BM İnsani İşler koordinasyon ofisi (OCHA) Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'yi ve kuzey Suriye'yi vuran ölümcül depremlerden yaklaşık iki ay sonra, büyük ölçekli bir insani yardım operasyonunun devam etmekte olduğunu ve bunun için hala umutsuzca finansmana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

OCHA Sözcüsü Jens Laerke, Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte, şu anki aşamanın hala "baktığımız yerde insani bir acil durum" olduğunu, 'Hayatta kalanların neye ihtiyacı var?  Bu yıkıcı depremden sağ kurtulanlara nasıl destek olabiliriz?'”

Milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım

Dokuz milyondan fazla kişinin doğrudan etkilendiği Türkiye'de, BM ve ortakları, Hükümet öncülüğündeki müdahaleyi destekleyerek yaklaşık dört milyon kişiye temel ev eşyaları ve yaklaşık üç milyon kişiye gıda yardımı ile ulaştı.

700.000'den fazla insan barınma ve çadır, özel “yardım barınma birimleri”, tamir alet takımları ve brandalar gibi yaşam alanları ile destek aldı.

BM ayrıca Sağlık Bakanlığı'na  4,6 milyon aşı dozu, gezici sağlık klinikleri ve ilaçlarla destek verdi.

Suriye'de yerinden edilmiş kişilerin kamplarını su bastı

Yaklaşık 8,8 milyon kişinin depremden etkilendiği Suriye'de, kuzeybatıda şiddetli yağışlar yerinden edilmiş aileleri daha fazla zor durumda bırakıyor, kampları su basıyor ve binlerce çadırı yıkıyor. En az  50 yer değiştirme bölgesi sular altında kaldı.

BM ve ortakları acil durum barınağı, yiyecek, su, sanitasyon ve hijyen malzemeleri sağlıyor. OCHA, ağır şekilde etkilenen Halep, Lazkiye ve Hama vilayetlerinde yüzden fazla okulun toplu sığınak olarak kullanıldığını bildirdi.

Gıda üretiminin beşte biri kayboldu

Bu arada BM Gıda ve Tarım Örgütü (  ) Cuma günü yaptığı açıklamada, 11 önemli tarım ilini etkileyen depremde Türkiye'nin gıda üretiminin yüzde 20'sinden fazlasının  zarar gördüğünü söyledi.

Türkiye'nin “bereketli hilali” olarak bilinen depremden etkilenen bölge, ülkenin tarımsal gelirinin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Etkilenen bölgelerdeki insanların üçte birinden fazlası geçimlerini tarımla sağlıyor ve şimdi iki yakasını bir araya getirmek için mücadele ediyor.

Bir sonraki hasadı kurtarmak

FAO, çiftçilere nakit yardımı sağlıyor ve çiftliklerini iyileştirmelerine yardımcı oluyor. Ancak gelecekteki mahsulleri güvence altına almak için çok önemli son tarihler yaklaşıyor ve ajans, gübre kıtlığının gıda üretimini sürdürmeyi zorlaştıracağını söylüyor.

“Ekim sezonu için son tarih yaklaşıyor. FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, “Gübre ve tohum sağlayarak çiftçilerimizi acilen desteklememiz gerekiyor ” dedi. " Bu yıl mahsul üretim seviyelerini korumak için tek şansımız."

Ajans, Türkiye'de "ulusal gıda erişim ve bulunabilirlik krizini önlemek" ve "yükselen" gıda fiyatlarını hafifletmek için acilen desteğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Editör: Haber Merkezi