Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, ülkenin parlamento sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, eşcinsellik karşıtı bir yasayı onayladı.

Dünyanın en katı LGBTQ karşıtı yasalarından biri olan yasanın onaylanması, Batılı hükümetlerin, iş dünyasının ve insan hakları aktivistlerinin bir dizi kınamasına meydan okuyor.

Parlamento sözcüsü Anita Among, Twitter'da yaptığı bir paylaşımda, "Artık yasa kapsamındaki yükümlüleri Eşcinsellik Karşıtı Yasa'da kendilerine verilen görevi yerine getirmeye teşvik ediyorum" dedi. "Uganda halkı konuştu ve şimdi yasayı adil, kararlı ve sağlam bir şekilde uygulamak sizin göreviniz."

Eşcinsel ilişkiler, 30'dan fazla Afrika ülkesinde olduğu gibi Uganda'da da zaten yasa dışıydı, ancak yeni yasa lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve queer insanları hedef almada çok daha ileri gidiyor.

Museveni daha önce geçen hafta milletvekillerine " rehabilitasyon konusuna bakmalarını " ve yasa tasarısında değişiklik yapmalarını tavsiye etmişti.

Nisan ayında parlamentoya yazdığı bir mektupta, eşcinsel bir yaşam tarzını savunan biriyle fiilen eşcinsel eylemlerde bulunan biri arasında netlik ve ayrım yapılması gerektiğini söyledi.

Museveni mektubunda, "Önerilen yasa açık olmalı ki, suç sayılan şey sapkın bir eğilime sahip kişinin durumu değil, daha çok bu sapkınlıkla hareket eden kişinin eylemleri olsun" diye yazdı.

"Tasarı gözden geçirilmeli ve açıkça şunu belirten bir hüküm eklemelidir: Eşcinsel olduğuna inanılan, iddia edilen veya şüphelenilen ve aynı cinsten başka bir kişiyle cinsel ilişkide bulunmamış bir kişi suç işlemez."

Bu değişikliklerin imzaladığı yasa tasarısında yapılıp yapılmadığı belli değil.

Editör: Haber Merkezi