AĞIR HASTA MAHPUS İDRİS BAŞARAN

SERBEST BIRAKILSIN!

Mahpuslar, işlediklerine kanaat getirilen bir suçun karşılığı olarak haklarında verilen hapis cezası nedeniyle hapishanede tutulmakta, verilen ceza süresince özgürlüklerinden mahrum bırakılmaktadırlar.

Biliyoruz ki; adil yargılanma hakkı ihlal edilerek yapılan yargılamalar sonucunda verilen haksız cezalar, kişi için birinci dereceden hak ihlalidir. Çünkü özgürlük insanın en temel haklarından biridir.

Haksız verilen hapis cezaları yanında, 31 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanarak, yürürlüğe giren “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik” de kişi özgürlüğünü tehdit eden uygulamalara neden olmaktadır.

Nitekim şartlı tahliye için yasada yazılı süre hapis yatanların, bu yönetmelik dayanak yapılarak keyfi bahanelerle tahliye edilmemesi, kişi özgürlüğünü tehdit eden bir hak ihlali uygulaması olarak ayrıca öne çıkmış bulunuyor. Yönetmelik kapsamında oluşturulan İdare ve Gözlem Kurulları’nın, olumsuz iyi hal raporları ile 1 Ocak 2021- 1 Nisan 2023 tarihleri arasında en az 138 mahpusun tahliyesi keyfi olarak engelledi ve tahliyesi engellenenlerin büyük çoğunluğu politik nedenlerle hapiste tutulan ve pişmanlığı kabul etmeyen mahpuslardan oluşuyor.

Öte yandan, tahliyesi engellenenler arasında ağır hasta mahpuslar da bulunmakta, bu durum sadece kişi özgürlüğü hakkına değil aynı zamanda yaşam hakkına da ağır tehdit oluşturmaktadır.  Mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumakla sorumlu yetkilileri bu konuda acil önlem almaya çağırıyoruz.

576. F OTURMASI’nda bu hafta, halen Antalya S T Tipi Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta mahpus İdris Başaran’ın durumunu paylaşıyoruz.

29 yıllık mahpusluğu sürecinde üç defa kalp krizi, bir defa mide kanaması geçiren, rahatsızlıkları nedeniyle bağırsak ve guatr ameliyatı olan ve 2006 yılında geçirdiği kısmi felç nedeniyle halen fiziki güç kaybı yaşayan İdris Başaran;  Kronik bronşit, astım, epilepsi, panik atak, gastrit, boyun ve bel fıtığı, kalp ritim bozukluğu, mitral yetmezlik, Çölyak ve Ailevi Akdeniz Ateşi   hastalıkları ile de mücadele etmektedir.

 

Cezasının bitmesine yaklaşık bir yılı kalan İdris Başaran’ın, tedavi edilebileceği bir hastane yerine 24 Mayıs 2022 tarihinde ağır infaz koşulları ile bilinen Antalya S Tipi Hapishanesine sevk edildikten sonra rahatsızlıklarının daha da arttığını belirten kardeşi; “Ağabeyim, bu güne kadar hep sürgün olarak cezaevlerine sevk edildi ve her gittiği yerde sağlık ve tedavi hakkı ihlal edildi. Dolayısıyla hastalıkları daha da ilerledi ve birçok yeni hastalığı gelişti. Tedavisi engellenmese bile hapishane koşulları tam tedavi olmasına imkan vermiyor. Bu nedenle serbest bırakılmasını istiyoruz. Ağabeyim tedavi hakkı engellendiği gibi farklı saldırılara da uğruyor. Son görüşmemizde bana “Cezaevi idaresi duruşmamın olduğunu belirterek beni bulunduğum odadan alıp cezaevinde farklı bir odaya götürdüklerinde 3 kişi beni odada bekliyordu. İçeri girer girmez Siirt İstihbarat elemanı olduğunu belirten bu şahıslar benimle konuşmak, sohbet etmek istediklerini söyledi. Ben görüşmeyi kesin bir dille reddettim. Duruşman var dediniz, görüşmeyi kabul etmiyorum, böyle bir talebim yok diyerek kesin bir dille reddetmeme rağmen bu 3 kişi ‘sen Siirt… köylüsüsün biliyoruz, seninle buraya sohbet etmek için geldik’ diye ısrar ettiler. Ben de bu görüşmeyi kabul etmeyerek gardiyanlara beni odama götürmelerini için ısrar ettim, bunun üzerine beni bulunduğum odaya götürdüler” dedi. Ağabeyimin başına bir şey gelmesinden korkuyoruz, başına bir şey gelirse bundan Adalet Bakanlığı sorumludur.” Demiş ve ağabeyinin serbest bırakılması talebini yinelemiştir.

İddialar doğrultusunda Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne yazı ile durum bildirilmiş olup süreç komisyonumuz tarafından da takip edilmektedir.

Hastalıkları ve bağlı ciddi rahatsızlıkları nedeniyle yaşamını sürdürebilmek için başkasının yardımına ihtiyaç duyan İdris Başaran’ın yeterli tedavi ve bakım olanaklarından yoksun bir şekilde hapiste tutulması, sağlık ve yaşam hakkını tehdit etmektedir.

576.  F OTURMASI kapsamında bu hafta; AĞIR HASTA MAHPUS İDRİS BAŞARAN ve BÜTÜN AĞIR HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK, SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

 

- İdris Başaran serbest bırakılsın!

- Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!

- Tedavi haktır engellenemez!

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU 

Editör: Haber Merkezi