Yaşar Gökoğlu; Bilindiği gibi, Sugözü’nde kurulan ilk kömür santrali olan İSKEN 22 yıldır çalışıyor, saatte 500 ton ithal kömür yakıyor, milyonlarca ton deniz suyunu soğutma amaçlı kullanıyor ve şok klorlama sonucunda ölü hale gelmiş bu suyu 5 derece ısınmış şekilde tekrar denize boşaltıyor.

Ekolojist Yaşar Gökoğlu konuyla ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı;

Sugözü’nde AKP iktidarının özel izni ile kurulan ikinci kömür santrali olan EMBA HUNUTLU santralinin ÇED raporu 2015 yılında bakanlık tarafından kabul edildi ve inşaatına başlandı. Henüz resmi açılışı yapılmayan santralin deneme üretime başladığı görüldü.

EMBA HUNUTLU kömür santrali 2 üniteden oluşuyor, her bir ünite 660 mw gücünde ve toplam gücü 1320 mw.

Bu santral de ithal kömür ile çalışıyor ve bu santral de İSKEN gibi soğutma için deniz suyunu kullanıyor. İki santral arasında sadece 1.700 metre mesafe bulunuyor.

WhatsApp Image 2022-10-28 at 13.10.02

EMBA HUNUTLU kömür santralinin verdiği bilgiye göre kömür yakıldığında ortaya çıkan kükürt ve nitrat bileşiklerini gidermek için kurulan filtre sistemleri ancak %70 verimlilikte çalışma kapasitesine sahip. İSKEN ise aynı oranı ÇED raporunda %80 olarak bildirmişti. Belirtilen bu oranların kağıt üzerinde, teorik rakamlar olduğu ve her iki santralin birlikte saatte 1.000 ton kömür yaktığı düşünüldüğünde, atmosfere salındığı açık olan %20-30 oranında kükürt ve nitrat bileşiklerinin atmosferik şartlarda asit yağmurlarına dönüşeceği bilinmektedir.

Yumurtalık İlçesi’nde ve hatta komşu Ceyhan İlçesi sınırlarında tarım ürünlerinde verim düşüşü yaşandığını üreticiler söylemektedir. İskenderun körfezi deniz ekosisteminde geri dönüşü olmayan bozulmalar gözlendiği ise bilim insanlarınca ifade edilmektedir.

İklim krizi kapsamında 2053 yılında ülkemizin karbon nötr olacağını, yani kömür benzeri fosil yakıt kullanımını sıfırlayacağını söyleyen, Paris anlaşmasını onaylayan iktidarın yeni kömür santrallerine izin vermesi hayatımıza, doğamıza, gezegenimize kasteden bir çelişkidir.

Yumurtalık, Adana ve tüm ülkemiz yurttaşlarının buna bir cevabı olmalıdır.

Not: Gördüğünüz resimler 27 Ekim 2022 Perşembe günü Yumurtalık Sugözü Köyü’nde çekilmiştir.

Editör: Haber Merkezi