Nijeryalı aktivist, gazeteci ve 2023 Afrika Eylem Kongresi (AAC) başkan adayı Omoyele Sowore, ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’ya yönelik askeri ve siyasi müdahaleleri ile Başkan Nicolás Maduro ve eşi Cilia Flores’in ABD tarafından kaçırılmasını gerekçe göstererek Birleşmiş Milletler’i sert sözlerle hedef aldı. Sowore, BM’nin meşruiyetini yitirdiğini belirterek kurumun dağıtılması çağrısında bulundu.

BM Dağıtılmalı: Sowore’dan Trump ve Venezuela Üzerinden Sert Çıkış

Nijerya’da muhalif kimliği ve radikal siyasal reform çağrılarıyla tanınan Omoyele Sowore, Birleşmiş Milletler’in küresel krizler karşısındaki rolünü sert sözlerle eleştirdi. 2023’te Afrika Eylem Kongresi (AAC) adına başkanlık yarışına giren Sowore, ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’da izlediği rejim değişikliği politikalarının ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro ile eşi Cilia Flores’in ABD tarafından kaçırılmasının, uluslararası sistemin çöküşünü gözler önüne serdiğini söyledi.

Maraton koşucusu, öğretmen ve yayıncı kimliğiyle de bilinen Sowore, özellikle Trump yönetiminin Venezuela’ya yönelik askeri ve siyasi müdahalelerinin, uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu vurguladı. Sowore’a göre bu süreç, Birleşmiş Milletler’in büyük güçler karşısında tamamen etkisiz ve işlevsiz hale geldiğini açık biçimde ortaya koyuyor.

“BM törensel bir çay partisine dönüştü”

Sowore, Birleşmiş Milletler’i “etkisiz, uzlaşmacı ve büyük ölçüde önemsiz bir törensel çay partisine dönüşmüş” bir yapı olarak tanımladı. Tek taraflı saldırganlıklar, savaş suçları ve güç suiistimalleri karşısında BM’nin sürekli olarak başarısız olduğunu belirten Sowore, bu durumun derin ve onarılamaz bir yapısal çürümeye işaret ettiğini ifade etti.

Sowore’a göre, BM’nin veto sistemi ve büyük güçlerin çıkarlarına göre şekillenen karar alma mekanizmaları, kurumu barışı koruyan bir yapı olmaktan çıkararak baskıcı ve saldırgan politikaları dolaylı biçimde meşrulaştıran bir araca dönüştürdü.

“İnsanlık tek bir liderin egosuna teslim edilemez”

Açıklamasında küresel siyasetin dar bir güç çevresinin iradesine teslim edildiğini vurgulayan Sowore, insanlığın ağır bedeller ödediğini dile getirdi. “Egemenlik saplantısıyla dolu tek bir adamın egosu, kan dökme arzusu ve dizginsiz hırsı karşısında insanlığı koruyamayan bir kurum, meşruiyet iddiasını tamamen yitirmiştir” diyen Sowore, BM’nin bu haliyle varlığını sürdürmesinin anlamsız olduğunu savundu.

“Birleşmiş Milletler dağıtılmalı”

Sowore, Birleşmiş Milletler’in reformlarla kurtarılamayacağını belirterek, kurumun tamamen dağıtılması gerektiğini söyledi. Yerine ise insanlığa gerçekten hizmet eden, adaleti savunan, tiranlığı ve keyfi güç kullanımını önlemeyi amaçlayan, baskıcı rejimleri meşrulaştırmayan gerçekten güvenilir bir ulus devletler koalisyonu kurulması çağrısında bulundu.

Rusya’dan ABD’ye çağrı: Maduro serbest bırakılsın

Sowore’un açıklamalarının ardından Venezuela krizine ilişkin uluslararası tepkiler de sertleşti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’yi Venezuela’nın meşru olarak seçilmiş Devlet Başkanı Nicolás Maduro ve eşi Cilia Flores’i derhal serbest bırakmaya çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Maduro ve eşinin ABD topraklarında bulunduğuna dair teyit edilmiş bilgiler doğrultusunda Washington’un tutumunu gözden geçirmesi istendi. Açıklamada, ABD’nin Venezuela’ya yönelik askeri saldırılarının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğinin altı çizildi.

Kapalıçarşı Soruşturmasında 4. Dalga: 80 Şüpheli Hakkında Gözaltı Kararı
Kapalıçarşı Soruşturmasında 4. Dalga: 80 Şüpheli Hakkında Gözaltı Kararı
İçeriği Görüntüle

Bu açıklama, yabancı bir hükümet tarafından Maduro ve eşinin nerede olduğuna dair yapılan ilk resmi teyit olma özelliğini taşıyor. Venezuela Başkan Yardımcısı’nın, ABD’nin başkent Caracas ile Aragua, Miranda ve La Guaira eyaletlerine yönelik askeri saldırılarını kınamasının ardından, ikilinin nerede olduğu bilinmiyordu.

Lavrov: Venezuela halkıyla kesin dayanışma içindeyiz

3 Ocak’ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Venezuela Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez Gómez ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Lavrov, Moskova’nın silahlı saldırılar karşısında Venezuela halkıyla “kesin dayanışma” içinde olduğunu ifade etti.

Lavrov, Rusya’nın Bolivarcı hükümetin ulusal çıkarlarını ve ülke egemenliğini korumaya yönelik politikalarını desteklemeyi sürdüreceğini yineledi. Taraflar, askeri gerilimin daha fazla tırmanmasının önlenmesi ve krizin siyasi diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Görüşmede ayrıca, Batı yaptırımlarına ve Washington’un uyguladığı izolasyona karşı bir denge unsuru olarak son on yılda güçlenen Rusya–Venezuela stratejik ortaklığının; askeri, enerji, ekonomik ve diplomatik alanlarda daha da derinleştirilmesi yönündeki karşılıklı irade vurgulandı.

Muhabir: Güven BOĞA