DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Şırnak ve çevre illerde yaşanan elektrik kesintileri, fahiş faturalar ve DEDAŞ uygulamalarına sert tepki gösterdi. Aslan, “Şırnak’ta devlet aklı şirketleşmiş, şirketler ise devlet gibi davranır hale gelmiştir. DEDAŞ, kamu hizmeti sunmaktan çıkmış, karanlık bir otoriteye dönüşmüştür” dedi.
DEDAŞ’ın planlı ya da plansız elektrik kesintilerinin giderek arttığını, hizmet modelinin yetersiz, faturaların ise fahiş olduğunu belirten Aslan, her kesintinin “teknik arıza” gerekçesiyle geçiştirildiğini ancak artık buna kimsenin inanmadığını söyledi. Aslan, Şırnak, Mardin, Urfa, Siirt ve çevresinde kesintilerin sistematik hale geldiğini vurgulayarak, “Bu gerçekten bir arıza mı, yoksa karanlığa mahkûm etme DEDAŞ’ın bir yönetim biçimi mi?” diye sordu.
“Kesinti var, açıklama yok; fatura var, indirim yok”
Kesintilere ilişkin yapılan duyuruların yetersiz olduğunu, çoğu zaman süresinin aşıldığını ya da hiç duyuru yapılmadığını belirten Aslan, “Sebebi açıklanmıyor, ne kadar süreceği söylenmiyor. Ama yüksek tutarlı faturalar halka gönderilmeye devam ediyor” dedi. Bu durumun esnafı kepenk kapatmaya zorladığını, hastanelerde ve tarımsal üretimde ciddi sorunlar yarattığını ifade etti.
“Bir ayda iki haftaya yakın kesinti yaşandı”
Son bir ayda Şırnak Kumı beldesinde iki haftaya yakın elektrik kesintisi yaşandığını belirten Aslan, Silopi’de okul bahçelerine ve dere yataklarına kurulan trafoların tehlike saçtığını, kaldırılmasına dair kararlar olmasına rağmen uygulamaya geçilmediğini söyledi. İdil ve Silopi köylerinde ise içme suyu için kullanılan ekipmanların elektrik borçlarının muhtarlara ve yurttaşlara kişisel borç gibi fatura edilerek icraya konulduğunu aktardı.
“Drone ile kaçak arama, hayali faturalar”
Kış ortasında saatler süren kesintilerin yaşandığını ifade eden Aslan, bazı köylerde “kaçak kullanım” gerekçesiyle drone ile keşif uçuşları yapıldığını söyledi. Sayaçların yurttaşların erişemeyeceği alanlara taşındığını belirten Aslan, bunun kullanıcıların tüketimi denetlemesini imkânsız hale getirdiğini vurguladı.
Bu uygulamaların fahiş faturaların önünü açtığını söyleyen Aslan, “Şırnak’ta daha önce 1.500–3.000 lira gelen faturalar bugün 10 bin ila 15 bin liraya çıkmış durumda. Bu artış yalnızca elektrik fiyatlarıyla ya da ekonomik krizle açıklanamaz” dedi.
“60 bin liradan 400 bin liraya varan cezalar”
Bazı köylerde sayaç okunmadan 60 bin ile 400 bin lira arasında ‘kaçak kullanım’ faturaları kesildiğini belirten Aslan, bir yıllık tüketimin katbekat üzerinde borç çıkarıldığını söyledi. Bu durumun, temel kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesinde gelinen hukuksuz noktayı açıkça gösterdiğini ifade etti.
“Hakim de onlar, icra memuru da”
Aslan, yurttaşlara “Dava açmazsan yüzde 25 indirim yaparız” denilerek tehdit ve pazarlık yapıldığını belirterek, “Bir şirket düşünün; cezayı kesen de o, icraya koyan da o, tehdit eden de o. Hakim o, savcı o” dedi. Mahkemelerde alınan bilirkişi raporlarının büyük bölümünde bu cezaların usulsüz olduğunun tespit edildiğini hatırlattı.
“Elektriğe erişim temel bir haktır”
Elektriğe erişimin temel bir kamu hizmeti olduğunu vurgulayan Nevroz Uysal Aslan, “Bu zulmün ne DEDAŞ ne de benzeri şirketler eliyle sürdürülmesini kabul etmiyoruz. Şırnak’ta kurulan bu şirket rejimine karşı tüm hukuki ve idari süreçlerin takipçisi olacağız” dedi.




