Seçim öncesi ekonomi hamleleri geldi

Seçime doğru gittiğimiz bugünlerde herkesin ortak sorunu olarak görülebilecek ekonomik durum ile ilgili bir şeyleri tekrar okuyuculara hatırlatmanın faydalı olabileceğini düşünüyorum.

14 Mayıs 2023 günü Cumhurbaşkanlığı seçimleri olarak bilinen genel seçimler yapılacak. Ancak her seçim döneminde propaganda yapan siyasi partiler arasında gergin bir ortam oluşur. Buna ek olarak ülkedeki kötü ekonomik şartların varlığı ve yönetim zafiyetlerinin görünür hale geldiğini görüyoruz.

Halk kötü ekonomik koşullar altında sefalet içindeyken itibardan tasarruf etmeyenlerin olması ciddi tepkilere yol açmaktayken. Hükümetin aldığını iddia ettiği önlemlerin işe yaramaması ise dikkat çekicidir. Çünkü temel besin maddelerinin fiyatlarına karşı şimdiye kadar tedbir olarak açıklanan her hamlenin zaman geçirmeye yönelik olduğu fark edilmelidir. Geçici veya süreli tedbirler ya da ekonomi piyasasına müdahalenin yerine kesin, kalıcı bir piyasa koşulunun sağlanması gerektiğini düşünüyorum.

Yaşanan doğal afet olayı sonrasında ise kötü ekonomi politikalarının etkisi daha net bir görünüme kavuştu. Tabiri caizse “yokuş aşağı giden kamyon” gibi fiyatların artışı hızlandı. İnandırıcı olmayan verilerle enflasyon rakamları açıklandı. Ancak bu verilerinde piyasa içinde inandırıcılığını kaybettiğini anlıyorum.

Yakın bir zamanda açıklanan tüm kullanıcılara elektrikte %15, sanayi kullanımında ise yapılan %20’lik indirimin seçime bir buçuk ay kala yapılması ise iktidarın seçime yönelik olarak bir hamlesi olduğunu görüyoruz.