Doğu Pakistan'da, bu yılın başlarında evleri saldırıya uğrayan Hıristiyanlar, arka plandaki korkunun ortasında kutlama yaptı

Dünyanın dört bir yanındaki Hıristiyanlar, Nasıralı İsa'nın doğumunu kutlamaya hazırlanırken, Noel arifesinde istikrarsız, savaşla harap olmuş bir dünyanın endişelerini ve korkularını bir kenara bırakmak için çabalıyorlardı.

Suriye'deki inananlar Pazar günü, hâlâ uzun bir iç savaşın ve boğucu ekonomik ablukanın ardından acı çeken bir ülkede toplandılar. Başkent Şam'daki evleri ve mağazaların önlerini süsleyen bayram ışıklarına ve Noel dekorasyonlarına rağmen, Gazze'deki olaylar ve ülkenin bazı bölgelerinde devam eden çatışmalar, tatil atmosferini bastırdı.

Şam'ın kuzeyindeki Yabroud şehrinde ibadet edenler, Şam Sevinç Korosu'nun söylediği Noel şarkılarının keyfini çıkarmak için Aziz Konstantin ve Helen Katedrali'nde toplandı.

Koro üyesi Fadi Homsi, "Herkes, bu acının sona ermesine yardımcı olmak için, Rabbin onlara verdikleriyle neşe yaymaya çalışmalıdır" dedi.

Müreffeh ve çoğunlukla seküler Avrupa, Gazze'deki savaşın ve hatta komşu Ukrayna'daki savaşın yaydığı gerilimi hafif bir tonla tarihi katedrallerde ve parlak ışıklarla aydınlatılmış tatil pazarlarında kutladı. Henüz enflasyona yetişemeyen ücretler, tatil öncesi alışveriş ve yemek sezonunda havayı olumsuz etkiledi.

Almanya'nın Köln'deki simgesel katedraline sadece gezi amaçlı ziyaretler yasaklandı ve Noel Arifesi'nde ibadet edenler, Pazar günü gece yarısı ayinine girmek için güvenlik kontrolleriyle karşı karşıya kalırken, polis potansiyel bir saldırı belirtilerine yanıt verdi. Yine de yetkililer, insanları korkudan dolayı tatil kutlamalarından çekinmemeye çağırdı.

Yardımcı Piskopos Rolf Steinhaeuser, polisin katedrale inip arama köpekleriyle arama yapmasından bir gün sonra ayinlere katılan insanları rahat bir gülümsemeyle ve polisin güvenlik çabaları için teşekkür ifadesiyle karşıladı. Dışarıda birkaç düzine memurun görevde olduğu bu törenin "muhtemelen tüm Almanya'daki en güvenli kilise hizmeti" olduğunu söyledi.

Avusturya'da polis, görünüşe göre potansiyel bir tehdide ilişkin aynı istihbarata yanıt vererek Viyana'daki kiliseler ve Noel pazarları çevresindeki güvenliği artırdıklarını söyledi. Daha fazla bilgi vermediler, ancak dpa haber ajansı herhangi bir kaynak belirtmeden tehdidin aşırılıkçı bir gruptan geldiğini bildirdi.

Köln'ün ikiz kuleleri 157 metre (515 feet) yüksekliğe sahip olan yüksek katedrali, yılda yaklaşık 6 milyon kişinin ziyaret ettiği önemli bir turizm merkezidir. Burası, Yeni Ahit'te yeni doğan İsa'ya saygı duruşunda bulunan bilge adamların kutsal emanetlerinin bulunduğu söylenen, altın ve gümüşle süslenmiş bir tabut olan Üç Kral Tapınağı'na ev sahipliği yapıyor.

Avrupa Birliği'nin içişleri komiseri Ylva Johansson, 5 Aralık'ta, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın etkileri nedeniyle Avrupa'nın Noel tatilinde “büyük bir terör saldırısı riskiyle” karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Johansson, kendisini uyarmasına yol açabilecek herhangi bir polis veya güvenlik bilgisi hakkında hiçbir ayrıntı vermedi.

Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu

Pakistan'ın doğusundaki Pencap eyaletinde, ağustos ayında evleri Müslüman bir çete tarafından yıkılan veya hasar gören Hıristiyanlar, Jaranwala şehrinde korku ortamına rağmen kutlama yaptı. Hıristiyanlar saldırganlardan kaçmak için evlerinden kaçarak yıkım alanlarına geri döndüler.

Jaranwala sakini Ratan Bhatti, Noel'in eskisi gibi olmayacağını söyledi. “Eskiden her ev aydınlatılırdı, yıldızlarla süslenirdi” dedi. "İnsanlar hâlâ korku ve üzüntü içinde. En büyük kilisemiz yandı. O günü unutmak çok zor."

Saldırı, Pakistan tarihinde Hıristiyanlara yönelik en yıkıcı saldırılardan biriydi ve ülke çapında kınandı. Pakistan'ın en yoksulları arasında yer alan azınlık, radikal dini ve mezhepsel grupların daha belirgin hale geldiği Müslüman çoğunluklu ülkede giderek daha hoşgörüsüz bir atmosferle karşı karşıya kalıyor.

Yerel rahip Halid Muhtar, Jaranwala'daki insanların henüz travmadan çıkamadığını söyledi. “Noel'in geleneksel ruhunu henüz göremedik. İnsanları festivali geleneksel coşkuyla kutlamaya teşvik etmeye çalışıyoruz."

Muhtar, "Bunu kutlamaya kararlıyız" diye ekledi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa