EĞİTİM SEN GENEL BAŞKANI PROF. DR. NEJLA KURUL VE MYK ÜYESİ RAMAZAN GÜRBÜZ ADANA’DA DEPREM BÖLGELERİNDE YAPTIKLARI İNCELEMELERİN SONUÇLARINI AÇIKLADILAR.

ADANA’DA BTS ŞUBE BİNASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN BASIN AÇIKLAMASINDA EĞİTİM SEN ADANA ŞUBE BAŞKANI HÜSEYİN KAYA’DA ADANA İLİNDE DEPREMİN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİNİ ÖZETLEDİ.

WhatsApp Image 2023-02-23 at 14.25.21

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ve MYK üyeleri Arzunur Şimşek ile Ramazan Gürbüz, Osmaniye Şube Yürütme Kurulu üyeleri ile birlikte depremden etkilenen yurttaşlarla görüşerek, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Osmaniye’den Hatay’a geçen Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ve MYK üyesi Ramazan Gürbüz, Samandağ, İskenderun ve Antakya’da da incelemelerde bulundu çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Prof. Dr. Nejla Kurul izlenimlerini daha sonra Adana’da düzenlenen basın açıklamasında paylaştı.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya yaşanılan depremlere dönük şu bilgilendirmeyi yaptı;

Ülkemiz çok ağır bir doğa olayı yaşadı herkesin bildiği ve bilim insanlarının sürekli uyarılarına rağmen, gerekli önlemleri almayan siyasi iktidarın yaklaşımı ne yazık ki bu doğa olayını bir felakete dönüştürmüştür.

İnşaat sektöründen yer bilimine kadar herkesin duyarlı olması gereken bir süreci yaşıyoruz. Depremden özellikle 11 ilimiz çok ağır şekilde etkilendi bu illerden biri de Adana.

Bu felaket bize gösterdi ki okulların inşa aşamasından başlayarak okullarda deprem ve benzeri doğa olaylarına karşı yapılan tatbikatların sorunlu olduğu görüldü.

FplYLIzXoAAddR9

Adana Eğitim Sen olarak depremi en ağır şekilde yaşayan başta Hatay olmak üzere bütün illerimize dayanışma elimizi uzatmaya çalıştık.

Bundan sonra yapılması gereken süreç bu afeti yanlış değerlendirip üniversitede olduğu gibi okulları kapatmamak olmalıdır okullarımızın deprem sonrası aldığı hasar ya da buna benzer durum milli eğitimce ciddi anlamda tetkik edilmeli. Gerekiyorsa yara almış etkilenmiş okullar yıkılarak yeni okullar yapılmalı.

Bu süreçte ağır hasar almış okullardaki eğitim konteyner gibi güvenli alanlarda yapılabilir.

İlimizin karşılaştığı bir diğer önemli sorun da özellikle çevre illerden çok sayıda öğrenci nakli alırken aynı zamanda Adana'da ki öğrenciler başka illere giderek eğitimini devam ettirmek istiyor.

Bunlar doğru hesaplanarak gerekli çözümler yapılmalıdır. Ayrıca depremde ağır etkilenmiş, ailesini kaybetmiş, yaşamını yitirmiş öğretmen arkadaşlarımızın, evi yıkılan öğretmen arkadaşlarımızın sorunları bakanlıkça bir an önce çözülmek zorundadır.

Depremin üzerinden 17 gün geçmesine rağmen halen okullarımızın durumunu bilmiyoruz. Eğitim emekçilerinin öğrencilerimizin velilerinin yaşadığı bu ağır travma karşısında MEB yetkililerini göreve çağırıyor bir an önce bu felaketin yaraların sarılmasını bekliyoruz” dedi.

FplYLIwWAAQvqvv

EĞİTİM SEN GENEL BAŞKANI PROF. DR. NEJLA KURUL DEPREM BÖLGESİ ZİYARETLERİ İLE İLGİLİ ŞU DEĞERLENDİRMEYİ YAPTI

“Depremden sonra Hatay’daki çökmeyen “evler”. Güçlü bir ihtimalle insanları öldürmediler. Depreme dayandılar. Balkonda asılı çamaşırları öylece bıraktılar. İç duvarlar patlamıştı,  dışarı yansıtmadılar.”

Kurul, izleniminin bir bölümünde kendisine yansıtılan duyguları şu şekilde aktardı; “Yan binaya bakıyorum, kendi evime bakıyorum. Yaşadığım mahalle artık yabancı bana. Kaybettiklerimi arıyorum. Enkazın altında kalanları, hastanedekileri düşünüyorum. Ne olacak, daha ne yaşayacağız! Öfkeliyim!” İskenderun, Hatay, Samandağ, Nurdağ’da yüzler bunu söylüyor adeta “ dedi.

WhatsApp Image 2023-02-23 at 14.24.13

Editör: Haber Merkezi