BM tarafından atanan bağımsız insan hakları uzmanları, protestolara katıldığı için hüküm giymiş 23 yaşındaki İranlı bir sanatçının infazını kınadı ve ölüm cezası içeren her türlü suçlama konusunda genel alarma geçti. 

Mohsen Shekari, Perşembe sabahı Tahran'daki İslam Devrimi Mahkemesi'nin onu muharebe veya "Tanrı'ya savaş açmaktan" suçlu bulmasının ardından asıldı.  

Haber medyasına göre bu, Mahsa Amini'nin gözaltında katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği için gözaltında öldürülmesinin yol açtığı son hükümet karşıtı ayaklanmaya katılmaktan hüküm giymiş bir protestocunun ilk infazıydı. 

Bu arada yetkililer, muharebe veya efsad-e fel-arz , "yeryüzünde yolsuzluk" suçlamasıyla suçlanan 12 kişinin daha ölüm cezalarını onayladı. 

Kaldırılma çağrısı 

Uzmanlar ortak bir bildiride , "Adil olmayan yargılamaların ardından infazlar, keyfi olarak yaşamdan mahrum bırakma teşkil eder" diyerek, İran'ı "idam cezasını kaldırmak amacıyla" infazlara bir moratoryum oluşturmaya çağırdı.  

Uluslararası hukuka göre, ölüm cezasının yalnızca kasten öldürmeyi içeren en ciddi suçların eşiğini aşan suçlar için ve adil yargılanmayı sağlamak için mümkün olan tüm güvenceleri sağlayan yasal bir sürecin ardından uygulanabileceğini ve infaz edilebileceğini hatırlattılar.  

Uzmanlar, "İdam cezası gerektiren suçlamalarla itham edilen İranlı sanatçıların hayatından endişe ediyoruz" dedi. 

Ölüm ve işkence  

29 Ekim'de İslam Mahkemesi tarafından  muharebe suçundan hüküm giydikten sonra ölüm cezasına çarptırıldığı bildirilen Kürt rapçi Saman Yasin'e özel atıfta bulundular.

Rapçi Toomaj Salehi, avukatı olmadan kapalı kapılar ardında yürütülen mahkeme sürecinde , ölüm cezasını da içeren   efsad-e fel-arz ile suçlandı.

Bay Yasin, Hükümeti eleştiren şarkılar yayınladığı için 2 Ekim'de ve Bay Salehi, takipçilerini protestoya teşvik eden videolarının yanı sıra İran makamlarını aşağılayan şarkılar yayınladığı için 30 Ekim'de tutuklandı. 

Uzmanlar, "Sanatçıların şu anda hücre hapsinde tutulduğuna ve Bay Toomaj Salehi'ye yönelik işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin bilgilerden de endişe duyuyoruz" dedi.  

Muhalifleri susturmak 

BM uzmanlarına ulaşan son bilgilere göre Toomaj Salehi'nin burnu kırılmış, birkaç parmağı kırılmış ve bacağı ciddi şekilde hasar görmüş. 

Açıklamada, "Bu tutuklamalar ve iddianameler, yalnızca meşru sanatsal ifade ve yaratıcılık haklarının barışçıl kullanımıyla ilgili görünmektedir" denildi.  

"Sadece ülkedeki muhalif sesleri susturmayı amaçlıyorlar ve İran'daki herkesin sanattan yararlanma ve sanata erişme ve kültürel ve kamusal yaşama katılma haklarına haksız kısıtlamalar getiriyorlar."  

Sanatsal yaratıcılığı ezmek 

İran'ın katı başörtüsü kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla Eylül ayında Bayan Amini'nin ölümüyle tetiklenen protestolar, güvenlik güçleri tarafından ölümcül bir baskıyla karşılandı. 

En az 40 İranlı sanatçı, yazar, şair, oyuncu, film yapımcısı ve müzisyen tutuklandı ve hapse atıldı. 

Uzmanlar, İran'ın protestoları denetlemesinin taraf olduğu uluslararası insan hakları anlaşmalarını ihlal ettiğini söylüyor.  

Canlı kültürler ve işleyen demokratik toplumlar geliştirmek için sanatsal yaratıcılığın gerekli olduğunu savunarak, barışçıl protestolara katılmakla suçlanan binlerce göstericinin derhal serbest bırakılması çağrısını yinelediler.  

Uzmanlar 

BM uzmanları, İran Hükümeti'ne bu vakalarla ilgili endişelerini dile getirerek, onları tüm hak ihlallerine son vermeye çağırdı. 

Bildiriye imza atan uzmanların isimleri için  tıklayınız .

Özel Raportörler ve bağımsız uzmanlar, Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi tarafından belirli bir insan hakları konusunu veya bir ülke durumunu incelemek ve geri bildirimde bulunmak üzere atanır. Pozisyonlar fahridir ve uzmanlara çalışmaları için ödeme yapılmaz.

Editör: Güven BOĞA