Bugün ırkçılığı ortadan kaldırmak, köleliğin 'korkunç' geçmişini anlamakla başlar.

BM başkanı Pazartesi günü Genel Kurul'un Kölelik ve Transatlantik Kurbanlarını Anma Uluslararası Günü münasebetiyle yaptığı toplantıda, eğitimin bugün oynanan ırkçılığın acımasız mirasıyla mücadele etmek için dünyanın cephaneliğindeki "en güçlü silah" olduğunu söyledi. 

BM Genel Sekreteri António Guterres , “ Köleliğin ırkçılık mirasıyla savaşmak bizim görevimiz ” dedi. “Cephaneliğimizdeki en güçlü silah, bu yılki anmanın teması olan eğitimdir.”

25 Mart'ta kutlanan uluslararası gün , 19. yüzyıla kadar 400 yılı aşkın bir süredir yasallaştırılan ve 15 milyondan fazla erkek, kadın ve çocuğun zorla sınır dışı edilmesiyle sonuçlanan, tarihin en korkunç insanlığa karşı suçlarından birinin kurbanlarını anıyor. 

FsDP8h9WAAEQsAf

Köleliğin uzun gölgesi

" Zenginlik, gelir, sağlık, eğitim ve fırsatlardaki kalıcı eşitsizliklerde köleliğin yaraları hala görülebiliyor " dedi ve aynı zamanda beyaz üstünlükçü nefretin yeniden canlanmasına da işaret etti .

Köle ticareti, sömürgecilerin zenginlik ve refahını güvence altına aldığı gibi, Afrika kıtasını da mahvetti ve yüzyıllar boyunca gelişimini engelledi.

"Köleliğin uzun gölgesi, nesiller arası travmayı kendilerinde taşıyan ve marjinalleşme, dışlanma ve bağnazlıkla yüzleşmeye devam eden Afrika kökenli insanların hayatlarının üzerinde hâlâ beliriyor" dedi.

FsEiWIcXoAASIXy

'Adil meydan okuma' tarihlerini öğretin

Her yerdeki hükümetler, transatlantik köle ticaretinin nedenleri, tezahürleri ve geniş kapsamlı sonuçları hakkında okul müfredatına dersler koymalı, dedi.

Genel Sekreter , "Köleliğin korkunç tarihini öğrenmeli ve öğretmeliyiz ve insanlarının gittikleri her yerde toplumları zenginleştirdiği ve insani çabanın her alanında mükemmelleştiği Afrika ve Afrika diasporasının tarihini öğrenmeli ve öğretmeliyiz " dedi. söz konusu.

Jamaika'daki Maroons  Kraliçesi Dadı , Angola'daki Ndongo Kraliçesi Ana Nzinga , köle olarak dünyaya gelen özgürlük savaşçısı Sojourner Truth ve Saint-Domingue'den Toussaint Louverture gibi haklı direniş, dayanıklılık ve meydan okuma örneklerine işaret etti. bir isyanı devrimci bir harekete dönüştürdü ve bugün “Haiti'nin Babası” olarak biliniyor.

"Köleliğin tarihini öğreterek, insanlığın en kötü dürtülerine karşı korunmaya yardımcı oluyoruz ve köleliğin kurbanlarını onurlandırarak, onurlarından bu kadar acımasızca mahrum bırakılanlara bir dereceye kadar onurlarını geri kazandırıyoruz" dedi.

FOt5qpRXMAElaho

Temelleri sökün

Genel Kurul Başkanı Csaba Kőrösi , transatlantik köle ticaretinin sona ermesine rağmen üzerinde durduğu temellerin tam olarak yıkılmadığını belirterek, siyah karşıtı ırkçılık ve ayrımcılık da dahil olmak üzere ırkçılığın toplumlarda hala var olduğunu sözlerine ekledi .

"Birçok Afrikalı ve Afrika kökenli insan, haklarına yönelik ne onarılmış ne de düzeltilmiş bir saldırının tanınması için çetin bir mücadele verdiklerini hissetmeye devam ediyor" dedi.

Bu Anma Günü bu nedenle çok önemli, çünkü dünyanın ortak tarihinin karanlık ve utanç verici bir bölümü üzerine düşünmek için bir alan yaratıyor, dedi.

