Destek: Hamas’ın Teklifleri ve ABD Planı

Türkiye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır dışişleri bakanları, Trump’ın İsrail’e bombardımanları durdurma çağrısını ve esir takasının uygulanmasına yönelik adımlarını takdirle karşıladı.

ASKON’dan Gazze’ye destek: Sumud Filosu için tarihi çağrı
ASKON’dan Gazze’ye destek: Sumud Filosu için tarihi çağrı
İçeriği Görüntüle

Açıklamada, bu gelişmelerin sürdürülebilir ve kapsamlı bir ateşkese ulaşmak için gerçek bir fırsat sunduğu vurgulandı. Hamas’ın Gazze yönetimini bağımsız teknokratlardan oluşan geçici Filistin İdari Komitesine devretmeye hazır olduğunu açıklaması da memnuniyetle karşılandı.

Ortak Kararlılık ve İnsani Yardımlar

Dışişleri bakanları, Gazze’deki saldırıların derhal durdurulması, sivillerin güvenliğinin sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve Filistin Yönetimi’nin Gazze’ye dönmesi konularında ortak kararlılıklarını yineledi.

Bildiride ayrıca, Gazze’nin yeniden inşası, güvenlik mekanizmalarının kurulması ve iki devletli çözüm temelinde adil bir barış yolunun oluşturulması için tarafların çabalarının destekleneceği belirtildi.

İsrail ve Trump Planının Uygulanması

Hamas, Trump’ın Gazze planındaki esir değişimi maddesini kabul ederken, diğer maddelerin müzakere edilmesi gerektiğini açıklamıştı. İsrail Başbakanlık Ofisi ise tüm rehinelerin derhal serbest bırakılmasını öngören planın ilk aşamasının uygulanmaya hazır olduğunu duyurdu.

Muhabir: Haber Merkezi