El Salvador'daki LGBTİ+ topluluğu için nadir bir güvenli alan

Diké örgütü tarafından yönetilen merkez, LBGTI+ topluluğuna cinsel sağlık, psikolojik bakım, insan hakları eğitimi, savunuculuk faaliyetleri ve göçmenler ve yerinden edilmiş kişiler dahil olmak üzere ihtiyacı olanlar için güvenli barınak dahil olmak üzere bir dizi hizmet sunuyor.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldırmak için Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler arasında küresel bir ortaklık olan Spotlight Initiative tarafından desteklenmektedir.

El Salvador'daki LGBTİ+ topluluğu için sağlık ve güvenli bir alan sağlamak

SAN SALVADOR, El Salvador - "Noel arifesinde evden kovuldum. Annem bana 'Asla geri gelme' dediğinde ikinci yılımdaydım" diye hatırlıyor Hector. "Ben de gelmedim. O büyüyene kadar - ona her zaman maddi yardımda bulunmama rağmen. Bu hikaye, topluluğumuzda farklı olduğumuzu paylaşmaya karar verdiğimizde sıklıkla tekrarlanır.

Hector, trans kadınlar arasında HIV bulaşmasını önlemeye ve sağlık sisteminde ayrımcılığı azaltmaya yardımcı olmak için 2007'de kurulmuş bir kuruluş olan Diké'ye sığınan birçok LGTBI+ kişiden biridir.

Modesto Mendizábal, doktor ve Diké'nin kurucusu; "Cinsel kimlikleri nedeniyle evlerinden kovulan insanları alıyoruz."  

Kuruluş yıllar geçtikçe hizmetlerini genişleterek trans bireyler arasında insan hakları ve cinsiyet onaylayan ilaçların güvenli bir şekilde nasıl uygulanacağı konusunda farkındalık yaratmayı da içerecek şekilde genişletti.

Diké, adını Plato'nun çalışmasından alıyor - "Diké adalet tanrıçasıdır" diye açıklıyor doktor, Diké'nin kurucusu ve örgütün sağlık başkanı Modesto Mendizábal. Kolektifin San Salvador'daki toplum merkezinden Diké, LBGTI+ topluluğuna cinsel sağlık bakımı, psikolojik bakım, insan hakları eğitimi, savunuculuk faaliyetleri ve göçmenler ve yerinden edilmiş kişiler dahil olmak üzere ihtiyacı olanlar için güvenli barınak dahil olmak üzere bir dizi hizmet sunuyor.

Temel hizmetler

2020 ile 2021 arasında Diké, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) aracılığıyla Spotlight Initiative'den 29.000 ABD dolarından fazla hibe aldı. Spotlight Girişimi, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldırmak için Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler arasında küresel bir ortaklıktır. Her üç kadından biri yaşamı boyunca şiddete maruz kalırken, LGBTİ+ bireyler özellikle savunmasızdır.

Spotlight Initiative, yasalar ve kamu politikaları yoluyla şiddeti durdurmak, kurumları güçlendirmek, normları değiştirmek, kaliteli hizmetler sunmak, şiddete ilişkin verileri iyileştirmek ve kadın hareketlerini ve feminist örgütleri desteklemek için kapsamlı bir yaklaşımı destekledi.

Hibe, Diké'nin ilk toplum merkezini donatmasına olanak tanıdı ve merkezin tıbbi kliniğinde tedavi edilebilecek kişi sayısını ayda 50 kişiden 125'e çıkardı. 200 kişi daha psikolojik bakım alıyor.

Mendizábal, "Cinsel kimlikleri nedeniyle evlerinden kovulan veya laboratuvar testi için uzaklardan gelen ve otele parası yetmeyen insanları alıyoruz" diye açıklıyor. Yakın zamanda genişletilen sığınak 20 kişilik kapasiteye sahip.

"Kişiye saygı duymaya ve onunla ilgilenmeye de odaklanıyoruz. LGBTİ+ topluluğundan biri burada olduğunda onlara elimizden gelen her şeyi veriyoruz: iyi yemek, kültüre erişim, barınma, iş bulmalarına yardımcı oluyoruz. İlgileniyoruz çünkü iyi yaşamalarını istiyoruz" diye ekliyor Mendizabal.

Doktora göre Spotlight Initiative ayrıca, sağlık kliniğinin Ulusal İlaç Müdürlüğü ve El Salvador Halk Sağlığı Yüksek Konseyi tarafından onaylanan ilaçlara erişimini artırarak Diké tarafından sağlanan sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesine yardımcı oldu.

"Ekipman ve ilaç satın almanın ötesinde başarı, danışanlarımız olan trans kadınların ve LGBTİ+ nüfusun memnuniyetidir. Daha iyi özsaygıya, daha iyi bir öz imaja sahip olmalarında etkisi vardır. toplum merkezinde çalışan bir trans kadın olan Catalina, "bir satın alma işleminden daha fazlası, bir duygu" diyor.

LGBTİ hakları insan haklarıdır

Ayrıca hibe, Diké tarafından uygulanan programlardan ikisi olan Kaleidoscope ve Rivera-Johnson Okulu'nu güçlendirerek sağlık ve haklar eğitiminin iyileştirilmesine yardımcı oldu. İlki araştırmayla ilgiliyken, ikincisi toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim konusunda eğitim veriyor. Diké, Rivera-Johnson Okulu aracılığıyla ülkedeki farklı topluluklara LGBTİ+ sorunları ve ilgili konular hakkında eğitici konuşmalar ve eğitimler veriyor. Bu çaba, adalet ve güvenlik sektöründeki 6.000'den fazla kişiyi LGBTİ+ kişilere nasıl daha iyi hizmet verilebileceği konusunda duyarlı hale getirdi.

Geçen yılın Mart ayında 58 trans kadın, Spotlight tarafından finanse edilen ve San Salvador, San Martín ve San Miguel belediyelerinde insan hakları, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve sağlık konularını kapsayan eğitim ve çalıştaylara katıldı.

Modesto ve Catalina, Spotlight Initiative'in desteğinin diğer uluslararası kuruluşlardan, kar amacı gütmeyen kuruluşlardan ve bağışçılardan gelecek desteğe kapı araladığını söylüyor. "Öncesi ve sonrası gibiydi... Girişimin desteğiyle diğer ortaklar bize yaklaşmaya başladı ve her şey akmaya başladı. Spotlight sihirli bir değnek gibiydi" diye açıklıyorlar.

Spotlight Initiative ve UNDP, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti sonsuza dek sona erdirmek amacıyla temel hizmetleri güçlendirmeye ve kızlara, ergenlere, kadınlara ve savunmasız nüfuslara daha verimli, etkili ve kapsamlı bakım sunmaya devam edecek. 

Editör: Haber Merkezi