Gerçekleri çarpıtılmaması gereken tarih hepimize ders olmalıdır” dedi. " Eğitim yoluyla , herhangi bir revizyonizmi tartışılmaz gerçeklerle karıştırabilir , geçmişteki veya günümüzdeki yanılgıların neden olduğu tehlikeler hakkında farkındalık yaratabilir ve bugün andığımız 15 milyonun yaşadığı cehennemi kimsenin yaşamamasını sağlayabiliriz."

"Irkçılığın acı hikayeleri, eğitim yoluyla barış dolu bir geleceğe dönüştürülebilir" dedi.

FsFHB78WcAAN79x

'Daha umutlu bir gelecek'

Etkinlik sırasında Brezilyalı filozof ve gazeteci Djamila Ribeiro açılış konuşmasını yaptı ve Afro-Brezilyalılara karşı ayrımcılıkla mücadele etmek için eğitimin gücünü nasıl kullandığını açıkladı. Çalışmaları, çok satan kitabı 'Little Anti-Racist Manual' ve bir milyondan fazla takipçisi olan etkili Instagram hesabında yansıtılıyor.

"Brezilya'nın Amerika'da köleliği kaldıran son ülke olduğunu hatırlamak önemlidir" dedi. " Tarihin hatırlanması gerekiyor ki, şimdiki zamanda bunun üstesinden gelip sonuçlarını dönüştürebilelim ve daha umutlu bir gelecek inşa edebilelim ."

Ayrıca, TikTok'un 2020 Değişimin En İyi 10 Sesi'nden biri olarak tanınan Amerikalı üniversite öğrencisi Taylor Cassidy de dünya geneline seslendi ve 2,2 milyon takipçisini Siyahilerin tarihiyle ilgili canlandırıcı videolarla güçlendirdi.

Kaliteli eğitime yatırım yapmak çok önemli ” dedi. "Irkçılığın yasalarımızı, sistemlerimizi ve kurbanlarının soyunu hâlâ etkilediği bir zamanda, eğitim adaletsizliğe karşı koymanın ve ilerlemenin anahtarıdır."

BM, kölelik ve transatlantik köle ticareti kurbanlarının hatırlanmasına nasıl yardımcı oluyor:

  • Transatlantik Köle Ticareti ve Kölelik konulu BM Küresel İletişim Departmanı Sosyal Yardım Programı Perşembe günü BM Genel Merkezinde müzelerin Afrika kökenli insanların seslerini dahil etme ve kolonyal geçmişle başa çıkma çabalarını vurgulamak için bir panele ev sahipliği yapacak.Öne çıkan konuşmacı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki toplu hapsetmeyi sona erdirmek için çalışan kar amacı gütmeyen Eşit Adalet Girişimi'nin Kurucusu ve İcra Direktörü Bryan Stevenson olun.
  • Hollanda Rijksmuseum tarafından BM'ye getirilen Kölelik: Hollanda Sömürge Köleliğinin On Gerçek Hikayesi adlı ücretsiz interaktif sergi Şubat ayında BM Genel Merkezi Ziyaretçi Lobisinde açıldı ve 30 Mart'a kadar sergilendi.
  • BM Köleliği Hatırla Programı , 2007'deki başlangıcından bu yana, eğitim kurumları ve sivil toplum da dahil olmak üzere küresel bir ortaklar ağı kurdu ve halkı tarihin bu karanlık bölümü hakkında eğitmek ve ırkçılığa karşı eylemi teşvik etmek için kaynaklar ve girişimler geliştirdi.
  • BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ) Köle Rotası Projesi, köleliğin tarihini çevreleyen sessizliği kırmaya, Afrika kökenli insanların insanlığın genel gelişimine katkılarını teşvik etmeye ve miras kalan sosyal, kültürel ve ekonomik eşitsizlikleri sorgulamaya odaklanıyor. bu trajediden
  • Haitili-Amerikalı mimar Rodney Leon tarafından yapılan Dönüş Gemisi , BM Genel Merkezinde bulunan ve tüm ziyaretçilere açık kalıcı bir anıttır.
Editör: Haber Merkezi