“Faizsiz Türkiye” istediklerini dile getiren Arıkan, 2025 yılının ilk 6 aylık döneminde 1 trilyon 111 milyar TL’lik faiz ödemesi yapıldığını aktararak, “1 trilyon 111 milyar lira ne demek biliyor musunuz? 74 bin litre kapasiteli, 346 tane Boeing 747 su tankeri uçağı demek. 17 bin litre kapasiteli, 1.094 tane Mi-26TP yangın söndürme helikopteri demek” ifadelerini kullandı.
ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerle oluşturulan adaletsiz vergi sistemi üzerinde de duran Arıkan, 1.5 milyon TL’lik aracın vergi kazancının, 3 milyon 36 bin lira olduğunu aktardı.
Partisinin İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, ekonomik verilere ilişkin dikkat çekici mesajlar verdi.
“Faizsiz Türkiye” istediklerinin altını çizen Arıkan, Ak Parti iktidarının faiz konusunda samimi olmadığını dile getirdi. Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs 2023 tarihinde, “Faizler hep düşecek” dediğini hatırlatan Arıkan, “2023 yılının Mayıs ayında faiz yüzde 8.5’ti. Bugün ise faiz oranı yüzde 43” bilgisini verdi.
6 AYDA FAİZE GİDEN PARAYLA 346 SU TANKERİ UÇAĞI
BİN 94 YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ ALINIRDI
2025 yılının ilk 6 aylık döneminde merkezi yönetim bütçesinden 1 trilyon 111 milyar TL’lik faiz ödemesi yapıldığını aktaran Arıkan, “Bu paradaki her kuruş, milletin alın teridir. Bu iktidar, bunu küresel çetelere adeta peşkeş çekmektedir” dedi.
Arıkan, “1 trilyon 111 milyar lira ne demek biliyor musunuz?” diye sorarak, “74 bin litre kapasiteli, 346 tane Boeing 747 su tankeri uçağı demek. 17 bin litre kapasiteli, 1.094 tane Mi-26TP yangın söndürme helikopteri demek.
Biz 6 ayda faize 1 trilyon ödedik ama Sağlık Bakanlığı’nın 1 yıllık bütçesi ancak 1 trilyon.
Tarım Bakanlığı’nın 1 yıllık bütçesi, 438 milyar lira. Biz iki katını, 6 ayda faize ödemişiz.
Savunma Sanayii’nin 1 yıllık bütçesi, 1 trilyon 608 milyar lira. Biz sadece 6 ayda faize 1 trilyon ödemişiz” değerlendirmesini yaptı.
“FAİZSİZ EKONOMİ DÜZENİNİ KURACAĞIZ”
Milli Görüş davasının temsilcisi Saadet Partisi ile Ak Parti iktidarının faizle mücadeleden anladığının aynı şey olmadığını belirten Arıkan, “İktidar için faizle mücadele demek, yüzde 46 olan faizi yüzde 43’e indirmek demektir. Bizim için faizle mücadele demek ise ‘faizsiz’ bir düzen inşa etmek demektir. Ve göreceksiniz, ‘Faizsiz bir ekonomi’ düzenini kurmak, bize nasip olacak inşallah” ifadelerini kullandı.
VERGİDE ADALETSİZLİK!
Saadet Partisi lideri Mahmut Arıkan, Türkiye’de adaletsiz bir vergi sistemi olduğunu kaydederek, “Vergi gelirlerinin yüzde 70’inin KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerden oluştuğunu, enflasyonun yükselmesinin en önemli nedenlerinden birinin bu olduğunu” anlattı.
“AK PARTİ’NİN İKLİM SEVDASI VERGİYE KADAR!”
Dünyanın her yerinde elektrikli araçların alımı kolaylaştırılırken
Türkiye’de iktidarın elektrikli araçlardan alınan ÖTV oranını yüzde 10’dan yüzde 25 çıkardığını belirten Arıkan, “Hani siz çevre dostuydunuz? Hani çevreyi korumak için İklim Kanunu çıkarmıştınız? İşte Ak Parti’nin iklim ve tabiat sevdasının, vergiye kadar olduğunun ispatı!” diye konuştu.
Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu ülkede enflasyonu azdıran, artıran emekliye, asgari ücretliye yapılan zam değildir! İktidarın, akaryakıta, doğalgaza, elektriğe, KDV’ye, ÖTV’ye, iğneye, ipliğe yaptığı zamdır! Enflasyonun sebebi millet değil, bizzat iktidarın kendisidir. İktidar sebep, enflasyon sonuçtur!”
1.5 MİLYON TL’LİK ARACIN VERGİ KAZANCI, 3 MİLYON 36 BİN TL!
Enflasyon-vergi sarmalını araç örneği üzerinden anlatan Arıkan, gerçek değeri 1.5 milyon TL olan bir otomobilin, vergiler yüklenerek 4 milyon 536 bine çıkarıldığını söyledi.
Arıkan, örneği şöyle aktardı: 1600-2000 santimetreküplük bir aracın vergisini hesaplayalım.
Aracın fiyatı, 1.5 milyon TL. Buna yüzde 0,8 oranında TRT payı ekleniyor: 12 bin TL.
Yüzde 150 oranında ÖTV ekleniyor: 2 milyon 268 bin bin lira.
Yetmiyor, buna bir de yüzde 20 oranında KDV ekleniyor: 756 bin TL. Sonuçta aracın kendisi 1.5 milyon, vergisi 3 milyon! Hani hep diyorlar ya, Almanya bizi kıskanıyor! Galiba bu sefer haklılar! Öyle ya hiç araba üretmeden sadece vergiyle, kim 1 arabadan 3 milyon TL kazanabilir? Allah aşkına bu nasıl taksimat? Bu nasıl bir vergilendirme? Bunu, hangi iktidar vatandaşına yapar? Ne diyorlardı? Yaparsa Ak Parti yapar!”