“Operasyonel verilere göre, Batken sağlık kuruluşu tarafından 13 ölünün daha cesedi alındı. Batken bölgesindeki silahlı çatışma sonucu toplam ölü sayısı 59 kişidir” denildi.

Kurbanların sayısının 144 kişiye yükseldiği kaydedildi.

Pazar günü erken saatlerde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov , 19 Eylül'ü kurbanlar için ulusal yas günü ilan etti .

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi sınır servisi, iki ülke arasındaki anlaşmalar uyarınca Kırgız-Tacik sınırından ilave güç ve araçların çekildiğini bildirdi. 22:00 (19:00 Moskova saati) itibariyle, çatışmaların yaşandığı Batken ve Oş bölgelerindeki sınır bölümlerindeki durumun " istikrar eğilimi ile gergin kalmaya devam ettiğini " kaydettiler.

Aynı gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , Kırgızistan ve Tacikistan'ı gerginliğin tırmanmasını önlemeye ve durumu yalnızca barışçıl yollarla çözmek için önlemler almaya çağırdı.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki sınırda son aylarda ilk ateş değişimi 14 Eylül'de gerçekleşti. Ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Maria Zakharova, Moskova'nın Tacikistan ve Kırgızistan'ın sınır sorunlarını çözmesine yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Durum 16 Eylül gecesi daha da tırmandı. Kırgız-Tacik sınırının tamamında silahlı çatışmalar çıktı.

Kırgızistan ve Tacikistan sınırı, periyodik olarak yerel sakinler ve iki ülkenin sınır muhafızları arasında bir çatışma alanı haline geliyor. Bunun nedeni, devletler arasındaki sınırın nasıl çalıştığını belirlemenin imkansız olduğu alanlardır.

Editör: Güven BOĞA