Kürtaj yasası, 2010 yılında kabul edilen ve geleneksel olarak Katolik bir ülke için büyük bir değişimi temsil eden ve İspanya'yı üreme hakları konusunda Avrupa'nın en ilerici ülkelerinden biri haline getiren yasaya dayanıyor.

İki yasanın arkasındaki itici güç, İspanya'nın sol koalisyon hükümeti olan “United We Can” Partisi'nin küçük üyesi olan eşitlik bakanı Irene Montero idi.

Perşembe günü cinsel ve üreme haklarına getirilen değişiklikler, İspanya'da 16 ve 17 yaşındakilerin artık ebeveyn izni olmadan kürtaj yaptırabileceği anlamına geliyor.

Regl ürünleri artık okullarda ve cezaevlerinde ücretsiz olarak sunulurken, devlete bağlı sağlık ocaklarında da hormonal kontraseptifler ve ertesi gün hapı ile aynı şey yapılacak.

Adet izni önlemi, regl ağrısı çeken işçilerin ücretli izin almasına izin verir.

Ayrıca, yasada yapılan değişikliklerle devlet hastanesinde kürtaj olma hakkı getirilmiştir.

Şu anda, İspanya'daki fesih prosedürlerinin yüzde 80'inden fazlası, kamu sistemindeki çok sayıda doktorun - birçoğu dini nedenlerle - bu işlemleri yapmayı reddetmesi nedeniyle özel kliniklerde gerçekleştirilmektedir.

Yeni sistemde devlet hastanesi doktorları, itirazlarını yazılı olarak bildirmeleri halinde kürtaj yaptırmaya zorlanmayacak.

Kürtaj yasası, 2010 yılında kabul edilen ve geleneksel olarak Katolik bir ülke için büyük bir değişimi temsil eden ve İspanya'yı üreme hakları konusunda Avrupa'nın en ilerici ülkelerinden biri haline getiren yasaya dayanıyor. İspanya anayasa mahkemesi geçen hafta sağcı Halk Partisi'nin hamileliğin ilk 14 haftasında kürtaja izin verilmesine karşı yaptığı itirazı reddetti.

Perşembe günü milletvekilleri tarafından onaylanan ayrı bir reform paketi de, 16 yaşından büyük herhangi bir vatandaşın tıbbi gözetim olmaksızın yasal olarak kayıtlı cinsiyetini değiştirmesine izin verilmesi de dahil olmak üzere trans haklarını güçlendirdi.

12 ila 13 yaş arası çocukların değişiklik yapabilmesi için hakim izni gerekirken, 14 ila 16 yaş arası çocukların ebeveynleri veya yasal vasilerinin eşlik etmesi gerekmektedir.

Daha önce, transseksüel kişilerin birkaç doktor tarafından cinsiyet disforisi teşhisine ihtiyacı vardı. İkinci yasa ayrıca LGBTQ kişiler için sözde "dönüşüm terapisini" yasaklıyor ve tüp bebek tedavisi arayan lezbiyenler ve bekar kadınlara devlet desteği sağlıyor.

Merkez-sol koalisyon hükümeti şu anda Montero'nun başka bir yıldız projesi için ateş altında.

“Yalnızca Evet, Evet Demektir” Yasası, cinsel saldırı iddiası vakalarında sözlü rızayı kilit unsur haline getiriyor. Hükümet şimdi değiştirilmiş bir versiyon bulmak ve bu yıl yapılacak seçimler öncesinde tartışmayı sona erdirmek için mücadele ediyor.

Üç girişim, İspanya'nın ana muhalefet bloğunu oluşturan sağcı partilerin güçlü muhalefetiyle karşılaştı.

Editör: Haber Merkezi