Uganda parlamentosu, eşcinsel ilişkiler için sert yeni cezalar öneren ve LGBTQ olarak tanımlanan herkesi suç sayan kapsamlı eşcinsel karşıtı yasayı onayladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uganda da dahil olmak üzere 30'dan fazla Afrika ülkesi eşcinsel ilişkileri zaten yasaklamış olsa da, Salı günü kabul edilen yeni yasanın yalnızca lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve queer (LGBTQ) olarak tanımlamayı yasaklayan ilk yasa olduğunu söyledi.

Parlamento Sözcüsü Anita Annet Among, son oylamanın ardından "Evetler var," dedi ve "tasarı rekor sürede kabul edildi" dedi.

Milletvekilleri, orijinal yasa taslağının önemli kısımlarını değiştirdiler ve biri hariç tümü tasarıya karşı çıktı. Sert mevzuatın destekçileri, muhafazakar ve dindar Doğu Afrika ulusundaki geleneksel değerleri tehdit ettiğini söyledikleri daha geniş bir dizi LGBTQ faaliyetinin cezalandırılması gerektiğini söylüyor.

Mevzuat şimdi yasalaşması için Başkan Yoweri Museveni'ye gönderilecek.

Museveni mevcut mevzuat hakkında yorum yapmadı, ancak uzun süredir LGBTQ haklarına karşı çıkıyor ve 2013'te Batılı ülkelerin bir yerel mahkeme önünde usule ilişkin gerekçelerle iptal ettiği bir LGBTQ karşıtı yasayı imzaladı . Yine de 78 yaşındaki lider konuyu bir öncelik olarak görmediğinin ve Batılı bağışçılar ve yatırımcılarla iyi ilişkiler sürdürmeyi tercih edeceğinin sinyallerini sürekli olarak veriyor.

Parlamentodaki yasa tasarısıyla ilgili tartışma, politikacıların çocuklara yönelik cinsel istismarı yetişkinler arasında rızaya dayalı eşcinsel faaliyetlerle birleştirmesiyle homofobik retorik ile bağlandı.

Yasa koyucu David Bahati, yasa tasarısıyla ilgili tartışma sırasında "Yaratıcımız Tanrı olanlardan memnun ... Çocuklarımızın geleceğini korumak için yasa tasarısını destekliyorum" dedi.

Bu milletimizin egemenliği ile ilgili, kimse bize şantaj yapmasın, kimse bizi yıldırmasın” dedi.

Eşcinsel ilişkiye ek olarak, yasa eşcinselliği teşvik ve yataklık etmeyi ve eşcinsellik için komplo kurmayı yasaklar.

Yasa kapsamındaki ihlaller, sözde "ağırlaştırılmış" eşcinsellik için ölüm ve eşcinsel seks için ömür boyu hapis dahil olmak üzere ağır cezaları da içeriyor. Ağırlaştırılmış eşcinsellik, yasaya göre diğer kategorilerin yanı sıra 18 yaşın altındaki kişilerle veya bir kişi HIV pozitif olduğunda eşcinsel seksi içerir.

Son aylarda, belirsiz uluslararası güçleri eşcinselliği teşvik etmekle suçlayan komplo teorileri Uganda'da sosyal medyada ilgi görmeye başladı.

Faaliyetleri geçen yıl yetkililer tarafından askıya alınan Uganda'nın önde gelen eşcinsel hakları örgütü Cinsel Azınlıklar'ın yönetici direktörü Frank Mugisha, bu ayın başlarında AFP haber ajansına, yeni yasa tasarısıyla ilgili olarak LGBTQ kişilerden gelen telefonların şimdiden sular altında kaldığını söyledi.

Cemaat üyeleri korku içinde yaşıyor” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu ayın başlarında Uganda parlamento komitesine sunduğu bir görüşte, yeni yasanın “Uganda Anayasası ve Uganda'nın taraf olduğu uluslararası insan hakları belgeleri kapsamında güvence altına alınan çok sayıda temel hakkı ihlal edeceğini” söyledi.

Örgüt, "Rızaya dayalı eşcinsel davranışın suç sayılması, LGBT kişilere yönelik şiddet ve ayrımcılığın yaygın olduğu bir ortama katkıda bulunuyor" dedi.

Geçen hafta polis, güneydeki göl kıyısı kasabası Jinja'da altı kişiyi "eşcinsellik yapmak" suçundan tutukladıklarını söyledi. Polise göre, Pazar günü aynı suçlamayla altı kişi daha tutuklandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde Uganda uzmanı Oryem Nyeko, "Bu yeni yasa tasarısının en aşırı özelliklerinden biri, insanları sadece oldukları kişi oldukları için suçlu sayması ve aynı zamanda Uganda'da zaten tehlikeye atılmış olan mahremiyet haklarını ve ifade ve örgütlenme özgürlüklerini daha fazla ihlal etmesidir" dedi. 

"Ugandalı politikacılar, savunmasız azınlıkları koruyan ve temel hakları onaylayan yasalar çıkarmaya odaklanmalı ve siyasi sermaye için LGBT'leri hedef almayı bırakmalıdır" dedi.

Editör: Haber Merkezi