İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 694. F Oturması kapsamında yaptığı açıklamada, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan gazeteci Perihan Sevda Erkılınç’ın ağırlaşan sağlık durumuna dikkat çekerek serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İHD’nin her hafta hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek üzere düzenlediği F Oturması’nın bu haftaki gündeminde, Çölyak, kronik astım ve yaygın egzama hastası olan Perihan Sevda Erkılınç yer aldı. Dernek yetkilileri, hastalığına uygun beslenme ve tedavi koşullarının sağlanmaması nedeniyle Erkılınç’ın yaşam hakkının ihlal edildiğini belirtti.

“Sağlığı hızla kötüleşiyor”

Aile ve yoldaşlarının aktardığı bilgilere göre, 2 Mayıs 2025 tarihinde tutuklanan gazeteci Erkılınç, gözaltı sürecinde çölyak ve astım hastalıklarına dair ilaçlarına ulaşamadı. Cezaevinde ilk 10 gün boyunca özel diyeti sağlanmadı. Sunulan glütensiz yemeklerde “glüten bulaşı” olduğu yönündeki kuşkular nedeniyle kantine glütensiz ürün getirilmesi talebiyle dilekçe yazan Erkılınç’a bugüne kadar herhangi bir yanıt verilmedi.

Erkılınç, 7 Temmuz’da ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, sürekli olarak ishal, kusma, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve öksürük yaşadığını söyledi. Aileye göre bu belirtiler hastalığının ağırlaştığının açık göstergesi. İHD, uygun tedaviye ulaşamadığı takdirde hastalığın daha ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Hastaneye sevk edildi, kelepçeli muayeneyi reddetti

İHD tarafından yapılan açıklamaya göre, 10 Temmuz günü Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Erkılınç, burada kelepçeli muayene dayatmasıyla karşılaştı. İnsan haklarına aykırı bu uygulamayı reddeden Erkılınç, muayene edilmeden yeniden cezaevine götürüldü.

“Tutuksuz yargılansın” çağrısı

Ailesi, “Perihan cezaevi koşullarında ihtiyacı olan özel diyetle beslenemiyor ve sağlık hizmetlerine ulaşamıyor. Kronik hastalıkları nedeniyle yaşamı risk altındadır. Tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

“Sürgün sevkler işkenceye dönüşüyor”

İHD ayrıca, mahpuslara yönelik bir diğer sistematik hak ihlali olan sürgün sevk uygulamalarına da dikkat çekti. Mahpusların ring araçlarıyla uzun saatler kelepçeli taşındığını, yol boyunca temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını, kişisel eşyalarının alınmasına izin verilmediğini, çıplak arama ve eşyalara el koyma gibi uygulamaların sürgün sevkleri bir işkence yöntemine dönüştürdüğünü ifade etti.

Kamuoyuna ve yetkililere çağrı

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunarak şu talepleri sıraladı:

Tedavi haktır, engellenemez!
Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

Muhabir: Haber Merkezi