Bataklıklar, mangrovlar ve bataklıklar gibi kıyı ve tatlı su sulak alanları tüm bitki ve hayvan türlerinin yüzde 40'ını içermesine rağmen, birçoğu iklim değişikliği ve insani gelişme nedeniyle kirlenmiş veya bozulmuştur. 

Sulak alanlar, suyun çevreyi ve ilgili bitki ve hayvan yaşamını kontrol eden birincil faktör olduğu ekosistemlerdir. Sulak alanların geniş bir tanımı, tüm göller ve nehirler, yeraltı akiferleri, bataklıklar ve bataklıklar, ıslak otlaklar, turbalıklar, vahalar, haliçler, deltalar ve gelgit düzlükleri, mangrovlar ve diğer kıyı alanları, mercan resifleri gibi hem tatlı su hem de deniz ve kıyı ekosistemlerini içerir. ve balık havuzları, pirinç tarlaları, rezervuarlar ve tuzlalar gibi tüm insan yapımı yerler.

Bu topraklar, bu ekosistemlerin içsel değeri ve sürdürülebilir kalkınmaya ve insana çevresel, iklimsel, ekolojik, sosyal, ekonomik, bilimsel, eğitimsel, kültürel, eğlence ve estetik katkıları dahil olmak üzere faydaları ve hizmetleri göz önüne alındığında, insanlar ve doğa için kritik öneme sahiptir. esenlik

Dünya kara yüzeyinin yalnızca yaklaşık yüzde 6'sını kaplamalarına rağmen, tüm bitki ve hayvan türlerinin yüzde 40'ı sulak alanlarda yaşar veya ürer. Sulak alan biyoçeşitliliği sağlığımız, gıda kaynağımız, turizm ve istihdam için önemlidir. Sulak alanlar, insanlar, diğer ekosistemler ve iklimimiz için hayati öneme sahiptir ve taşkın kontrolü ve su arıtma da dahil olmak üzere su düzenlemesi gibi temel ekosistem hizmetleri sağlar. Dünya çapında bir milyardan fazla insan geçim kaynakları için sulak alanlara bağımlıdır - bu, Dünya'daki yaklaşık sekiz kişiden biri anlamına gelir.

Neden tehlikedeler

Sulak alanlar, azalma, kayıp ve bozulma oranları en yüksek olan ekosistemler arasında yer almaktadır. Küresel biyoçeşitlilik ve ekosistem fonksiyonlarındaki mevcut olumsuz eğilimlerin göstergelerinin, hızlı insan nüfusu artışı, sürdürülemez üretim ve tüketim ve buna bağlı teknolojik gelişme gibi doğrudan ve dolaylı etkenlerin yanı sıra iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine yanıt olarak devam etmesi öngörülüyor.

Sulak alanlar iklim değişikliğiyle nasıl mücadele ediyor?

Sulak alanlar, çağı belirleyen küresel iklim değişikliği tehdidine karşı doğal bir çözümdür. Karbon dioksiti emerler, böylece küresel ısınmayı yavaşlatmaya ve kirliliği azaltmaya yardımcı olurlar, bu nedenle genellikle "Dünyanın Böbrekleri" olarak anılırlar. Turbalıklar tek başına dünyadaki tüm ormanların toplamından iki kat daha fazla karbon depolar. Ancak kurutulup yok edildiğinde, sulak alanlar büyük miktarda karbon yayar.

Sulak alanlar ayrıca sel, kuraklık, kasırga ve tsunami etkilerine karşı bir tampon görevi görür ve iklim değişikliğine karşı direnç oluşturur.

Sulak alanlar, ormanlardan üç kat daha hızlı yok oluyor ve Dünya'nın en çok tehdit altındaki ekosistemi. 1970'ten bu yana sadece 50 yıl içinde dünyadaki sulak alanların %35'i yok oldu. Sulak alanların kaybına yol açan insan faaliyetleri arasında tarım ve inşaat için drenaj ve dolgu, kirlilik, aşırı avlanma ve kaynakların aşırı kullanımı, istilacı türler ve iklim değişikliği yer alır.

Sulak alan kaybı, tehdit altındaki geçim kaynakları ve derinleşen yoksulluğun bu kısır döngüsü, sulak alanları yanlışlıkla hayat veren iş, gelir ve temel ekosistem hizmetleri kaynakları yerine çorak alanlar olarak görmenin sonucudur. Önemli bir zorluk, hükümetleri ve toplulukları sulak alanlara değer vermeye ve öncelik vermeye teşvik etmek için zihniyetleri değiştirmektir.

Ne yapabiliriz

Hızlı kayıplarını tersine çevirmek için sulak alanlar hakkında ulusal ve küresel farkındalığı artırmamız ve onları korumaya ve restore etmeye yönelik eylemleri teşvik etmemiz acildir. Dünya Sulak Alanlar Günü, insanların bu kritik öneme sahip ekosistemler hakkındaki anlayışını artırmak için ideal bir zamandır.

İyi restore edilmiş sulak alanlar, orijinal doğal sulak alanların sağladığı hizmetlerin çoğunu sağlayabildiğinden, sulak alanların restorasyonunun önemini vurgulayan 2023 teması “Bozuk sulak alanların canlandırılması ve eski haline getirilmesi” dir.

Harekete geçmek ve finansal, beşeri ve politik sermayeye yatırım yapmak için acil bir çağrı, bu yıl dünyanın sulak alanlarını tamamen yok olmaktan kurtarmak ve halihazırda kaybettiklerimizi geri kazanmak için yapılan çağrıdır.

Editör: Haber Merkezi