Hatimoğulları; “Hatay Valiliği tarafından yayınlanan onaylı karara göre konteyner kent kurulması için Hatay'da birçok ilçede arazilere geçici olarak, bedeli daha sonra ödenmek üzere, el konulacaktır.”

Hatay Valiliği, 18 Mart 2023 tarihli onayı ile afet nedeniyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen bölgelerde depremzedelerin barınma ihtiyaçlarına yönelik konteyner kent alanları oluşturulması amacıyla “ücreti daha sonra ödenmek üzere” bazı parsellerde “geçici el koyma” kararları almıştır. Söz konusu el koyma kararı, depremin ardından bölgede yaşamını sürdürme mücadelesi veren Hataylıları gelecekleri konusunda ciddi şekilde kaygılandırmıştır.

Valiliğin resmi web sitesinde, Maraş merkezli depremler nedeniyle Hatay’da konteyner kent alanları oluşturulacağı belirtilirken 3 Mart tarihli “7269 Sayılı Afet Kanunu ve 2935 Sayılı OHAL Kanunu kapsamında geçici barınma merkezi kurulması amacıyla geçici el koyma listesi” yayınlanmıştır. Listede: Antakya, Defne, Erzin, Kumlu, Samandağ, İskenderun, Kırıkhan, Dörtyol, Belen, Hassa, Arsuz ilçelerinde; Şükrükanatlı, Karşıyaka, Akbez, Aşağıekinci, Bakras, Alaattin, Sultanlı, Maraşboğazı, Serinyol, Osmanağa, Zülüflühan, Üçgedik, Büyükdalyan, Dikmece, Güzelburç, Odabaşı, Saraycık, Günyazı, Maşuklu, Narlıca, Kavşit, Ilıca, Alahan, Üçgedik, Kilisecik, Üzümdalı, Paşaköy, Kavaslı, Alakop, Çetillik, Fahura, Bakras, Çakallı, Kıcı, Derebahçe, Atik, Fatih, Müftüler, Çekmece, Subaşı, Turunçlu, Bostancık, Orhanlı, İsalı, Kilik, Sutaşı, Atatürk, Yeni, Çiğdede, Kurtderesi, Mağaracık, 1. Mıntıka, Aşkarbeyli, Frenkçiftliği, Konarlı imar, Şevre, Şevre imar, Acemli, Karadurmuşlu, Alaybeyli, Karataş, Topboğazı, Numuneevler, Saraycık, Çekmece, Kuzeytepe, Günyazı, 5. Mıntıka/Haraparası, Narlıca, Aşağıokçular, Harbiye ve Akbez Mahallelerinde parseller yer almaktadır.

Bu bağlamda;

1. Listede yer alan taşınmazlara “bedeli idarece bilahare ödenmek üzere” geçici olarak el konulması kararı deprem mağdurlarını bir kez daha mağdur etmek anlamına gelmiyor mu?

2. Söz konusu bedeller ne zaman ödenecektir?

3. Hatay’da konteyner kent alanları kurmak için ilgili Bakanlıkla birlikte önceden belirlenen afet alanları yok mudur?

4. Listede yer alan parseller arasında ekili tarım alanlarının da yer alması olağan mıdır?

5. Depremzede çiftçilere haber dahi verilmeden tarım alanlarına beton döküldüğü iddiası doğru mudur?

6. Hataylı çiftçinin elinde kalan tek geçim kaynağı olan ürünleri ne olacaktır? O arazide bir daha ekim nasıl yapılabilecektir?

7. Bölgede tarımı, üretimi ve hayvancılığı sürdürebilmek için Hataylı üreticilere yönelik teşvik edici-destekleyici özel çalışmalarınız olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi