İsrail başbakanı Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında , İsrail'in yalnızca Gazze Şeridi'nin tamamı üzerinde güvenlik kontrolünü ele geçirmesini sağlayacak bir anlaşmayı kabul edeceğini söyledi.

Dedi ki: Gelecekteki herhangi bir düzenlemede... İsrail'in Ürdün'ün batısındaki tüm toprakları güvenlik kontrolüne alması gerekiyor. Bu durum egemenlik fikriyle çelişmektedir. Ne yapabilirsin?

Netanyahu, bunu "Amerikalılara anlattığını" belirterek, şunları ekledi:

Başbakanın arkadaşlarımıza hayır diyebilmesi gerekiyor.

Binyamin Netanyahu, Perşembe günü ulusal çapta yayınlanan bir basın toplantısında, İsrail'in saldırısını "Hamas'a karşı kesin bir zafer" elde edene kadar sürdüreceğine söz verdi.

İsrail başbakanı, İsrail'in Hamas'ın Gazze'deki savaş alaylarının yaklaşık üçte ikisini yok ettiğini söyledi. Dedi ki:

Dövüşün iki aşaması vardır; Birincisi Hamas'ın organize savaş çerçeveleri olan alaylarını yok etmek.

Şu ana kadar 24 tanesinden 16 ya da 17'si yok edildi. Bundan sonra bölgenin (militanlardan) temizlenmesi (aşaması) gelir. İlk eylem genellikle daha kısa sürer, ikincisi ise genellikle daha uzun sürer.

Times of Israel'in haberine göre İsrailli lider, zaferin "daha uzun aylar alacağını ancak biz bunu başarmaya kararlıyız" diye ekledi. Dedi ki:

Tüm hedeflerimize (tüm rehinelerimizin geri dönüşüne) ulaşana kadar tam güçle savaşmaya devam edeceğiz ve tekrar söylüyorum, yalnızca askeri baskı onların serbest bırakılmasını sağlayacaktır; Hamas'ın ortadan kaldırılması; ve Gazze'nin bir daha asla İsrail için bir tehdit oluşturmayacağına dair kesinlik.

Ekran görüntüsü 2024-01-18 210030

Avrupa Parlamentosu Gazze'de 'kalıcı ateşkes' çağrısında bulundu - ancak bazı şartlarla

Avrupa Parlamentosu, Gazze Şeridi'nde "kalıcı ateşkes" çağrısını oyladı, ancak bu, bölgede tutulan tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'ın dağıtılması şartıyla gerçekleşti.

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Sunak ve Biden'a Gazze çağrısı Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Sunak ve Biden'a Gazze çağrısı

Parlamento, Gazze'de koşulsuz ateşkes çağrısında bulunmaktan kaçındı ; bunun yerine, "kalıcı ateşkes ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve terör örgütü Hamas'ın dağıtılması koşuluyla siyasi çözüme yönelik çabaların yeniden başlatılması" çağrısında bulundu.

Bağlayıcı olmayan karara 312 milletvekili destek verirken, 131 aleyhte oy ve 72 çekimser oy kullandı.

27 ülkeden oluşan blok, Almanya gibi ülkelerin İsrail'i kararlı bir şekilde desteklemesi ve diğerlerinin daha Filistin yanlısı olması nedeniyle, çatışma konusunda birleşik bir pozisyon bulmakta zorlandı.

Sosyalistler, merkezciler ve yeşiller kalıcı ateşkes ve siyasi çözüme yönelik çabaların yeniden başlatılması çağrısında bulunan bir çözüm arıyorlardı.

Ancak parlamentodaki en büyük grup olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi, ilk baştaki koşulsuz ateşkes talebine karşı çıktı ve metnin düzeltilmesi için bir değişiklik yapılması yönünde baskı yaptı.

BM Filistinli Mülteciler Ajansı'nın (UNRWA) rakamlarına göre, güney Gazze Şeridi'ndeki Refah'ta yaşayan Filistinlilerin sayısı savaş sırasında neredeyse dört katına çıktı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı ve karadan işgali, Filistinlilerin neredeyse tamamını Mısır sınırındaki güneydeki Refah şehrine doğru itti.

UNRWA, bölgede şu anda 1,2 milyonun üzerinde insanın yaşadığını, savaş öncesi yaklaşık 280.000 nüfusa karşılık geldiğini söyledi.

Gazze sağlık bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail tarafından 24.600'den fazla kişinin öldürüldüğünü açıkladı

Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan Perşembe günü yapılan açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda toplam 24 bin 620 Filistinlinin öldüğü, 61 bin 830 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Reuters, Hamas tarafından yönetilen bakanlığın son 24 saat içinde 172 Filistinlinin öldürüldüğünü ve 326 kişinin de yaralandığını bildirdiğini bildirdi. Bakanlık, savaşçılar ve savaşçı olmayanlar arasında ayrım yapmıyor ve öldürülenlerin çoğunluğunun kadın ve çocuklar olduğunu söylüyor.

İsrail ordusu bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde gerçekleştirdiği kara operasyonunda "yaklaşık 60 teröristin" öldürüldüğünü iddia etti.

Ayrıca İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana İsrail güvenlik güçleri veya İsrailli yerleşimciler tarafından 95'i çocuk en az 350 Filistinli öldürüldü, yaklaşık 4 bin kişi de yaralandı. İsrail'in bu dönemde işgal altındaki Batı Şeria'da 6.000 Filistinliyi de gözaltına aldığı tahmin ediliyor.

İsrail'in kampanyası, Hamas'ın 7 Ekim'de güney İsrail'e düzenlediği sürpriz saldırının ardından geldi. Saldırı sırasında tahminen 1.200 kişi öldü, 8.500'den fazla kişi de yaralandı. Yaklaşık 240 kişi rehin alındı ​​ve Gazze'ye kaçırıldı. Bunlardan yaklaşık 132'sinin hâlâ alıkonulduğuna inanılıyor, ancak esaret altındakilerin hepsinin hâlâ hayatta olduğu düşünülmüyor.

Gazetecilerin çatışma sırasında açıklanan ölü sayısını bağımsız olarak doğrulaması mümkün olmadı.

Gazze nüfusunun tahminen %85'i, İsrail'in bölgeye yönelik sürekli bombardımanı nedeniyle evlerinden yerinden edildi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa