İHD Şubeleri Eş Zamanlı Olarak Türkiye Genelinde Basın Açıklaması Yaparken İstanbul'da Açıklamaya Katılmak İsteyen İnsan Hakları Savunucusu 23 Kişi Gözaltına Alındı.

İHD Onur Kurulu Üyesi Av. Yasemin Dora Şeker gözaltıları kınarken Adana'da şu açıklamayı yaptı;

2929f6a5-6957-4f41-a2a7-0645bf4f7612

Israrımız en büyük gücümüzdür. Kayıplarımızdan da, hakikat ve adalet arayışımızdan da vazgeçmeyeceğiz.

Kamuoyunun da bildiği gibi gözaltında kaybedilenler için 28 yıldır hakikat ve adalet arayışını sürdüren Cumartesi Anneleri'nin 25 Ağustos 2018 tarihinde düzenlenlediği 700. hafta buluşması Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanarak polis şiddeti ile engellenmiş ve çok sayıda insan gözaltına alınmıştı. O tarihten beri de Galatasaray Meydanı tüm halka kapatılmıştı.

Anayasa Mahkemesi bu durumun Maside Ocak kararı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının, Aydın Aydoğan kararı ile de kötü muamele yasağının ihlali olduğuna karar vermişti. AYM, 23 Mart 2023 tarihli Gülseren Yoleri kararı ile bir kez daha söz konusu engellemenin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlali olduğuna karar verdi.

Bunun üzerine İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Kaymakamlığı’na başvurarak Anayasa Mahkemesi kararının gereğinin yerine getirilmesini talep ettik. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı verip ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına hükmetmesine rağmen Galatasaray’da basın açıklaması yapma hakkımız beş haftadır polis şiddeti ile engellenmeye devam ediyor. Yaptıkları engelleme ve gözaltılar o kadar hukuksuz ki savcı, gözaltına alınanların adli işlem yapılmadan serbest bırakılmaları talimatı vermek zorunda kalıyor.

WhatsApp Image 2023-05-06 at 12.25.36 (1)

945. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz: Kamu gücünü kullanan tüm aktörler, kesin ve bağlayıcı nitelikteki Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorundadır. İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Anayasa Mahkemesi’nin hükme bağladığı ihlal ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde hareket etmek zorundadır. İhlalde ısrar etmek suçtur ve biz bu suçun takipçisi olacağız.

Anayasa Mahkemesi’nin saygı gösterilmesini istediği Galatasaray’da toplanma ve basın açıklaması yapma hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. 28 yıllık pratiğimizle söylüyoruz; susmayacağız. Zalimin hakikat ve adaletle aramıza ördüğü barikatları ısrarla, inatla yıkma kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz.

Aralarında İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancının da yer aldığı 23 kişi gözaltına alındı.

1- Hanife Yıldız
2 - Mikail Kırbayır
3 - İrfan Bilgin
4 - Maside Ocak
5 - Hasan Karakoç
6 - Faruk Eren
7 - Filiz Karakuş
8 - Sebla Arcan
9 - Şebnem Korur Fincancı
10 - Gülseren Yoleri
11 - Ümit Efe
12 - Leman Yurtsever
13 - Meryem Göktepe
14 - Gamze Hızlı
15 - Mümtaz Murat Kök
16 - Meriç Eyüboğlu
17 - Erhan Pekçe
18 - Sinan Gökçen
19-Ali Tosun 
20-Yaşar  Demircan
21-Döne Gever
22- Nimet Tanrikulu

23- Hilmiye Öz

Editör: Haber Merkezi