BEYRUT: Bir savaş gözlemcisi, Pazartesi günü Suriye'nin kuzeybatısında ordu ile isyancılar arasında çıkan çatışmada aralarında bir çocuğun da bulunduğu sekiz sivilin öldüğünü, 19 sivilin de yaralandığını söyledi.

Çatışmalarda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ordusu ile El Kaide'nin eski Suriye kolu liderliğindeki İslamcı grup Hayat Tahrir El Şam (HTS) karşı karşıya geldi.

Suriye Gözlemevi, "HTŞ'nin Halep vilayetinin Suriye rejimi tarafından kontrol edilen kısmındaki Nubul ve Zahraa köylerine düzenlediği bombardımanda yaşlı bir adam, bir kadın ve onun küçük kızı hayatını kaybetti, 10 sivil de yaralandı" dedi. 

HTŞ ve diğer gruplar İdlib vilayetinin büyük bir bölümünü ve komşu Halep, Hama ve Lazkiye vilayetlerinin bir kısmını kontrol ediyor.

Gözlemevi, Suriye ordusunun Halep'in Darat İzza kasabasındaki yerleşim bölgelerini bombalayarak misilleme yaptığını, üç sivili öldürdüğünü ve dokuz kişiyi yaraladığını söyledi.

Suriye içinde bir kaynak ağına sahip olan İngiltere merkezli savaş gözlemcisi, bombardımanların bir fırını, bir camiyi, bir elektrik santralini ve bir halk pazarını hedef aldığını söyledi.

Gözlemevi, Halep'in Burj Haidar köyünde ordu topçu ateşinin iki sivili daha öldürdüğünü söyledi.

Suriye hükümetinin 2011'de Arap Baharı'ndan ilham alan protestolara yönelik acımasız baskısı, yabancı orduların, milislerin ve cihatçıların dahil olduğu yıkıcı bir savaşa dönüştü.

Çatışmalarda yarım milyondan fazla insan öldürüldü.

Ekran görüntüsü 2024-01-02 100714

Kurtarma ekipleri ve Gözlemevi'ne göre, geçen hafta Rusya'nın İdlib vilayetine düzenlediği hava saldırılarında aynı aileden beş sivil öldürüldü.

Moskova, Esad'ın en önemli destekçilerinden biri ve ülkedeki iç savaşta ona askeri, siyasi ve ekonomik destek sağlıyor.

Rusya'nın 2015'ten bu yana savaşa müdahalesi, Esad'a sadık güçlerin çatışmada kaybettikleri toprakların çoğunu geri almasına yardımcı oldu.

Rusya topraklarında bir gecede 17 insansız hava aracı imha edildi Rusya topraklarında bir gecede 17 insansız hava aracı imha edildi

Suriye hükümetinin Mart 2020'deki saldırısının ardından İdlib'de Rusya ve Türkiye'nin aracılık ettiği ateşkes ilan edildi, ancak bu ateşkes defalarca ihlal edildi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa