Baskın bu sabah şafaktan önce İsrail polisinin "isyana" yanıt verdiklerini iddia etmesiyle gerçekleşti.

Filistin Kızılayı yaralıları bildirdi ancak kaç kişinin yaralandığı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. Açıklamada, İsrail güçlerinin sağlık görevlilerinin Mescid-i Aksa'ya ulaşmasını engellediği belirtildi.

Reuters haber ajansına konuşan yaşlı bir kadın, caminin dışında nefessiz kalmaya çalışırken, "Koltuğa oturmuş Kuran okuyordum" dedi. Ağlamaya başladığında, "Ses bombası attılar, biri göğsüme isabet etti" dedi.

İsrail polisi yaptığı açıklamada, "maskeli ajitatörlerin" havai fişek, sopa ve taşlarla kendilerini caminin içine kilitlemesinin ardından yerleşkeye girmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Açıklamada, "Polis içeri girdiğinde, caminin içinden kalabalık bir provokatör grubu tarafından üzerlerine taşlar atıldı ve havai fişekler atıldı. Bir polis memuru bacağından yaralandı" denildi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da tansiyon zaten aylardır yüksek. Önemli dini bayramlar - Müslümanların oruç tuttuğu Ramazan ayı ve Yahudilerin Fısıh Bayramı - yakınlaştıkça şiddetin daha da artmasından korkuluyor.

Filistinli gruplar, ibadet edenlere yönelik son saldırıları suç olarak nitelendirerek kınadı. 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, "Kutsal yerlerde büyük bir patlamaya yol açacak kırmızı çizgileri aşmaması için işgali uyarıyoruz" dedi.

1967 savaşından bu yana yürürlükte olan bir statüko düzenlemesi altında Kudüs'ün Hristiyan ve Müslüman kutsal mekanlarının koruyucusu olarak hareket eden Ürdün, İsrail'in yerleşkeye "açık" saldırısını kınadı. Bu arada Mısır dışişleri bakanlığı, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya ibadet edenlere yönelik “bariz saldırısına” derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

'Benzeri görülmemiş suç'

İslam'ın üçüncü en kutsal tapınağı ve Yahudiliğin en kutsal yeri olan ve Tapınak Dağı olarak anılan Mescid-i Aksa'daki çatışmalar, geçmişte İsrail ile Gazze'nin Hamas yöneticileri arasında ölümcül sınır ötesi savaşları ateşledi. en son 2021'de.

Hamas, son baskını "benzeri görülmemiş bir suç" olarak kınadı ve Batı Şeria'daki Filistinlileri "savunmak için topluca Mescid-i Aksa'ya gitmeye" çağırdı.

Mescid-i Aksa'daki şiddetin ardından Gazze'nin kuzeyinden İsrail'e çok sayıda roket atıldı.

İsrail ordusu, İsrail'in güneyindeki Sderot çevresinde beş roketin hava savunma sistemi tarafından durdurulduğunu ve diğer dördünün yerleşim olmayan bölgelere düştüğünü söyledi.

Gazze'de düzinelerce gösterici gece boyunca lastik yakarak sokaklara döküldü.

"Mescid-i Aksa'yı koruyacağımıza yemin ediyoruz" 

Filistinliler, El-Aksa'yı üzerinde bir miktar kontrol sahibi oldukları birkaç ulusal sembolden biri olarak görüyorlar.  Bununla birlikte, 1967'den sonra caminin yarısının sinagoga dönüştürüldüğü El Halil'deki İbrahimi Camii'nde (Patrikler Mağarası) yaşananlara benzer şekilde Yahudi grupların yavaş yavaş tecavüz etmesinden korkuyorlar.

Filistinliler, Mescid-i Aksa'daki İslami yapıları yıkıp yerlerine bir Yahudi tapınağı inşa etmek isteyen aşırı sağcı İsrail hareketlerinden de endişeli.

Editör: Haber Merkezi