Geçtiğimiz iki hafta boyunca El Kaide bağlantılı örgütler, 7 Ekim'de çoğu sivil olmak üzere 1.400 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarına atıfta bulunarak, Hamas'ı "İsrail'i işgalinden" dolayı tebrik etti.
İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri saldırısı, Hamas kontrolündeki bölgedeki tıbbi yetkililere göre insani bir krize neden olan ve şu ana kadar 4.500'den fazla insanı öldüren İslam dünyasında öfkeye neden oldu.
Uzmanlar, bunun aşırı gruplara fırsat sunduğunu söylüyor.
El Kaide'nin Somali'deki güçlü kolu El Şebab'tan yakın zamanda yapılan bir açıklamada, Orta Doğu'daki çatışmanın sadece "özellikle Filistin topraklarındaki İslami grupların savaşı değil, daha ziyade tüm Müslüman Ümmetinin savaşı" olduğu belirtildi.”
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Müslümanlar, Yahudilere ve onların ikiyüzlü kafir müttefiklerine karşı mücahitleri desteklemek için toplanmalı ve ellerinden gelen her şeyi sunmalıdır. Bu milletin gücü cihatçı cephelerin gücünde yatmaktadır.”
Hindistan yarımadası, Yemen ve Suriye'deki diğer El Kaide bağlantılı örgütler de benzer açıklamalarda bulundu.
İslamcı şiddet konusunda uzmanlaşmış bir haber sitesi olan Long War Journal'a göre , El Kaide'nin kuzey ve batı Afrika'daki şubeleri, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını övdü ve Yahudilere karşı daha fazla şiddet çağrısında bulundu.
Gruplar yaptıkları açıklamada, "Eylemlerinizi tebrik ediyoruz ve cihat yolunda dişlerinizi sabırla ısırarak devam etmeye çağırıyoruz" dedi. "Onlar (Filistinliler) Yahudilere saldırdılar... aşağılama kılıcını boyunlarından kaldırmak istiyorlardı."
Şiddet çağrıları, Batılı yetkililer arasında yeni bir aşırılıkçı şiddet dalgasına ilişkin endişeleri daha da artıracak. Geçen hafta MI5 ve FBI başkanları Yahudi topluluklarının ve diğer grupların yalnız aktörler, İran veya militanlar nedeniyle tehlikeyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Gazze'deki savaştan önce bile Avrupalı yetkililer, kıtada İslamcı terörizmin arttığı konusunda uyarılarda bulunuyordu.
İngiltere'nin yerel casusluk teşkilatı MI5'in genel müdürü Ken McCallum, İsrail'e yönelik terörist saldırıların ardından Birleşik Krallık'ta çevrimiçi olarak radikalleşmiş olabilecek "kendi kendine başlayan" bireylerin "kendiliğinden veya öngörülemeyen şekillerde" yanıt verme riskinin bulunduğunu söyledi.
Mayıs ayında Hollanda güvenlik servisleri, IŞİD'in Avrupa'ya yönelik terör tehdidinin arttığı konusunda uyarmıştı. Aynı ay içinde Fransız içişleri bakanı, İslamcı terör riskinin yeniden arttığını ve kendi ülkesinin yanı sıra komşularının da hedef alındığını söyledi.
Bu ayın başlarında Fransa'da bir öğretmen, IŞİD'e bağlılık yemini eden bir saldırgan tarafından bıçaklanarak öldürüldü ve iki İsveçli futbol taraftarı, Brüksel'de güvenlik servisleri tarafından tanınan ve radikal sempati duyduğundan şüphelenilen 45 yaşındaki bir kişi tarafından vuruldu.
“Şu anda bireylerin bu tür çağrılara yanıt verdiğini görmeniz çok daha muhtemel ancak savaş devam ettikçe daha organize komploların bir araya getirildiğini görebilirsiniz. Bridgeway Vakfı'nın kıdemli analistlerinden Caleb Weiss, "Bütün bu gruplar hem yerel hem de uluslararası desteği harekete geçirmek için çatışmadan yararlanmaya çalışıyor" dedi.
El Kaide daha önce Hamas ve Hizbullah gibi örgütleri eleştirmişti ve ne Gazze'de ne de Batı Şeria'da önemli bir varlığı bulunmuyor. Bazı amaç ve fikirleri paylaşsalar da, çok önemli ideolojik farklılıklar mevcut: Örneğin El Kaide, her iki grubun da yönetime ve hükümete katılımını eleştirdi.
IŞİD yaptığı açıklamada "Yahudilerle savaşmak için pratik adımlar" konusunda tavsiyelerde bulundu ancak Hamas'ı İran'la bağlantıları ve İsrail'e dar odaklanması nedeniyle eleştirdi. Grup, başta Kuzey Amerika ve Avrupa olmak üzere her yerde Yahudilere karşı saldırı çağrısında bulundu.
IŞİD ile El Kaide arasında sert bir rekabet var ve bu da her ikisinin de kendilerine üye çekme çabasında söylemlerinin rekabet etmesine yol açıyor. Her ikisi de son yıllarda önemli ölçüde zayıfladı. IŞİD, Suriye ve Irak'taki sözde halifeliğini kaybederken, El Kaide'nin kıdemli lideri Eymen el Zevahiri de geçen yıl bir insansız hava aracı saldırısında öldürülmüştü.