Museveni, ABD'li LGBTQ+ karşıtı nefret grubunun ev sahipliğinde düzenlenen Entebbe konferansında eşcinselliğin 'insan ırkının üremesi için tehlike' olduğunu söyledi.

Uganda cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Afrikalı liderleri "eşcinselliğin teşvik edilmesini" reddetmeye çağırdı ve geçen ay parlamento tarafından kabul edilen tartışmalı bir LGBTQ+ karşıtı yasa tasarısını imzalayacağını öne sürdü.

"Ağırlaştırılmış eşcinsellik" için ölüm cezası ve eşcinsel "faaliyetlerin" "işe alınması, terfisi ve finansmanı" için ömür boyu hapis cezası öngören yasa tasarısı, uluslararası alanda geniş çapta eleştirildi ve BM insan hakları yüksek komiserliği başkana çağrıda bulundu.

Pazar günü konuşan Museveni, eşcinselliğin " insan ırkının üremesi için büyük bir tehdit ve tehlike " olduğunu söyledi.

Afrika, insanlık için gerçekten çok tehlikeli olan bu yozlaşma ve çöküşten dünyayı kurtarmak için öncülük etmelidir. Karşı cins [sic] insanlar birbirlerini takdir etmekten vazgeçerse, o zaman insan ırkı nasıl yayılacak?

Onun yorumları, Zambiya, Kenya ve Sierra Leone de dahil olmak üzere 22 Afrika ülkesinden milletvekilleri ve delegelerin katıldığı, Entebbe'deki Devlet Evinde düzenlenen "aile değerleri ve egemenlik" konulu iki günlük parlamentolar arası konferansın ardından geldi.

Museveni, Ugandalı milletvekillerini eşcinsel karşıtı yasa tasarısını geçirdikleri için övdü ve "Uganda'da eşcinselliğin tanıtımına ve duyurulmasına asla izin verilmeyeceğine" söz verdi ve buna asla müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı.

Kenyalı bir milletvekili George Peter Kaluma'nın tweet'inde şunları söyledi: "Eşcinsel evliliklerin veya eşcinsel ilişkilerin olması gerektiğini öneren bir kişi, tüm insanlığı bu dünyanın yüzünden silmeye çalışan bir kişidir.”

Hükümet ayrıca, konferansa katılan Kaluma'nın Kenya, Gana ve Malavi de dahil olmak üzere birçok Afrika devletinin Uganda'dakine benzer yasalar hazırladığını söylediğini tweetledi.

Museveni'yi eleştirdiği için hapse atılan Ugandalı feminist aktivist Stella Nyanzi, "sözde aile değerleri konferansının hem manipülatif organizatörlerini hem de saf katılımcılarını" kınadığını söyledi.

Ugandalı bir insan hakları avukatı ve kampanyacısı olan Nicolas Opiyo, Guardian'a şunları söyledi: “Uganda ve bölgedeki homofobi ve transfobi dalgasının Ugandalı veya Afrika değerleriyle hiçbir ilgisi yok. Amerikan evanjeliklerinin yerel aktörleri aracılığıyla kılık değiştirmiş bir kampanyasıdır. Onların kampanyaları artık, Hıristiyan avukat grupları, parlamento forumları vb. gibi yerel profesyonel oluşumlar altında organize ediliyor.

Editör: Haber Merkezi