MESEM Projesi Meclis Gündeminde
İstismar İddiaları ve Denetimsizlik Tepki Çekiyor
Mersin Milletvekili Perihan Koca, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında çalışan çocukların maruz kaldığı hak ihlallerini ve Sivas’ta yaşandığı öne sürülen cinsel taciz vakasını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Koca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu. Önergede yer alan iddiaya göre, Sivas’ta MESEM kapsamında bir pastanede çalışan 15 yaşındaki bir çocuk, usta öğreticisi tarafından sistematik cinsel tacize maruz bırakıldı.
“Okul yönetimi sorumluluktan kaçtı” iddiası
Önergede, mağdur çocuğun durumu okul yönetimine bildirdiği, ancak okul idaresinin olayı “iş yeri ile aranızdaki bir mesele” olarak değerlendirerek sorumluluk almadığı ve söz konusu işletmeye çocuk göndermeye devam ettiği iddia edildi.
Bakanlığa yöneltilen sorular
Milletvekili Perihan Koca, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
-
Sivas’taki olaydan Bakanlık haberdar mıdır? Olayla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?
-
Şikâyete rağmen çocuğu korumayan ve suçu gizlediği öne sürülen okul yöneticileri hakkında idari soruşturma açılmış mıdır? Bu kişiler görevden uzaklaştırılmış mıdır?
-
Taciz failinin çalıştığı işletme ile yapılan protokol iptal edilmiş midir? İşletmenin “usta öğreticilik” belgesi feshedilmiş midir?
-
MESEM kapsamındaki işletmelerde çocukların güvenliğini denetleyen etkili bir mekanizma var mıdır?
-
2023–2026 yılları arasında “istismar” gerekçesiyle kaç işletmenin sözleşmesi iptal edilmiştir?
-
MESEM projesi başladığından bu yana Bakanlığa yansıyan toplam cinsel taciz vakası sayısı kaçtır, bunların kaçı yargıya intikal etmiştir?
-
Artan iş cinayetleri ve istismar vakaları dikkate alındığında MESEM projesinin durdurulması ya da köklü biçimde yeniden düzenlenmesi planlanmakta mıdır?
Psikososyal destek sorusu
Önergede ayrıca, istismara uğrayan öğrenci ve ailesine herhangi bir psikososyal destek hizmeti sunulup sunulmadığına ilişkin de açıklama talep edildi.




