Brezilyalı yetkililer, Amazon ormanlarında gizli kazı alanları bulmak için helikopterler göndererek Yerli Yanomami halkının yaşadığı bölgelerde yasadışı madenciliğe karşı mücadelelerini yoğunlaştırdı.

Ekran görüntüsü 2023-02-28 132024

Brezilya Çevre ve Yenilenebilir Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (IBAMA) Brezilya'nın Roraima Eyaletindeki Yanomami bölgesinde Amazon ormansızlaşmasına karşı düzenlediği operasyon sırasında garimpo olarak bilinen yasadışı bir maden kampını gösteren görüntüleri yayınladı.

Ekran görüntüsü 2023-02-28 131948

Bir Ibama koordinatörü olan Felipe Finger, hükümet ajanlarının bölgenin iki ana nehri üzerindeki yasadışı hareketi çoktan engellediğini söyledi. "Şimdi bu madencilik operasyonlarına saldırmak, bu kampları dağıtmak ve etkisiz hale getirmek için başka bir aşamaya başlıyoruz."

Helikopterleri fark eden "garimpeiros" veya yasadışı madenciler, ticari alıcılara sattıkları kasiterit - "siyah altın" olarak bilinen kalay dioksit bakımından zengin cevher - çuvallarını geride bırakarak ormanlara kaçtılar.

Yakalananlar ise ifadelerinde; Mevcut solcu başkana ve sağcı selefine atıfta bulunarak, "Yasadışı madencilik sona ermeyecek - bunun Lula veya Bolsonaro ile hiçbir ilgisi yok" diyor.

Adalet Bakanı Flavio Dino, yetkililerin en az 15 bin kişinin, yerli liderlerin altın madencilerini bölge sakinlerine tecavüz etmek ve öldürmekle, sularını cıva ile zehirlemekle ve ormanı yok ederek bir gıda krizini tetiklemekle suçladığı korunan Amazon yağmur ormanlarını işgal ettiğini tahmin ettiğini söyledi.

Yanomami liderleri, yaklaşık 20.000 gizli madencinin bölgelerini işgal ederek Yerli halkı öldürdüğünü, kadınlara ve ergenlere cinsel tacizde bulunduğunu ve altını tortudan ayırmak için kullandıkları cıva ile nehirleri kirlettiğini söylüyor.

Ocak ayında federal polis, madencilerin Yanomami'yi ve kaynaklarını kötüye kullanmalarıyla bağlantılı olası bir soykırım soruşturması başlattı.

Soruşturma, resmi bir raporun geçen yıl bölgede bazıları yetersiz beslenmeden olmak üzere yaklaşık 100 küçük çocuğun öldüğünü ortaya koymasının ardından geldi.

Editör: Haber Merkezi