Türkiye’nin ilk Uluslararası Travma Önleme ve Rehabilitasyon Merkezi Adana’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ayten Zara Tarafından Açıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ayten Zara tarafından kurulan World Human Relief Derneği (Dünya İnsani Dayanışma Derneği) tarafından, Adana Büyük Şehir Belediyesi desteğiyle Uluslararası Travma Önleme ve Rehabilitasyon Merkezleri’nin ilki Adana’da açıldı.

Doç. Dr. Ayten Zara açılış sırasında ki konuşmasında,  “Amaç şiddeti önleme ve şiddete maruz kalanlara etkili travma müdahalesi yaparak iyileşmeyi hızlandırmak. Ama asıl amacımız travmaların yaşanmaması için toplumsal önleyici çalışmalar yapmak. Şiddet ve travmalara duyarlı bir toplum bilinci ve vicdanı oluşturmak, şiddete karşı sağlıklı tavırların gelişmesini istiyoruz. Barış istiyoruz. evlerde, sokaklarda, toplumda barışın inşa edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çocukluk ve ergenlik döneminde uyum

Cinsel istismarın çocuklar üzerindeki etkisinin birden fazla faktöre bağlı olduğunun altını çizen Zara, “Cinsel şiddetin erken başlaması, uzun sürmesi failin çocuğun yakını olması, istismarın şiddet içermesi,  birden fazla failin olması, çocuğun korunmaması, annenin ihmalkarlığı, istismar ortaya çıktığında çocuğun suçlanması ve yargılanması.

Çocuğun aileden ve arkadaşlardan sınırlı duygusal destek alması ya da hiç almaması gibi faktörler. Bunlar varsa şiddet büyük, travma derin olur. O zaman çocukluk ve ergenlik döneminde uyum güçlükleri ve akıl sağlığı sorunları yaygın olur ve uzun sürer.

Bu risk faktörleri çocuklukta cinsel istismara uğramış bir erkek çocuğunun kendine (kendini yaralama/özkıyım) ya da faile, ötekilere saldırı riskini artırır. Eğer erkek çocukları aile ve arkadaşlarından yeterli destek alır, güvenli ve şefkatli bir ortamda büyürlerse özkıyım ya da suça eğilim,  cinsel açıdan saldırgan davranış da dahil olmak üzere bir dizi sorunu geliştirme olasılıkları düşük olur” diye konuştu.

Doç. Dr. Ayten Zara'nın açılış konuşmasının tamamı; 

Sevgili yol arkadaşlarım

Adana’da WHR Travma Önleme ve Rehabilitasyon  Merkezi açılımıza hoş geldiniz.

Her birinizi en içten sevgilerimle ve barış ile selamlıyorum.  

Bizim için travma merkezleri açmak üzücüdür. Oysa isteriz ki daha çok okullar, kütüphaneler, sanat evleri, açalım, çocukları hayata kazandıralım, güçlendirelim.

İsteriz "Barış" inşa edelim festivaller yapalım, halkların kardeşliğini kutlayalım.

Ancak öteden beri sorun olan şiddet evlerde, sokaklarda, okullarda, toplumda artmaktadır. Bu şiddetin acilen önlenmesi gerekmektedir.

Ancak önleyici tedbirler yeterli değildir.

Nerede yaşanırsa yaşansın Şiddet,

her kadın, her erkek ve her çocuğa sevgiyi ve saygıyı hak etmediğini, çaresiz ve yalnız olduğunu açıkça anlatan  zalim bir dildir!

Çoğumuz,  insanların neden bu kadar zalim olduğunu, tanık olduğumuz katliamları, kadın cinayetlerini, çocuk tecavüzlerini neden yaptıklarını merak ederiz.

Tek sebebi vardır şiddet!  Uygulayarak, göstererek, konuşarak şiddet ve nefret üretmeye devam ettiğimiz sürece dökülen kanlar, cinayet ve tecavüzler bitmeyecektir!

Şiddet önlenmezse, Diktatörler, cellatlar, kadın dövücüleri, sapıklar üremeye devam edecektir.

Kin, düşmanlık, sapkınlık zinciri bir kuşaktan bir kuşağa aktarılmaya devam edecektir.

Ve bizler ağıt yakmaya, hayata ve insana küsmeye devam edeceğiz. 

Tolga Akpınarın "Bilir misin" şiiri bunu çok güzel anlatır.

Bilir misin?

Arkasına saklanacağın bir baban,

bir korunağın,

ardında güvenerek duracağın bir kayan,

bir dağın,

sığınmak için bir adan, bir limanın,

bir dal ki tutunacağın kalmamıştır.

Kalmadıysa,

her yer yine böyle ayaz olmuştur.

Sen de üşümüşündür.

Üşüyünce büyümüşündür.

Bilir misin?

Kefenin içinde bir çocuk vardır.

İçinde ölenler vardır...

Oysa Sevgili konuklar

Sevgi dolu, barışçıl, her daim umutları olan bir insanlık mümkün.

Bu coğrafya da mümkün.

Dünya da mümkün.

Tek ihtiyacımız olan sevmeyi, barışmayı öğrenmektir.

 Sevgi nefretten güçlüdür!

Barış savaştan güçlüdür!

Bunu öğretmek için bu merkezleri kuruyoruz.

Bu merkezin açılışında desteği büyük olan Adana Büyük şehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar derin minnet ve saygılarımı iletirim. Halkının yanında ve her daim var olsun.

Bu yolda bana yol arkadaşlığı yapan Özlem Şimşek’e ve ekiplerine derin sevgi ve teşekkürlerimi bir borç bilirim.  

Sürekli travma üreten bu coğrafyada doğup büyüyen çocuklara bırakacağımız mirasın travmalarla dolu bir şiddet kültürü olmaması için çalışacağız. Evdeki Barıştan Dünyadaki Barış için çalışacağız.

Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek şiddete mücadele edeceğiz.

Bir inancın yüceliğinde buldum seni

bir kavganın güzelliğinde sevdim.

bin kez budadılar körpe dallarımızı

bin kez kırdılar.

yine çiçekteyiz işte, yine meyvedeyiz

bin kez korkuya boğdular zamanı

bin kez ölümlediler

yine doğumdayız işte,  yine sevinçteyiz.

bitmedi daha sürüyor o kavga

ve sürecek

yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!

Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek şiddete karşı  tek yürek mücadele edeceğiz. Bu merkez, Memleketime, Adanaya hayırlı olsun.

Editör: TE Bilisim