Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından Çarşamba günü yayınlanan yeni bir güncellemeye göre, küresel sıcaklıkların önümüzdeki beş yıl içinde, ısıyı hapseden sera gazları ve doğal olarak meydana gelen El Niño hava durumu modeliyle beslenen rekor seviyelere çıkması muhtemel.

2023 ile 2027 arasındaki yıllık ortalama yüzeye yakın küresel sıcaklığın en az bir yıl boyunca sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde olma olasılığı yüzde 66.

Şimdiye kadarki en sıcak yıl

Ve önümüzdeki beş yılın en az birinin ve beş yıllık dönemin rekor düzeyde en sıcak olma olasılığı yüzde 98'dir .

"Önümüzdeki aylarda bir ısınma El Niño'nun gelişmesi bekleniyor ve bu, insan kaynaklı iklim değişikliğiyle birleşerek küresel sıcaklıkları bilinmeyen bir bölgeye itecek " dedi.

"Bunun sağlık, gıda güvenliği, su yönetimi ve çevre için geniş kapsamlı sonuçları olacak. Hazırlanmamız gerekiyor,” dedi Petteri Taalas.

Bazı önemli gerçekler

  • Tipik olarak, El Niño küresel sıcaklıkları, geliştikten sonraki yıl içinde artırır, bu durumda bu, 2024 anlamına gelir.
  • Önümüzdeki beş yıl içinde en az birinin , son derece güçlü bir El Niño'nun olduğu 2016'da belirlenen sıcaklık rekorunu kırma şansı yüzde 98'dir .
  • Arktik ısınma orantısız bir şekilde yüksek. 1991-2020 ortalamasıyla karşılaştırıldığında, kuzey yarımkürede önümüzdeki beş uzun kış dikkate alındığında, sıcaklık anomalisinin küresel olarak beklenen anomalinin üç katından daha büyük olduğu tahmin ediliyor.
  • 1991-2020 ortalamasına kıyasla Mayıs-Eylül 2023-2027 ortalaması için tahmin edilen yağmur düzenleri, Sahel, Kuzey Avrupa, Alaska ve Kuzey Sibirya'da artan yağış ve Amazon ve Avustralya'nın bazı bölgelerinde bu sezon için yağış miktarının azaldığını gösteriyor.

Paris Anlaşması

Artan küresel sıcaklıklara ek olarak, insan kaynaklı sera gazları daha fazla okyanus ısınmasına ve asitleşmesine, deniz buzu ve buzul erimesine, deniz seviyesinin yükselmesine ve daha fazla aşırı hava koşullarına yol açıyor.

Paris Anlaşması, tüm ulusların bu yüzyıldaki küresel sıcaklık artışını 2°C ile sınırlamak için küresel sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmasına rehberlik edecek uzun vadeli hedefler koyarken, önlemek veya azaltmak için artışı 1,5°C ile daha da sınırlama çabalarını sürdürür. olumsuz etkiler ve ilgili kayıplar ve zararlar.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, küresel ısınma için iklimle ilgili risklerin 1,5 °C'den yüksek, ancak 2 °C'den düşük olduğunu söylüyor.

Yeni rapor, iklim değişikliğine uyumu desteklemek için hava ve iklim hizmetlerinin nasıl güçlendirileceğini tartışacak olan Dünya Meteoroloji Kongresi'nden (22 Mayıs - 2 Haziran) önce yayınlandı.

Kongrede tartışılacak öncelikler arasında, insanları giderek artan aşırı hava koşullarından korumaya yönelik BM'nin Herkes İçin Erken Uyarılar girişimi ve iklim değişikliğini azaltmak için yeni bir Sera Gazı İzleme Altyapısı yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi