BM kurumları tarafından sağlanan rakamlara dayanan KidsRights endeksi , dünya çocuklarının üçte birinden fazlasının, yaklaşık 820 milyonun şu anda sıcak hava dalgalarına maruz kaldığını söyledi.

Hollandalı STK KidsRights, su kıtlığının dünya çapında 920 milyon çocuğu etkilediğini, sıtma ve dang gibi hastalıkların ise yaklaşık 600 milyon çocuğu veya her dört kişiden birini etkilediğini söyledi.

KidsRights Endeksi, çocuk haklarına her yıl nasıl saygı duyulduğunu ölçen ilk ve tek sıralamadır ve 185 ülke arasında İzlanda , İsveç ve Finlandiya'yı çocuk hakları açısından en iyi olarak ve Sierra Leone , Afganistan ve Çad'ı en kötü olarak sıralar.

İlk üç ülkeden sadece İsveç'in sıralaması bir önceki yıla göre değişti ve dördüncü sıradan ikinci sıraya yükseldi.

KidsRights'ın kurucusu ve başkanı Marc Dullaert, bu yılki raporu "şimdiki ve gelecek nesillerimiz için endişe verici" olarak nitelendirdi.

"Hızla değişen bir iklim şimdi geleceklerini ve temel haklarını tehdit ediyor" dedi.

Dullaert, " Geçtiğimiz on yılda çocukların yaşam standartlarında önemli bir ilerleme olmadı ve bunun üzerine geçim kaynakları Covid-19 salgınından ciddi şekilde etkilendi."

KidsRights, Kovid-19 pandemisinin, kesintiler ve kliniklerin kapanması nedeniyle yiyecek veya ilaç alamayan çocuklar üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu ve bunun sonucunda beş yaşın altında 286.000 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığını söyledi.

Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi ile birlikte derlenen KidsRights Endeksi, yirmi yılda ilk kez, çocuk işçi sayısının son dört yılda 8,4 milyon artışla 160 milyona yükseldiğini söyledi.

KidsRights, Angola ve Bangladeş'in altını çizerek , iki ülkenin çocuk haklarıyla ilgili puanlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini söyledi.

Angola, beş yaş altı çocuk ölümlerini yarıdan fazla azaltırken, Bangladeş beş yaşın altındaki zayıf çocukların sayısını neredeyse yarıya indirdi.

Ancak rapor, endekste 49. sırada yer alan düşük aşı sayıları nedeniyle Karadağ'ı da listeye ekledi.

Anket, ülkelerin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ne kadar uyduğunu ölçmek için BM verilerini kullanıyor.

Editör: Haber Merkezi