Yayıncısının Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, çalışmalarının çoğuna nüfuz eden güçlü pasifist duruşuyla tanınan Japon Nobel ödüllü yazar Kenzaburo Oe "yaşlılıktan" öldü.

Yayıncı Kodansha, 88 yaşındaki kişinin on gün önce 3 Mart'ta vefat ettiğini söyledi.

Nobel Ödülü web sitesi Kenzaburo Oe'yi "şiirsel bir güçle hayali bir dünya yaratan, yaşam ve mitin günümüz insanın içinde bulunduğu çıkmazın rahatsız edici bir resmini oluşturmak için yoğunlaştığı" biri olarak tanımladı.

1935'te Ehime'nin batı vilayetinde doğan Oe, 1957'de yazar olarak çıkış yaptı ve neredeyse kırk yıl sonra Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Ödülü 1994 yılında aldı ve kısa öykü yazarı Kawabata Yasunari'nin 1968'deki galibiyetinin ardından kendi ülkesinden bu unvanı alan ikinci kişi oldu.

Oe'nin yazıları, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda yenildiği zamanlarda büyümüş olan çocukluk anısından büyük ölçüde etkilenmiştir.

Hiroşima'ya atom bombası atılmasının kötü durumu hakkında yazdı ve son yıllarda eski Başbakan Shinzo Abe'nin Japonya'nın pasifist anayasasını gözden geçirme çabalarına karşı mitinglerde yer aldı.

Oe, 2014'te bir mitingde insanlara "Toplu kendini savunma yaparak Japonya doğrudan bir savaşa katılacak" dedi.

"Korkarım Japonya'nın ruhu son 100 yıldaki en tehlikeli aşamasına yaklaşıyor" diye ekledi.

Editör: Haber Merkezi