BM Genel Sekreteri António Guterres, Çarşamba günü New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen Devlet ve Hükümet Başkanlarının özel toplantısında, iklim kriziyle mücadele için daha fazla eylem ve liderlik çağrısında bulunarak, küresel sıcaklıklardaki artışı koruma çabalarını uyardı. Sanayi öncesi seviyelerin 1.5 derece üzerinde “yaşam desteği” var.

Toplantıdan sonra gazetecilere konuşan BM şefi, liderlerle iklim acil durumu ve gıda, enerji ve finansın “üçlü küresel krizi” hakkında konuştuğunu söyledi.

Bay Guterres, toplanan liderlere, selin ülkenin yaklaşık üçte birini kapladığı Pakistan'da bu ay tanık olduğu tahribatın 1,2 derecelik küresel ısınma ile meydana geldiğini; dünya şu anda üç dereceden fazla genel bir artış için yolda.

Toplantı, Bay Guterres ve Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah Al Sisi'nin eş başkanlığındaki liderler arasında “açık ve gayri resmi bir görüş alışverişi” ve COP27 BM İklim Değişikliği konferansı öncesinde önemli konuları ele alma fırsatı olarak önceden fatura edildi. Kasım ayında Mısır'ın Şarm El-Şeyh tatil beldesinde yapılacak.

'Fosil yakıtlar bizi öldürüyor'

İskoçya, Glasgow'da geçen yılki konferanstan bu yana, iklim etkileri daha da kötüleşti ve karbon emisyonları rekor seviyelere çıkarak en çok savunmasız toplulukları etkiledi.

Gayri resmi görüşmeler sırasında dört yakıcı konu ele alındı: emisyonların azaltılması, iklim finansmanı, uyum ve kayıp ve hasar.

Azaltma konusunda Bay Guterres liderlere, emisyonların 2030'dan önce neredeyse yarıya indirilmesi gerekmesine rağmen, yüzde 14 oranında artma yolunda olduklarını söyledi. Dünyanın önde gelen ekonomilerinin - G20 ülkelerinin - temsilcilerini kömürü aşamalı olarak bırakmaya, yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmaya ve “fosil yakıt bağımlılığına” son vermeye çağırdı.

“Fosil yakıt endüstrisi bizi öldürüyor” dedi ve “liderler, acil iklim eylemi için haykıran insanlarının yanından ayrılıyor.”

İklim değişikliğine ilişkin dönüm noktası 2015 Paris Anlaşması kapsamında , gelişmekte olan ülkelere, küresel ısınmanın etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olacak girişimleri finanse etmek için yılda 100 milyar dolar vaat edildi.

Bugüne kadar bu hedefe ulaşılamadı. BM başkanı, gelişmekte olan dünyaya mali taahhütlerin derhal ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerektiğini açıkladı.

Guterres, “2025 yılına kadar yılda 40 milyar dolara adaptasyon desteğinin iki katına çıkarılması gerektiğini vurguladım” diye devam etti Bay Guterres. “İklim yıkımı şimdi oluyor. İnsanlar artık acı çekiyor” dedi.

COP27'yi ileriye dönük olarak değerlendiren Genel Sekreter, etkinliğin iklim adaleti, uluslararası dayanışma ve güven meselesi olarak bu tartışmaları ileriye taşımasını umduğunu ifade etti.

Fiyatları düşürmek için işbirliği yapın

COP27'nin son günlerinde Kasım ayında Bali'de bir G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi gerçekleştirilecek ve Bay Guterres liderleri gıda, enerji ve finanstan oluşan “üçlü krizle” mücadele etmek için önemli kararlar almaya çağırdı.

Bakan, COVID-19 salgını ve Ukrayna'daki savaştan bu yana yükselen fiyatları düşürmek, gelişmekte olan ülkelere verilen desteği artırmak ve gelecek yıl daha büyük bir krizi önlemek için uluslararası işbirliği ve dayanışma çağrısında bulundu .

Bay Guterres, uluslararası finans kuruluşlarının da adım atmalı ve gelişmekte olan ülkelere borç indirimi sunmalı ve bunlara ihtiyacı olan ülkelere kaynak sağlamak için yeni mekanizmalar geliştirilmeli ve genişletilmelidir.

Editör: Güven BOĞA