Raporu yayınlayan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin ( UNFCCC ) Genel Sekreteri Simon Stiell, "daha fazla hırs ve eylemlerin hızlandırılması" çağrısında bulundu .

"Hükümetleri raporun bulgularını dikkatle incelemeye ve sonuçta bunun kendileri için ne anlama geldiğini ve bundan sonra atmaları gereken iddialı eylemi anlamaya çağırıyorum. İşletmeler, topluluklar ve diğer kilit paydaşlar için de aynı şey geçerli."

Teknik diyalog

Rapor, iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması'nın uygulama durumu ve uzun vadeli hedefleri hakkında 2022 ve 2023'teki teknik müzakerelerden elde edilen 17 temel bulguyu en iyi bilimsel bilgilere dayanarak özetlemektedir.

Anlaşma, tüm ülkelere sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelere mümkün olduğunca 1,5°C'ye yakın sınırlama yükümlülüğü getirdi.

İklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesinden kayıp ve hasarların ele alınmasına kadar tüm alanlarda "çok daha fazlasının yapılması gerektiğini" tespit etti.

UNFCCC, "İyi bilinen boşluklar olmasına rağmen, teknik bulgular mevcut ve ortaya çıkan fırsatları ve bu boşlukları kapatacak yaratıcı çözümleri öne çıkardı" dedi.

Uygulamayı, eylemi ve desteği hızlandırmaya yönelik iyi uygulamalar ve öneriler her alanda vurgulanıyor.

Tweet URL'si

Önemli an

Rapor, Kasım-Aralık aylarında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde düzenlenecek olan BM iklim değişikliği konferansı COP28'deki " küresel stok sayımı " öncesinde geliyor.

Stok sayımı sırasında delegeler, iklim hedeflerine ulaşma yolunda kolektif olarak ilerleme kaydedip kaydetmediklerini ve nerede ilerlemediklerini değerlendirecekler.

Diyaloğun eş kolaylaştırıcılarından biri olan Farhan Akhtar, hükümetlerin, uzmanların ve diğer kilit paydaşların “geniş katılımının” altını çizdi.

“Tartışmalar boyunca Paris Anlaşması'nın gelecekteki ısınma tahminlerini önemli ölçüde azaltan yaygın eylemlere ilham verdiği açıktı. Bu küresel stok sayımı, iklim krizine yanıt verme konusunda daha fazla küresel eyleme ilham vermek için çok önemli bir anda gerçekleşiyor.”

Kararlı eylem gerekli

COP28'in başkan adayı Sultan Al Jaber, Paris Anlaşması'na uyulması isteniyorsa "işlerin olağan seyrinin" bozulması gerektiğini vurguladı.

Bunun için emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 43 oranında azaltılması gerekiyor.  

“Bu nedenle COP28 Başkanlığı, kimseyi geride bırakmayan, adil ve iyi yönetilen bir enerji geçişini hızlı bir şekilde takip etmeye, iklim finansmanını düzeltmeye, insanların yaşamlarına ve geçim kaynaklarına odaklanmaya ve her şeyi tam kapsayıcılıkla desteklemeye odaklanan iddialı bir eylem gündemi ortaya koydu.” dedi.

"Halkımız için sürdürülebilir ekonomik büyüme yaratarak tüm bunları gerçekleştirebileceğimize inanıyorum, ancak acilen işleri her zamanki gibi bozmalı ve hırstan eyleme ve söylemden gerçek sonuçlara geçmek için daha önce hiç olmadığı gibi birlik olmalıyız."

Editör: Haber Merkezi