BM insan hakları şefi Perşembe günü yaptığı açıklamada, insanların ifade özgürlüğü, barışçıl toplanma ve örgütlenme haklarını etkileyen yeni bir Birleşik Krallık yasasının ülkenin uluslararası yükümlülükleriyle "uyumsuz" olduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, çarşamba günü meclisten geçmesini tamamlayan Kamu Düzeni Yasa Tasarısı'nı "son derece rahatsız edici yasa" olarak nitelendirdi.

“Yasanın polisin şüphe duymadan kişileri durdurma ve arama yetkisini genişletmesi özellikle endişe verici; bazı yeni suçları belirsiz ve aşırı geniş bir şekilde tanımlar; barışçıl gösteriler düzenleyen veya katılanlara gereksiz ve orantısız cezai yaptırımlar uyguluyor” dedi. 

Henüz Kraliyet Onayını almamış olan yasayı “mümkün olan en kısa sürede” geri çevirmesi için Birleşik Krallık Hükümetine çağrıda bulundu.

Hükümet, temel protesto hakkının hâlâ mevzuat kapsamında korunduğu konusunda ısrar ediyor, ancak sözde “gerilla taktikleri” için yeni cezalar getiriyor.

Tasarı, Londra'nın merkezindeki Birleşik Krallık Parlamentosu çevresindekiler de dahil olmak üzere yolları kapatmak ve kendilerini parmaklıklara zincirlemek gibi taktikler kullanan Just Stop Oil ve Extinction Rebellion grupları gibi aktivistlerin yıkıcı protestolarını bastırmak için getirildi.  

Çevre protestocuları hedef alındı

BM insan hakları şefi, yasanın “ insan hakları ve çevre meselelerini protesto edenleri ” açıkça hedef almasının özellikle endişe verici olduğunu vurguladı.

Türk, "Dünya, iklim değişikliği, biyoçeşitliliğin kaybı ve kirlilik gibi üçlü gezegensel krizlerle karşı karşıyayken, hükümetler bu tür varoluşsal konulardaki barışçıl protestoları engellememeli ve engellememeli, korumalı ve kolaylaştırmalıdır" dedi.

Polis yetkilerinin 'gereksiz' genişletilmesi

Bay Türk , Birleşik Krallık polisinin şiddetli gösterilere karşı harekete geçme konusundaki mevcut yetkileri göz önüne alındığında, yasanın “tamamen gereksiz” olduğu konusunda ısrar etti Ayrıca, yeni yasayla bağlantılı protestoların suç sayılmasını da eleştirdi.

Kamu Düzeni Yasası, BM insan hakları şefinin ofisine göre, mahkemelerin kişilerin belirli zamanlarda belirli yerlerde, özellikle birlikte olmalarını yasaklamasına izin vererek, protestocuların özgürlüklerini önemli ölçüde sınırlama potansiyeline sahip olan “Ciddi Aksaklık Önleme Kararları” getiriyor. insanlar, hatta interneti kullanma şekillerini sınırlamak için.

Yeni yasa temelinde, herhangi bir cezai suçtan hüküm giymemiş olsalar bile, bireyler uyum sağlamak için elektronik olarak izlenebilir.

'Önalım' hakları sınırlamaları

Sayın Türk, hükümetlerin “halkı ciddi ve sürekli aksamadan korurken” barışçıl protestoları kolaylaştırması gerektiğini , ancak Kamu Düzeni Yasası'nın “birinin gelecekteki meşru haklarını kullanmasını önleyici olarak sınırlayabileceğini” söyledi.

BM insan hakları şefi, yeni yasanın İngiltere'nin uluslararası arenada "uzun süredir savunduğu" insan hakları yükümlülüklerini "ne yazık ki zayıflattığı" konusunda da uyardı.

Editör: Haber Merkezi