Genitel Herpes ya da bir diğer adıyla genital uçuk, günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en yaygın olarak gözlemlenen hastalıktır. Hastalığa neden olan virüs yine hastalığın kendi adıyla tanımlanan HSV, yani Herpes Simplex Virus Tip 1’dir.

Çoğunlukla genital bölgede gözlemleniyor olsa da bazı durumlarda makat ya da kalça bölgesinde de etkili olabilir. Bununla birlikte HSV Tip-1 virüsü ise ağız bölgesinde de gelişim gösterebilir. Genital Herpes hakkında bilinmesi gereken en önemli detay, bu virüsün vücut tarafından bir kez alınması durumunda ömür boyu kalıcı olduğudur.

Genital Herpes Nedir?

Genital Herpes, daha çok kadınlarda gözlemleniyor olsa da erkeklerde de gelişebilen bir genital bölge hastalığıdır. Enfeksiyon oluşumuna bağlı olarak gelişir. Cinsel yolla bulaşır. HSV-1 ve HSV-2 virüsleri bu hastalığa neden olmaktadır. HSV-1 virüsü, çoğunlukla dudak ya da çevresinde ortaya çıkan uçuklara neden olur.

HSV-2 virüsü ise büyük oranda genital bölge, kalça ya da makat bölgesinde gelişen uçuklara sebebiyet vermektedir. Her iki virüs de bir kez vücuda alındıktan sonra tekrardan vücuttan atılamaz. Bununla birlikte uçuğa sebebiyet verdiği bölgelerde gelişen uçuklar ise bazı durumlarda kendiliğinden bazı durumlarda ise bağışıklık sisteminin düşmesiyle birlikte ortaya çıkar. 

Genital Herpes Neden Olur?

Genital Herpes, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon temelli bir hastalıktır. Dolayısıyla hastalığın en temel nedeni cinsel birleşmedir. Bununla birlikte vajinal, anal ya da oral birlikteliklerle Genital Herpes hastalığı ortaya çıkabilir. HSV virüsünün vücuda alınmasıyla birlikte ortaya çıkan belirtiler, hastalığın ilerleyen dönemine göre daha yoğundur. Dolayısıyla virüsün vücuttaki aktivitesi devam ettikçe belirtiler de önemli ölçüde azalır.

Genital Herpes Belirtileri Nelerdir?

Genital Herpes belirtileri, çoğunlukla fiziksel olarak gözle gözlemlenebilir düzeydedir. Erkeklerde büyük oranda penis, testis ya da anüs çevresinde ortaya çıkan içi sıvı dolu kabarcıklar şeklindedir. Bu durum idrar yaparken zorlanma ve yoğun düzeyde ağrı hissetme eşlik edebilir. https://www.ateskadioglu.org/ tarafından da yapılan Genital Herpes tedavisi ile hastalığın neden olduğu semptomların kontrol altına alınması mümkündür.

Editör: Haber Merkezi