Brezilya'dan gelen anket verilerine dayanan çalışma, etten vazgeçenler arasında daha yüksek depresyon oranları bulan daha Bununla birlikte, yeni çalışma, bu bağlantının besin alımından bağımsız olarak var olduğunu göstermektedir.

Bir diyet ve belirli sağlık sorunları arasındaki bağlantıya bakmak ve birincisinin, bir tür beslenme eksikliği yoluyla ikincisine neden olduğunu varsaymak kolay görünebilir.

Yine de, Afektif Bozukluklar Dergisi'nde yayınlanan yeni analiz, toplam kalori alımı, protein alımı, mikro besin alımı ve gıda işleme seviyesi dahil olmak üzere çok çeşitli beslenme faktörlerini hesaba kattı. Bu, vejetaryenler arasındaki daha yüksek depresyon oranlarının diyetlerinin besin içeriğinden kaynaklanmadığını göstermektedir.

Peki vejetaryenlik ve depresyon arasındaki bağlantıyı ne açıklayabilir? Birincisini ikincisine neden olan beslenme dışı bir mekanizma var mı? Yoksa ilişki tamamen başka bir şeye mi bağlı?

Birincisi, depresyonda olmak, insanların vejetaryen olma olasılığının tersinden daha fazla olmasına neden olabilir. Depresyon belirtileri, olumsuz düşünceler üzerine derin düşüncelere dalmayı ve suçluluk duygularını içerebilir.

Depresif ve depresif olmayan insanların mezbahalar ve fabrika çiftçiliği gibi üzücü gerçeklerle karşılaşma olasılıklarının eşit olduğunu varsayarsak, depresif insanların bu düşüncelere daha fazla kafa yormaları ve talebi yaratmadaki rollerinden dolayı kendilerini suçlu hissetme olasılıkları daha yüksek olabilir. .

Bu durumda depresif vejeteryan, bu şekilde düşünmek ille de yanlış değildir. Depresyon bazen gerçekçi olmayan olumsuz algılara sahip olmakla karakterize edilirken, hafif ila orta derecede depresyonu olan kişilerin belirsiz olayların sonuçları hakkında daha gerçekçi yargılara ve kendi rolleri ve yeteneklerine ilişkin daha gerçekçi algılara sahip olduklarını 

Bu durumda gerçekten de et üretiminde hayvanlara karşı acımasız bir muamele söz konusudur . Ve bu gerçekten tüketicinin ucuz et talebinden kaynaklanıyor.

İkincisi, vejetaryen bir diyete bağlı kalmanın beslenme dışındaki nedenlerle depresyona neden olması mümkündür. Vejetaryen bir diyette eksik olan “mutlu besin” olmasa bile, et yemenin başka yollarla depresyona neden olması söz konusu olabilir.

Örneğin, vejetaryen bir diyet benimsemek, kişinin başkalarıyla olan ilişkisini ve sosyal faaliyetlere katılımını etkileyebilir ve bazen alay veya diğer sosyal dışlama biçimleriyle ilişkilendirilebilir .

Özellikle, yeni çalışma, et ağırlıklı diyetiyle ünlü bir ülke olan Brezilya'da toplanan anket verilerine dayanmaktadır . Bazı anket verileri, son yıllarda Brezilya'da vejeteryanlığın 2012'de %8'den 2018'de %16'ya çıkarak keskin bir artış gösterdiğine işaret ediyor. Ancak, yakın tarihli makale 14.000'den fazla Brezilyalıyı araştırdı ve sadece 82 vejetaryen buldu – neredeyse her başına yarısından biraz fazla. sent.

Vejetaryenlik ve depresyon arasındaki aynı bağlantının Hindistan'da veya vejeteryanlığın daha çok sosyal bir norm olduğu diğer ülkelerde gözlemlenip gözlemlenmeyeceği merak edilmelidir. Daha da önemlisi, Birleşik Krallık'ta ve diğer gelişmiş ülkelerde vejetaryenlik oranı arttıkça, zamanla ilişkinin ortadan kalktığını görecek miyiz?

Son olarak, ne vejetaryenlik ne de depresyon diğerine neden olabilir, ancak her ikisi de üçüncü bir faktörle ilişkilidir. Bu, hem vejetaryenlik hem de depresyon ile ilişkili herhangi bir sayıda özellik veya deneyim olabilir.

Örneğin, kadınların vejeteryan olma ve depresyon yaşama  . Bununla birlikte, Brezilya araştırması, bu belirli üçüncü değişkeni dışlayarak cinsiyeti hesaba kattı.

İncelenmedi

İncelenmemiş, ancak hem vejetaryenlik hem de depresyonla makul bir şekilde bağlantılı olan bir değişken, et endüstrisinin şiddet içeren görüntülerine maruz kalmaktır. Hayvanlara zulmü önlemek, vejetaryenlerin etten kaçınmak için gösterdikleri en yaygın nedendir .

Dominion ve Earthlings gibi et endüstrisindeki zulmü betimleyen belgeseller kolayca iyi hissettiren filmler olarak tanımlanamaz. Bu tür medyayı tüketen bir kişinin hem vejeteryan hem de özellikle çoğu insan başka yöne bakmayı seçtiğinde depresyonda olacağı kolayca hayal edilebilir.

Vejetaryenlik ve depresyon arasındaki bağlantının birkaç olası nedeni vardır. Bu yeni çalışma, vejetaryen beslenmenin depresyonun nedeni olmadığını gösteriyor.

Bunun yerine, vejetaryen sosyal deneyimi depresyona katkıda bulunabilir, depresyon vejetaryen olma olasılığının artmasına neden olabilir veya hem vejetaryenlik hem de depresyon, şiddetli et endüstrisi görüntülerine maruz kalma gibi üçüncü bir değişkenden kaynaklanabilir.

Honorary Research Associate, Department of Psychology, University of Bath

Editör: Haber Merkezi