DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, 26 Kasım 2025’te yapılacağı açıklanan Ulusal Düzey Marmara Deprem Afeti Tatbikatı’nın iptal/ertelenmesine ilişkin kapsamlı bir açıklama yaparak hükümete ve AFAD’a sert eleştiriler yöneltti. Konukçu, tatbikatın iptal edilmesinin “Türkiye’nin en kritik deprem bölgesi olan Marmara’da halkın can güvenliğini hiçe sayan bir yönetim zafiyeti” olduğunu söyledi.
Türkiye’nin dünyanın en yıkıcı deprem kuşaklarından birinde bulunduğunu hatırlatan Konukçu, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan ağır kayıpların, afet yönetimi ve koordinasyonundaki eksiklikleri açıkça ortaya koyduğunu vurguladı. Marmara bölgesi için uzun süredir büyük deprem uyarısı yapıldığını belirten Konukçu, hazırlanan tatbikatın iptal edilmesinin “kabul edilemez” olduğunu ifade etti.
“INSARAG bahanesiyle ulusal tatbikat iptal edildi”
Halktv.com.tr’nin AFAD kaynaklarına dayandırdığı haberi hatırlatan Konukçu, tatbikatın, İstanbul AFAD’ın 17–20 Kasım tarihlerindeki BM INSARAG tatbikatı ve sertifikasyon sınavına yoğunlaşması nedeniyle hazırlık yapamadığı için iptal edildiğini ileri sürdü. Ayrıca ilçe belediyelerinin sorumlu kılındığı ilçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezlerinin gerekli hazırlıkları tamamlayamadığı iddiasına dikkat çekti.
“Uluslararası bir program olan INSARAG sınavının takvimi aylar öncesinden bilinirken, bunun ulusal bir tatbikatla çakışması büyük bir planlama hatasıdır” diyen Konukçu, tatbikat için ayrılması gereken bütçenin AFAD tarafından değil, ilçe belediyelerine yüklenmesinin de “iktidarın afet yönetimindeki öncelik hatası ve merkeziyetçi yaklaşımının yarattığı tahribat” olduğunu dile getirdi.
“Resmi açıklamalar ile sahadan gelen bilgiler çelişiyor”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ve AFAD’ın tatbikatın iptal edilmediği, sadece ileri tarihe ertelendiği yönündeki açıklamalarını hatırlatan Konukçu, “Basına yansıyan bilgiler ile resmi açıklamalar arasında ciddi tutarsızlıklar var” ifadelerini kullandı.
Konukçu, 9 ay süren hazırlık sürecinde yapılan toplantılar, yazışmalar ve çalışmalar göz önüne alındığında “herhangi bir harcama yapılmadığı” açıklamasının gerçeklikten uzak olduğunu söyledi. Erteleme gerekçesinin şeffaf şekilde açıklanması gerektiğini belirterek, kamu zararının oluşup oluşmadığının araştırılmasını istedi.
“Bu sadece teknik bir aksaklık değil, yönetimsel çöküşün göstergesidir”
Tatbikatın iptalinin, Marmara Bölgesi gibi yüksek deprem riski bulunan bir bölgede toplumda güven kaybını derinleştirdiğini vurgulayan Konukçu, güvensiz binalarda yaşayan vatandaşların zaten ikna edilmekte zorlandığını, bu gelişmenin durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.
“Devletin sorumluluğunu yerine getirmediği, afet hazırlık süreçlerinden uzaklaştığı açıkça görülüyor” diyen Konukçu, sorumlular hakkında idari soruşturmaların başlatılması gerektiğini ifade etti.
Konukçu’nun Bakanlığa yönelttiği sorular
Kezban Konukçu, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle tatbikatın iptali/ertelenmesine ilişkin 14 maddelik bir soru önergesi sundu. Bu sorulardan öne çıkanlar şöyle:
-
Tatbikat hangi makam tarafından ve hangi tarihte iptal edilmiştir?
-
9 aylık sürecin ardından INSARAG ile çakışma neden öngörülemedi?
-
İstanbul AFAD’daki plansızlığın sorumlusu yöneticiler hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
-
Tatbikat hazırlıkları için yapılan çalışmaların personel maliyetleri kamu zararı değil midir?
-
İlçe belediyelerinin harcamalarıyla ilgili inceleme yapılacak mıdır?
-
Marmara’daki yüksek deprem riskine rağmen bu tatbikatın ertelenmesi halkın can güvenliğini tehlikeye atan bir ihmal değil midir?
-
Yeni bir ulusal tatbikat takvimi oluşturulmuş mudur?
Konukçu, Marmara Bölgesi’nde büyük bir depremin kapıda olduğu bilinirken hazırlık süreçlerindeki bu aksamaların kabul edilemeyeceğini belirterek, hükümeti şeffaflığa, hesap vermeye ve afet hazırlıklarını hızla tamamlamaya çağırdı.




