Birleşmiş Milletler'in Gazze'de acil insani ateşkes talep etmesi ve ABD Başkanı Joe Biden'ın uzun süredir müttefiki olan İsrail'e sivilleri "ayrım gözetmeden" bombaladığını söylemesi üzerine İsrail, Hamas'a karşı savaşında giderek artan bir diplomatik izolasyonla karşı karşıya kaldı. Uluslararası desteğe zarar veriyordu.

BM yetkililerinin Gazze'de derinleşen insani krize ilişkin korkunç uyarılarının ardından, 193 üyeli BM Genel Kurulu Salı günü, üye devletlerin dörtte üçünün lehte oy kullandığı ateşkes çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.

Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda liderleri ayrı ayrı ateşkes çağrısında bulunan ortak açıklamada , "Hamas'ı yenmenin bedeli tüm Filistinli sivillerin sürekli acı çekmesi olamaz." dedi .

Filistin Yönetimi kararı memnuniyetle karşıladı ve ülkeleri İsrail'e uyması için baskı yapmaya çağırdı. Sürgündeki Hamas yetkilisi İzzat El-Reşik, Telegram'da yaptığı açıklamada, İsrail'in "halkımıza yönelik saldırganlığını, soykırımını ve etnik temizliğini durdurması gerektiğini" söyleyerek bu tepkiyi yineledi.

Ateşkesin yalnızca Hamas'a fayda sağladığını savunan ABD ve İsrail, diğer sekiz ülkeyle birlikte karara karşı oy kullandı.

BM oylaması öncesinde İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan şunları söyledi: "Ateşkes tek ve tek bir anlama gelir: Hamas'ın hayatta kalmasını sağlamak, İsrail'i ve Yahudileri yok etmeye kararlı soykırımcı teröristlerin hayatta kalmasını sağlamak."

Karardan önce Biden, İsrail'in artık Filistinli militan grup Hamas'a karşı mücadelesinde ABD ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere "dünyanın çoğundan" destek aldığını söyledi.

Washington'daki bir kampanya bağışçısı etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Fakat ayrım gözetmeksizin gerçekleşen bombalamalar nedeniyle bu desteği kaybetmeye başlıyorlar" dedi.

Biden, liderler arasındaki ayrılığın şu ana kadarki en açık işareti olarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun katı hükümetini değiştirmesi gerektiğini ve sonuçta İsrail'in bağımsız bir Filistin devletine "hayır diyemediğini" söyledi; bu, İsrailli katı görüşlülerin karşı çıktığı bir şey. .

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan bu hafta İsrail'e gidecek, Savunma Bakanı Lloyd Austin ise önümüzdeki hafta Orta Doğu'yu ziyaret edecek. Biden, Sullivan'ın ABD'nin İsrail'e olan bağlılığını ve Gazze'deki sivillerin yaşamını koruma ihtiyacını vurgulayacağını söyledi

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in Hamas'ı kökten temizlemek için Gazze'ye düzenlediği saldırıda 7 Ekim'den bu yana çoğu çocuk olmak üzere en az 18.205 Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 50.000 Filistinli yaralandı.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

BM ve Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre çatışma aynı zamanda açlığa yol açtı, nüfusun yüzde 85'inin evlerinden olmasına ve hastalıkların yayılmasına neden oldu.

İsrail, saldırısını, 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde 1.200 kişiyi öldüren ve 240 kişiyi rehin alan Hamas savaşçılarının sınır ötesi baskını sonrasında başlattı. İsrail Salı günü, Gazze'de hâlâ esaret altında olan 134 kişiden 19'unun, iki kişinin cesedinin ardından gıyaben öldüğünü açıkladı. rehineler kurtarıldı.

BM kararı bağlayıcı olmasa da siyasi ağırlık taşıyor ve savaşa dair küresel bir bakış açısını yansıtıyor. ABD benzer bir çağrıyı geçtiğimiz hafta 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde veto etmişti ancak Genel Kurul'da veto hakkı bulunmuyor.

Salı günkü karara 153 lehte, 10 aleyhte ve 23 çekimser oy verildi. İsrail'e verilen desteğin zayıfladığının bir göstergesi olarak karar, Ekim ayında 121 lehte, 14 aleyhte ve 44 çekimser oy alan benzer bir BM kararına göre daha geniş bir farkla kabul edildi.

"DÜNYANIN VİCDANI ÖLDÜ, İNSANLIK YA DA HERHANGİ BİR AHLAK KALMADI"

İsrail, kuzey Gazze'yi darbeledikten sonra, 1 Aralık'ta geçici ateşkesin sona ermesinden bu yana saldırısını güneye doğru genişletti. Bölge sakinleri, Salı günü İsrail tank bombardımanının güney Gazze'nin ana şehri Han Yunus'un merkezine odaklandığını söyledi.

Sağlık yetkilileri, akşam karanlığından sonra İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği hava saldırılarında aralarında iki çocuğun da bulunduğu 11 Filistinlinin öldüğünü söyledi.

İsrail ordusunun bu ay sivillere güvende olacaklarını söylediği, Mısır sınırındaki güney Gazze kasabası Refah'ta ise Gazzeliler, bombardımanın son günlerdeki en ağır bombardımanlardan biri olduğunu söyledi. Sağlık yetkilileri, aralarında çocukların da bulunduğu 22 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İsrail ordusu, geçtiğimiz gün kendi topraklarında roket atmak için kullanılan birçok mevziyi vurduğunu, Hamas yerleşkesine baskın düzenleyerek diğer silahların yanı sıra yaklaşık 250 roket bulduğunu ve bir silah üretim fabrikasını vurduğunu söyledi.

İsrail Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gazze'deki çatışmalarda sekiz askerinin daha öldürüldüğünü ve kara operasyonlarının başladığı 20 Ekim'den bu yana toplam sayının 114'e çıktığını söyledi.

Yaşlı bir Filistinli olan Tevfik Ebu Breika, Han Yunus'taki yerleşim bloğunun İsrail hava saldırısıyla herhangi bir uyarı yapılmadan vurulduğunu, bu saldırının çok sayıda binayı yıktığını ve can kaybına yol açtığını söyledi.

Breika, komşuları molozların arasından geçerken Reuters'e "Dünyanın vicdanı öldü, insanlık ya da herhangi bir ahlak kalmadı" dedi. "Bu, ölüm ve yıkımla karşı karşıya kaldığımız üçüncü aydır."

Wall Street Journal ve ABC, İsrail ordusunun Hamas'ın tünel ağına deniz suyu pompalamaya başladığını bildirdi; burada militan grubun savaşçıları ve mühimmatları sakladığına ve vur-kaç sokak saldırılarını İsrail birliklerine dayandırdığına inanılıyor.

Biden, tünellerde rehine olmadığına dair doğrulanmamış raporlar duyduğunu söyledi. Ateşkes sırasında serbest bırakılan bazı rehineler tünellerde tutulduklarını bildirdi. İsrail ordusu raporları incelediğini söyledi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa