AB çevre dairesi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, hava kirliliğinin Avrupa genelinde 18 yaş altı kişilerde yılda 1200'den fazla erken ölüme neden olduğunu ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde kronik hastalık riskini artırdığını söyledi.

AÇA, 27'si de dahil olmak üzere 30'dan fazla ülkede yapılan bir araştırmanın ardından, son gelişmelere rağmen, "birçok Avrupa ülkesindeki önemli hava kirleticilerinin seviyesi, özellikle orta doğu Avrupa ve İtalya'da inatla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergelerinin üzerinde kalıyor" dedi.

Rapor, Rusya, Ukrayna ve Birleşik Krallık gibi büyük sanayi ülkelerini kapsamadı ve kıtadaki genel ölü sayısının daha yüksek olabileceğini öne sürdü.

AÇA geçen Kasım ayında AB'de 2020'de hava kirliliği nedeniyle 238.000 kişinin erken öldüğünü, artı İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre ve Türkiye'yi duyurdu.

Ajans, "Hava kirliliği, Avrupa'da 18 yaşın altındaki kişilerde yılda 1.200'den fazla erken ölüme neden oluyor ve ileri yaşlarda hastalık riskini önemli ölçüde artırıyor" dedi.

Ekran görüntüsü 2023-04-24 160139

Çalışma, ajansın özellikle çocuklara odaklanan ilk çalışmasıydı.

"Bu yaş grubundaki prematüre ölümlerin sayısı, AEA tarafından her yıl tahmin edilen Avrupa nüfusu toplamına göre düşük olsa da, yaşamın erken dönemindeki ölümler, gelecekteki potansiyelin kaybını temsil eder ve hem çocuklukta hem de önemli bir kronik hastalık yüküyle birlikte gelir" dedi ajans.

Yetkilileri, okullar ve kreşlerin yanı sıra spor tesisleri ve toplu taşıma merkezleri etrafındaki hava kalitesini iyileştirmeye odaklanmaya çağırdı.

Raporda, "Doğumdan sonra çevredeki hava kirliliği, astım, akciğer fonksiyonlarında azalma, solunum yolu enfeksiyonları ve alerjiler dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları riskini artırıyor" deniyor.

Yılda yedi milyon ölü

Kötü hava kalitesi aynı zamanda "Avrupa'daki çocukların ve ergenlerin yüzde dokuzunu etkileyen astım gibi kronik durumları ağırlaştırabilir ve ayrıca yetişkinliğin ilerleyen dönemlerinde bazı kronik hastalıkların riskini artırabilir".

Pazartesi günü açıklanan rakamlara göre, 2021'de kentsel nüfusun yüzde doksan yedisi DSÖ tavsiyelerini karşılamayan havaya maruz kaldı.

AÇA geçen yıl, AB'nin erken ölümleri 2005'e kıyasla 2030'a kadar yüzde 50 azaltma hedefini tutturma yolunda ilerlediğinin altını çizmişti.

1990'ların başında, ince partiküller 27 AB ülkesinde yılda yaklaşık bir milyon erken ölüme neden oldu. Bu sayı, 2005'te 431.000'e düşmüştü.

Dünya çapında her yıl yedi milyon ölümden hava kirliliğini sorumlu tutan DSÖ, Avrupa'daki durumun gezegenin çoğundan daha iyi göründüğünü söylüyor, neredeyse çoğu sigara içmek veya kötü beslenmeden kaynaklanıyor.

Ölümlerin birkaç yüz bini 15 yaşın altındaki çocukları ilgilendiriyor.

2005'te büyük kirleticiler için belirlenen limitleri sıkılaştırma konusunda anlaşmaya varmak Eylül 2021'e kadar sürdü.

Yalnızca Tayland'da, zehirli dumanın ülkenin bazı kısımlarını boğduğu sağlık yetkilileri, geçen hafta 2,4 milyon kişinin yılın başından bu yana hava kirliliğine bağlı tıbbi sorunlar nedeniyle hastane tedavisine başvurduğunu söyledi.

Öncelikle arabalardan ve kamyonlardan gelen ve akciğerlere derinlemesine nüfuz edebilen ince partikül madde, en kötü hava kirletici olarak kabul edilir, ardından nitrojen dioksit ve ozon gelir.

Editör: Haber Merkezi