Ortadoğu'da soykırım mı yaşanıyor?

İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki çatışmanın her iki tarafında da pek çok kişi buna kesin bir "evet" cevabı veriyor.

Bazı İsrailliler ve diğer İsrail destekçileri , 7 Ekim 2023'teki sürpriz saldırısında İsrail'de çoğu sivil olmak üzere 1.400 kişiyi öldüren, çok sayıda kişiyi de yaralayan ve 240'tan fazla kişiyi rehin alan Hamas'ı işaret ediyor.

Bazı İsrail savunucuları ve siyasi gözlemciler, saldırının, Hamas liderlerinin defalarca dile getirdiği İsrail'i yok etme hedefi ve yakın zamanda İsrail ortadan kalkana kadar "defalarca" saldırma sözü ışığında görülmesi gerektiğini belirtiyor .

Ancak bazı Filistinli destekçiler, İsrail'in sivilleri kitlesel olarak yerinden etmesinin ve Gazze'deki bombalama kampanyasının (İsrail'in Hamas personelinin saklandığını söylediği hastaneleri, mülteci kamplarını ve ambulansları hedef almasını da içeren ) soykırımın açık kanıtı olduğunu söylüyor.

Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı'na göre, 6 Kasım itibarıyla İsrail saldırıları aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu 10.000'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlandı . Filistin yanlısı destekçiler bunu İsrail'in Filistinlilere yönelik muamelesinin daha uzun bir geçmişinin parçası olarak görüyorlar. #Soykırım'ı Durdurun ve #Gazze'de Soykırım gibi hashtag'ler sosyal medyada geniş çapta dolaşıyor.

ABD Temsilcisi Rashida Tlaib, 4 Kasım'da Başkan Joe Biden'ın Gazze'deki soykırımı desteklemekten suçlu olduğunu söyleyerek bu iddiaları güçlendirdi .

İnsanların tutumu ne olursa olsun, krizin korkunç olduğu, muhtemelen savaş suçlarının meydana geldiği, pek çok sivilin büyük acılar çektiği ya da hayatını kaybettiği, durumun soykırımın eşiğine geldiği ya da eşiğinde olduğu konusunda neredeyse herkes hemfikirdir.

Ben soykırım araştırmaları uzmanıyım . İsrail ile Hamas arasındaki çatışma, devam eden soykırım iddiaları nedeniyle uzadıkça, soykırımın gerçekte ne olduğunu ve bu terimin geçmişte siyasi amaçlarla nasıl kullanıldığını anlamak büyük önem taşıyor.

Ekran görüntüsü 2023-11-20 102701

İsrailliler Tel Aviv'de Netanyahu hükümetini protesto etti İsrailliler Tel Aviv'de Netanyahu hükümetini protesto etti

Soykırım nedir?

Polonyalı ve Yahudi bir avukat olan Raphael Lemkin, “soykırım” terimini ilk kez 1944 tarihli “ İşgal Altındaki Avrupa'da Eksen Kuralı ” adlı kitabında ortaya attı .

Lemkin soykırımı “bir ulusun veya etnik grubun yok edilmesi” olarak tanımladı. Bu yıkımın, "ulusal grupların yaşamının temel temellerini yok etmeyi amaçlayan farklı eylemlerin koordineli bir planını" içerdiğini yazdı.

Lemkin'e göre soykırım yapmak sadece fiziksel ölümleri içermiyor, aynı zamanda bir grup insanın sosyal, ekonomik ve politik yaşam tarzları da dahil olmak üzere ruhuna yönelik bir saldırıyı da içeriyor. Tanım aynı zamanda kültürel soykırımı da kapsıyor.

1948'de, Holokost sırasında Naziler tarafından işlenen zulümlerin ardından Lemkin, soykırımı önlemek ve cezalandırmak için yeni oluşturulan Birleşmiş Milletler'e, sözleşme olarak bilinen yasal bir anlaşmayı onaylaması için kulis yaptı.

1948 BM Soykırım Sözleşmesi, diğer yolların yanı sıra, bir grubun ölümü ve yok edilmesi, doğumların engellenmesi ve çocukların başka bir gruba nakledilmesi yoluyla da soykırımın meydana gelebileceğini belirtmektedir.

O zamanlar bazı ülkeler sözleşmeyi kendi soykırım tarihlerini gizlemek için siyasi bir araç olarak kullandılar. Bir örnek: Sovyetler Birliği ve diğer ülkeler tanımın siyasi grupları hariç tutmasında ısrar etti . SSCB, aksi takdirde siyasi düşmanlarını öldürmekle suçlanabileceğinden korkuyordu.

ABD aynı zamanda siyah insanlara karşı soykırım yapmakla suçlanma olasılığından da endişeliydi; bu konuyu 2021 tarihli "Burada Olabilir: Beyaz Güç ve ABD'de Yükselen Soykırım Tehdidi" adlı kitabımda ayrıntılarıyla anlattım. ABD'deki soykırım).

ABD, BM tanımının kasıt ve fiziksel ölümü vurgulaması için başarıyla lobi yaptı. Bu, siyah Amerikalılara yönelik ayrımcılığı zorunlu kılan Jim Crow politikaları nedeniyle ABD'nin soykırımla suçlanma olasılığını azalttı.

