Japonya, Ağustos ayı sonuna kadar Fukushima nükleer santralinden Pasifik Okyanusu'na 1 milyon metrik tondan fazla arıtılmış radyoaktif su salmayı planlıyor. Yıllarca süren tartışmalardan sonra ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) yeşil ışık yakmasına rağmen, plan yerel halk ve yakın ülkelerde korku yaratmaya devam ediyor.
2011'de Fukushima Daiichi nükleer santralini vuran üçlü felaketten (deprem, tsunami, reaktör erimesi) on iki yıl sonra, Japonya bu ay afetzede fabrikadan gelen arıtılmış atık suyun bir kısmını Pasifik Okyanusu'na salmaya hazırlanıyor. Günlük Japon gazetesi Asahi Shimbun'dan yakın tarihli bir makalede, bir tarih belirtmeden yaklaşan yayını açıkladı.
Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) tarafından kirli suyun salınması 2018'den beri gündemdeydi, ancak Temmuz ayı başlarında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan nihayet onay alana kadar defalarca ertelendi. Uluslararası nükleer bekçi, iki yıllık bir inceleme, Japonya'ya beş inceleme misyonu, altı teknik rapor ve beş kara görevinin ardından, arıtılmış suyun deşarjının kurumun güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu ve “insanlar ve insanlar üzerinde önemsiz radyolojik etki ile” söyledi. Çevre". Projenin tamamlanmasının önünü açan yeşil ışık, bilim camiasının bazı üyeleri tarafından şüpheyle, tüketicilerin ürünlerinden uzak duracağından korkan birçok yerel balıkçı tarafından düşmanlıkla karşılandı.
Sınırlarına ulaşan depolama kapasiteleri
11 Mart 2011'de, Fukushima Daiichi nükleer santralinin üç reaktör çekirdeğinde bir erime yaşandı ve kuzeydoğu Japonya harap oldu ve deprem ve tsunaminin neden olduğu yıkıma bir nükleer acil durum eklendi. O zamandan beri, nükleer reaktörlerin yakıt çubuklarını soğutmak için her gün büyük miktarlarda su kullanılırken, yüzbinlerce litre yağmur suyu veya yer altı suyu sahaya girdi.
Japon yetkililer başlangıçta kirli suyu büyük tanklarda depolamaya karar verdiler, ancak şimdi yer kalmadı. Şu anda 1,3 milyon ton atık suyu tutmak için yaklaşık 1000 tank inşa edildi. Japon yetkililer, depolama kapasitelerinin sınırına yaklaştığı ve 2024 yılına kadar doygunluğa ulaşacağı konusunda uyarıda bulundu. Santral aynı zamanda yüksek deprem riski olan bir bölgede bulunuyor; bu, yeni bir sarsıntının tankların sızmasına neden olabileceği anlamına geliyor.
Kirlenmiş suyun filtrelenmesi
Böyle bir kazayı önlemek için Japon hükümeti, önümüzdeki 30 yıl içinde kademeli olarak milyonlarca ton suyu Pasifik Okyanusu'na boşaltmaya karar verdi. Süreç basit: su, su altı tüneli aracılığıyla Fukushima Eyaleti kıyılarından bir kilometre uzağa salınacak şekilde ayarlandı .
Arıtılmış atık suyun okyanusa salınması, tüm dünyadaki nükleer santraller için rutin bir uygulamadır. Su genellikle ısıyı emmek için bir nükleer reaktörün etrafında dolaştırılır, bu da türbinleri tetiklemeyi ve elektrik üretmeyi mümkün kılar. Bu süreçte su, radyoaktif bileşiklerle yüklenir, ancak daha sonra denize veya nehirlere salınmadan önce arıtılır.
Fransa Radyolojik Koruma ve Nükleer Güvenlik Enstitüsü'nün (IRSN) sağlık ve çevreden sorumlu müdür yardımcısı Jean-Christophe Gariel, "Ancak Fukuşima'da durum çok farklı, çünkü fabrika hasarlı.
Gariel, "Bu kez, depolanan suyun bir kısmı reaktörleri soğutmak için doğrudan reaktörlere döküldü" diye ekledi. ."
Bu nedenle, suyu denize boşaltmadan önce yapılması gereken, radyoaktif maddelerin çoğunu ortadan kaldırmaktır. Bunu yapmak için Fukushima'nın operatörü Tepco, ALPS (Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi) adı verilen güçlü bir filtreleme sistemi kullanıyor. Gariel, "Bu, yalnızca iz olarak bulunan bu radyoaktif maddelerin büyük bir kısmının ortadan kaldırılmasını mümkün kılıyor" dedi.
"Öte yandan, kendi enerji santrallerimizde olduğu gibi, bir bileşen kalıyor: ortadan kaldırılamayan trityum " diye ekledi. Bu madde rutin olarak nükleer reaktörler tarafından üretilir ve dünyanın dört bir yanındaki enerji santralleri tarafından salınır. Nispeten zararsız olduğu düşünülse de, genellikle kanser riskini artırmakla suçlanır. Gariel, "Riskleri daha da sınırlandırmak için, trityum konsantrasyonunu mümkün olduğu kadar düşürmek için su büyük miktarda deniz suyuyla seyreltilecek" dedi.
