‘Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi’nden Kadıköy’de Suriye Açıklaması: “Kobani Kuşatması Kaldırılsın, Mürşitpınar Sınır Kapısı Açılsın”
İSTANBUL – Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmelere ilişkin Kadıköy’de bir basın açıklaması yaptı. Berfin Atlı tarafından okunan açıklamada, cihatçı grupların kadınlara yönelik ağır hak ihlallerine dikkat çekilerek, Kobani üzerindeki kuşatmanın kaldırılması ve Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın açılması çağrısı yapıldı.
Açıklamada, Suriye’nin kuzeyinde kadın varlığına tahammül etmeyen cihatçı yapıların güç kazandığı vurgulanarak, “Hemen yanı başımızda kadın var oluşuna tahammülü olmayan bir cihatçı devlet büyüyor. IŞİD hapishaneleri boşaltılıyor. Biz eşit ve özgür bir yaşam mücadelesi verirken, Türkiye devletinin meşru gördüğü HTŞ çeteleri kadın direnişçileri hedef alıyor, kadınları kaçırıp ‘ganimet’ olarak görüyor, ele geçirdikleri kentlerde kara çarşaf dağıtıyor” denildi.

“İnsani Yardım Engelleniyor”
Açıklamada, bölgede yaşanan insani krizin derinleştiğine dikkat çekilerek, telefon şebekelerinin zayıflatıldığı, iletişimin kesildiği ve yardım kanallarının kapatıldığı ifade edildi. “Hemen elimizi uzatsak dokunacağımız bu topraklarda kadınlar, çocuklar ve tüm canlılar cihatçı çetelerin şiddetine maruz kalıyor. Marketler boş, mazot yok, elektrik yok, odun yok. Evlerde un var ama pişirecek imkân yok” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’nin yardım tırlarının Halep üzerinden geçirilmesini önermesinin eleştirildiği açıklamada, bunun dayanışma malzemelerinin “katliamın faili” olarak nitelendirilen HTŞ’ye teslim edilmesi anlamına geldiği savunuldu. Bebek bezi ve regl ürünleri gibi temel ihtiyaçların bölgeye ulaştırılamadığı vurgulandı.
Polis Müdahalesine Tepki
Kadıköy’de yapılan açıklama sırasında kolluk güçlerinin sloganlara ve yürüyüşe müdahalesine de tepki gösterilen açıklamada, bu tutumun “AKP-MHP iktidarının cihatçı yapılara yaklaşımını özetlediği” ifade edildi.

Kadınlardan Üç Maddelik Talep
Açıklamada şu talepler sıralandı:
-
Kürt halkına ve Suriye’deki tüm halklara yönelik saldırıların derhal durdurulması, Kobani üzerindeki kuşatmanın kaldırılması ve yaşamsal ihtiyaçların bölgeye ulaştırılması. Bu kapsamda Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın açılması ve belediyelerin çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılması.
-
Suriye’de Kürtlerin ve diğer halkların kendi kaderini tayin ve kendilerini yönetme hakkının tanınması; bu hakkı engelleyen dış müdahalelere son verilmesi.
-
Sivillere, direnişçilere, kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik savaş suçlarının durdurulması; IŞİD ve HTŞ başta olmak üzere sorumlu yapıların hesap vermesi.
“Hayatı ve Barışı Seçiyoruz”
Açıklama, şu sözlerle sona erdi:
“Bu karanlık dönemde tutumumuz nettir: Ya onurlu, eşit ve özgür bir yaşam mücadelesi veren Kürt halkının ve kadınların yanında olacağız ya da kadınları köleleştiren cihatçı yapıların safında. Biz hayatı seçiyoruz, barışı seçiyoruz. Dayanışmayı büyütmek için mücadelemiz sürecek.”