Ekran görüntüsü 2023-11-20 102833

Soykırımın siyasi nedenlerle kullanılması

Hükümetler ve siyasi liderler uzun süredir soykırım iddialarını diğer ülkelere karşı tehditlerde bulunmak veya görünüşte soykırımı önlemek amacıyla dış müdahaleye gerekçe sağlamak için kullandılar.

Ayrıca hükümet yetkililerinin soykırımın tanımı üzerinde tartışarak soykırımın gerçekten gerçekleştiğini inkar ettiği uzun bir tarih de var.

Bunun en bilinen örneklerinden biri, ABD'nin 1994'te Ruanda'da yaşanan kitlesel şiddetin soykırım olduğunu inkar etmesiydi çünkü soykırım, terimin "tam hukuki anlamını" karşılamıyordu.

ABD, şiddeti “soykırım” olarak nitelendirmesi halinde Ruanda'ya müdahale etmek zorunda kalacağından korkuyordu. Hükümeti kontrol eden Hutular adlı etnik grubu temsil eden silahlı milisler, bu soykırım sırasında etnik azınlık olan yaklaşık 800.000 Tutsi'yi öldürdü .

Şu anda Rusya ve Çin gibi ülkeler, birçok uzmanın soykırım olarak nitelendirdiği şeyi yaptıklarını inkar etmeye devam ediyor.

Soykırımı tartışmanın üç yolu

Araştırmamda insanların soykırıma genel olarak üç şekilde yaklaştıklarını buldum .

Hukukçular, öncelikle şiddetin soykırım olarak kabul edilebilmesi için, yaşanan olayın Soykırım Sözleşmesi'nin öngördüğü şeye tam olarak uyduğunun ortaya konması gerektiğini belirtiyorlar.

Diğerleri, sosyal bilimler ve beşeri bilimlerdeki pek çok akademisyen de dahil olmak üzere, soykırımın anlamına daha geniş bir açıdan bakıyor ve bunun, yerleşimci sömürgeciliği ve yerleşimci köleliği de dahil olmak üzere bir dizi vaka ve dinamik için geçerli olabileceğini savunuyor.

Pek çok kişi, soykırımın sadece öldürerek değil, aynı zamanda bir grubun siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, dini, ahlaki ve ekonomik yaşam tarzına yönelik çok yönlü bir saldırı yoluyla da gerçekleştirilebileceğini vurgulayarak Lemkin'i takip ediyor.

Son olarak ve çoğu zaman, bazı insanlar net bir tanımı olmayan, ancak genel olarak soykırımı bir grup insanı yok etmeye yönelik herhangi bir girişimle ilişkilendiren daha geleneksel bir görüşe sahiptir.

Bu sadece ölüm ve kitlesel yıkım değil aynı zamanda kürtaj gibi şeyler anlamına da gelebilir.

Soykırım ve İsrail ile Hamas arasındaki savaş

İnsanlar İsrail ile Hamas arasındaki savaşı karakterize etmek için soykırımın bu üç farklı yorumunu kullanıyor.

Birçoğu, ekranlarını dolduran korkunç şiddet görüntülerini anlamanın ve etiketlemenin bir yolunu istiyor gibi görünüyor.

Soykırım, tüm kavramsal kısıtlamalarına rağmen , İsrail ve Gazze'deki şiddeti anlamanın bir yolunu sunuyor. Ve böylece insanlar soykırım kelimesini geleneksel anlamıyla, bazen soykırımla ilgili etiketler ve sloganlar aracılığıyla kullanıyorlar.

Ancak mevcut krizden çok önce akademisyenler İsrail'in Filistin topraklarında soykırım yapıp yapmadığını tartışıyorlardı .

Bu bağlamda üst düzey BM yetkilisi ve insan hakları avukatı Craig Mokhiber , geçmişte olduğu gibi BM ve Batılı ülkelerin İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırımını durdurmadığını söylediği için 28 Ekim 2023'te görevinden istifa etti .

Buna cevaben, New York merkezli bir insan hakları merkezinin yöneticisi Anne Bayefsky, Mokhiber'i "BM Yahudi karşıtlığıyla" ve "İSRAİL'İ HARİTADAN!" silmekle suçladı. Onun gözlemleri , soykırım riski altında olanların İsrailliler olduğunu söyleyen diğer kişilerin gözlemlerini yansıtıyor .

Bu soykırım tartışması bitmeyecek. Bununla birlikte, kitlesel ölümler, acılar ve hızla artan Yahudi düşmanlığı ve İslamofobi oranlarının ortasında, bir söz savaşında kaybolmamamızın ve kısa ve uzun vadede barışa giden bir yol bulma yönündeki çaresiz ihtiyacı göz ardı etmememizin kritik önem taşıdığını düşünüyorum.

Bu makalenin bir kısmı 25 Şubat 2022 tarihli The Conversation dergisinde yayınlanan “Putin'in Ukrayna'nın soykırım yaptığı iddiaları temelsizdir ancak benzeri görülmemiş değildir” makalesinden uyarlanmıştır .

Distinguished Professor of Anthropology; Director, Center for the Study of Genocide and Human Rights, Rutgers University - Newark

Bu makalenin orijinali İngilizce olarak yayınlanmıştır

Editör: Süleyman Devrim Boğa