Mart ayında su tanklarının en son testinde, Japonya Atom Enerjisi Kurumu 40 radyonüklit tespit etti. İşlemden sonra, sudaki konsantrasyon 39 için kabul edilen standartlardan daha düşüktü - trityum hariç tümü. İkincisinin seviyesi litre başına 140.000 bekerele (Bq/L) ulaşırken, Japonya'da denize salınım için yasal konsantrasyon limiti 60.000 Bq/L olarak belirlenmiştir. Ancak son seyreltme adımından sonra trityum seviyesi 1.500 Bq/L'ye düşürüldü.
Jean-Christophe Gariel, "Basitçe söylemek gerekirse, Fukuşima rezervuarlarından gelen su, [Fransız] elektrik santrallerinden gelen sudan daha kirli olsa da, arıtma ve seyreltme işleminden sonra, başka herhangi bir yerdekiyle aynıdır" dedi.
'Viskiyi Kola'da seyreltmek gibi'
Yine de bu standartlar ve rakamlar, bir ülkeden diğerine büyük ölçüde değişen belirlenen eşik değerlerle ince ince ince düşünülmeli ve dikkatle alınmalıdır. Örneğin, Fransa trityum sınırını 100 Bq/L olarak belirlerken , DSÖ bunu 10.000 Bq/L olarak belirliyor.
Trityumun seyreltilmesi söz konusu olduğunda, bazı çevreciler bunun "viskiyi kolada seyreltmeye" benzediğini iddia ediyorlar: kokun varlığı, daha az alkol olduğu anlamına gelmez. Benzer şekilde okyanustaki trityum miktarı da aynı kalır; basitçe daha fazla miktarda suda dağılır.
Bilimsel topluluk içinde, Japonya'nın planlanan su tahliyesinin güvenliğinin geçerliliği bu nedenle geniş çapta tartışılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri merkezli Woods Hole Oşinografi Enstitüsü (WHOI) , projenin çevre üzerindeki etkisiyle ilgili endişelerini düzenli olarak dile getirdi. Enstitü, tesisin tüm rezervuarlarındaki konsantrasyon oranlarının ölçülmemesinden yakınarak Aralık 2022'de Japonya'nın projesine karşı olduğunu bir kez daha dile getirdi.
Yine de Birleşik Krallık'taki Portsmouth Üniversitesi'nde çevre bilimleri profesörü olan Jim Smith için, atık suyu okyanusa bırakmak "en iyi seçenek". Radyoaktif kirleticilerin sonuçlarını inceleyen profesör, The Conversation'da yayınlanan bir makalede , "karşılaştığımız büyük çevre sorunlarına bakıldığında, Fukuşima'dan salınan atık suyun nispeten küçük olduğunu" savundu.
Fazlasıyla siyasi bir konu
Fransa'daki CNRS'de araştırmacı ve MITATE'in eş direktörü Cécile Asanuma-Brice, "Bu konu son derece siyasi. Bu, Japon hükümetinin Fukushima bölgesini bir nükleer kazadan sonra bir dayanıklılık örneği yapma arzusunu yansıtıyor" Fukushima felaketinin sonuçlarını inceleyen laboratuvar.
Asanuma-Brice, "Bu, tesisin sökülmesi ve bölgenin yeniden yerleşime açılmasını içeren Japon hükümetinin yeniden inşa politikasının arka planıdır " dedi. "Ekonomi ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura'nın son açıklamalarına göre, tesis ancak bu kirli sulardan kurtulduktan sonra sökülebilir."
Hükümet, projeyi gerçekleştirmek için yerel halktan, özellikle de balıkçı birliklerinden gelen ısrarlı muhalefetle de uğraşmak zorunda. Asanuma-Brice, "Ülke ekonomisinin önemli bir bölümünü temsil eden [balıkçı sendikaları] için sorun, endişelerinin haklı olup olmadığı değil," dedi. "Kazanın ardından yıllarca hem bölgede hem de uluslararası alanda olumsuz bir imaja maruz kaldılar. Daha yeni toparlanmaya ve dinamik bir ekonomik aktiviteye kavuşmaya başladılar. Kirlenen suların salınması projesi ile imajlarının yeniden zedelenmesinden korkuyorlar. ve ürünleri tüketiciler tarafından dışlandı."
Yıllar boyunca, yetkililer tarafından farklı derecelerde dikkatle birkaç alternatif çözüm incelenmiştir. Asanuma-Brice, "Bunlardan biri yerel halktan onay almış gibi görünüyor - yeni rezervuarlar inşa etmek veya hatta bunları yer altına yerleştirmek ve kirli suyu önümüzdeki yıllarda radyoaktivitesini kaybedene kadar depolamaya devam etmek" dedi. Fikir, çok pahalı bulan hükümet tarafından hızla reddedildi.
Yerel muhalefete ek olarak, Japon hükümeti diğer Pasifik ülkelerinden, özellikle Çin'den gelen güvensizlikle de uğraşmak zorunda kalacak. IAEA tarafından Temmuz ayı başlarında verilen yeşil ışığın ardından Pekin, "güvenlik nedenleriyle" Fukushima da dahil olmak üzere bazı Japon vilayetlerinden gıda ürünleri ithalatına yakında bir yasak getireceğini duyurdu.
Bu makale Fransızca orijinalinden çevrilmiştir .