BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Perşembe günü yeni bir politika özetinde, Avrupa ve Orta Asya'daki tüm çocukların yarısının (92 milyon) yüksek sıcak hava dalgası frekansına veya küresel ortalamanın iki katına maruz kaldığını söyledi.

UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Regina De Dominicis , dünyanın bu bölgelerindeki ülkelerin iklim krizinin hararetini hissettiğini ve en çok çocukların sağlığı ve refahının etkilendiğini söyledi.

Bunun 2050'de tüm çocuklara artması bekleniyor" diye ekledi. "Bölgedeki çocukların bu kadar önemli bir bölümünün mevcut ve gelecekteki sağlıkları üzerindeki olumsuz etkilerinin çokluğu, hükümetlerin hafifletme ve uyum önlemlerine acilen yatırım yapması için bir katalizör olmalıdır." 

risk altındaki çocuklar

Rapora göre, çekirdek sıcaklıkları yetişkinlerden önemli ölçüde daha yüksek ve daha hızlı yükselerek onları sıcak çarpması da dahil olmak üzere ciddi hastalık riskine maruz bıraktığından, çocuklar sıcak hava dalgalarının etkilerine karşı özellikle savunmasızdır. 

Ayrıca sıcak hava dalgaları, çocukların konsantre olma ve öğrenme yeteneklerini engelleyerek eğitimlerini de etkiler.

Çocuklar sıcak hava dalgalarının etkisine karşı özellikle savunmasız olsalar da UNICEF, çoğu yetişkinin sıcağı farklı şekilde deneyimlediğini ve bu durumun ebeveynlerin ve bakıcıların çocuklarda tehlikeli durumları veya sıcağa bağlı hastalık semptomlarını belirlemesini zorlaştırdığını belirtti.

Son yıllarda, Avrupa ve Orta Asya'daki sıcak hava dalgaları azalma belirtisi göstermeden daha sık hale geldi ve sıklığın önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor. 

1,7 santigrat derecelik küresel sıcaklık artışına ilişkin en ihtiyatlı tahminlere rağmen, rapor Avrupa ve Orta Asya'daki çocukları endişeli bir geleceğin beklediği konusunda uyardı. 2050 yılına gelindiğinde, bölgedeki her çocuğun yüksek sıcak hava dalgası frekansı yaşayacağı tahmin ediliyor.

Rahatsız edici bir şekilde, bu çocukların yaklaşık yüzde 81'i uzun süreli yoğun sıcak hava dalgalarına maruz kalırken, yüzde 28'i daha şiddetli sıcak hava dalgası koşullarıyla karşılaşacak.

Sıcakla başa çıkmak

UNICEF, çocukları korumak için Avrupa ve Orta Asya'daki Hükümetler için altı tavsiyede bulunuyor.

Çocukları tüm planların merkezinde tutarak, sıcak hava dalgası azaltma ve iklimle ilgili taahhütlere uyum sağlama ve afet riskini azaltma ve afet risk yönetimi politikalarına dahil etmeyi içerir.

Hükümetler ayrıca, toplum sağlığı çalışanlarının ve öğretmenlerin eğitimi de dahil olmak üzere, çocuklar arasında sıcaktan kaynaklanan hastalıkların önlenmesini, erken önlem alınmasını, teşhis edilmesini ve tedavisini desteklemek için birinci basamak sağlık hizmetlerine yatırım yapmalıdır.

Ulusal iklim erken uyarı sistemlerine daha fazla yatırım yapabilir, yerel çevresel değerlendirmeler yapabilir ve acil durum hazırlığı ve dirençlilik oluşturma girişimlerini destekleyebilirler.

Editör: Haber Merkezi