz insan için zorlu sınavlara son veriyor." 

Yeni gelenlerle ilgilenmek 

Hayatta kalanları bitkinlik ve susuzluktan tedavi etmek için acil tıbbi bakım sağlandı.  

Hayatta kalanlara göre, gemideki zorlu koşullar denizde 26 kişinin ölümüne neden oldu.  

UNHCR, yerel makamlar ve insani yardım ortak personeli karaya çıkarılanlarla ilgileniyor.  

BM ajansı, "Birçoğunun durumlarını dengelemek için acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı var" dedi. "Ajans ayrıca yerel topluluklara ve yerel makamlara kurtarılanları desteklemek için daha fazla malzeme ve personel gönderiyor." 

Ölümcül geçiş 

Bu yıl şimdiye kadar 2000'den fazla insan Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'nde riskli deniz yolculuklarına çıktı ve bu yolculuklarda yaklaşık 200 kişinin öldüğü bildirildi. 

Çoğu, 2017'de Myanmar'daki zulümden Bangladeş'e kaçmak için kaçan Arakanlı erkek, kadın ve çocuklardan oluşuyor.  

İnsani yükümlülük göz ardı edildi 

UNHCR ayrıca, içinde 180 kişi bulunan bir teknenin daha denizde kayıp olduğu ve tüm yolcuların öldüğü varsayıldığı yönündeki raporları doğrulamak için çalışıyor. 

BM ajansı, bölgedeki tüm Devletlerin daha fazla sefalet ve ölümden kaçınmak için tehlikede olan teknelerdeki insanları kurtarmak için "yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri" konusunda ısrar etti. 

Endonezya'nın taahhüdü 

En son BM verileri, Endonezya'nın son altı hafta içinde dört tekneden 472 kişinin kurtarılmasına yardım ettiğini gösteriyor. 

UNHCR, bunun "zulüm ve çatışmayla karşı karşıya kalan insanlar için temel insani ilkelere olan bağlılığını ve saygısını" gösterdiğini söyledi. 

BM mülteci dairesi, "Pek çok kişi sayısız rica ve yardım çağrılarına rağmen harekete geçmedi" diyerek yakındı ve bölgedeki diğer ülkeleri Endonezya örneğini izlemeye çağırdı. 

Editör: Haber Merkezi