CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Muğla’da Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde görev yapan bir kooperatif müdürü hakkında kooperatif kaynaklarını zimmetine geçirdiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunulması ve tutuklanması üzerine konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Uzun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle tarımsal destek kaynaklarının kullanımına ilişkin denetim mekanizmalarını ve oluşan kamu zararının boyutlarını sorguladı.

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçilerin emeğini ve kamunun tarımsal destek politikasını temsil eden stratejik kurumlar olduğuna dikkat çeken Uzun, bu kurumlardaki her türlü usulsüzlüğün yalnızca mali sonuç doğurmadığını; çiftçinin güvenini, üretim sürecini ve tarımsal sürdürülebilirliği doğrudan zedelediğini vurguladı.

Muğla’da yaşanan olayın, kısa süre önce kamuoyuna yansıyan sosyal yardımların zimmete geçirilmesine yönelik iddialarla benzerlik taşıdığına işaret eden Uzun, farklı kurumlarda yaşanan bu vakaların “münferit” olarak açıklanamayacağını söyledi. Uzun’a göre ortaya çıkan tablo, kamu kaynaklarının yönetimi ve denetiminde yapısal bir zafiyet bulunduğunu gösteriyor.

CHP’li Uzun, önergesinde Tarım Kredi Kooperatifleri’nde görev yapan yönetici ve personelin mali işlemlerinin hangi denetime tabi olduğunu, bu denetimlerin hangi aralıklarla gerçekleştirildiğini ve Muğla’daki zimmet iddiası hakkında Bakanlık tarafından bir idari inceleme başlatılıp başlatılmadığını sordu. Ayrıca son beş yılda kooperatiflerde tespit edilen usulsüzlük sayılarının kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.

CHP’li Avşar: “CHP’li belediyelere sistematik mali ayrımcılık uygulanıyor; milletin vergileri siyasi sopa olamaz.”
CHP’li Avşar: “CHP’li belediyelere sistematik mali ayrımcılık uygulanıyor; milletin vergileri siyasi sopa olamaz.”
İçeriği Görüntüle

Tarımsal desteklerin ve kooperatif kaynaklarının kullanımında şeffaflık ve izlenebilirliğin artırılmasına yönelik yeni düzenlemelerin gündemde olup olmadığını da soran Uzun, kurumun idari ve mali yapısının güçlendirilmesi için kapsamlı reform ihtiyacına dikkat çekti.

Cumhur Uzun, kamu kaynaklarının korunmasının bir tercih değil anayasal bir sorumluluk olduğunu belirterek, çiftçinin emeğini koruyacak etkin denetim mekanizmalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Muhabir: Haber Merkezi