HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana T Tipi Hapishanesinde görüntülerle ispatlanan işkenceyi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a cevaplanması istemi ile ilettiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

Hatimoğulları konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Adana 1 No’lu T Tipi Hapishanesinde mahpus Caner Şahin’in, en az 10 gardiyanın işkence ve kötü muamelesine maruz kaldığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulunduğu basına yansımıştır. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında ifadesi alınan Şahin, gardiyanların kendisini süngerli odaya götürdüklerini belirterek cop ve kalkanlarla darp edildiğini belirtmiştir.

Gardiyanların konuya ilişkin hazırladıkları tutanakta; Caner Şahin’in kendilerini yaraladığı önü sürüldüğü ve bu tutanak nedeni ile 11 gün boyunca tek kişilik hücrede kaldığı iddia edilmektedir.  Oysa savcılık soruşturma dosyasına giren bilirkişi raporunda ise görüntülerde süngerli odanın kapısının açık kaldığı 55 saniyelik süreçte Şahin’e işkence edildiğinin açıkça görüldüğü ifade edilmektedir.

Raporda; “Kamera açısına göre sağ iç tarafta bir oda bulunuyor. Bu odanın içinde bir şahıs, sırt üstü yatar vaziyette ayakları havaya dikilmiş halde görünüyor. Yere yatırılan kişinin üzerine abanan bir infaz koruma memuru bu kişiyi darp ediyor. Bir infaz koruma memurunun ise, elindeki cisim ile (kuvvetle muhtemel cop) falaka pozisyonunda yerde yatan şahsın ayaklarının altına vurduğu net bir şekilde görülmüştür.” ifadeleri yer almaktadır.

Bu bağlamda;

1. Görüntülerle sabit olan işkence hakkında gardiyanlar hakkında işlem başlatılmış mıdır?

2. “Türkiye cezaevlerinde işkence yoktur, kötü muamele yoktur” ifadenize karşın yaşanan bu vaka ile aksi kanıtlanan işkence/kötü muamele gerçeğine ilişkin Bakanlığınızca nasıl bir tutum izlenecektir?

3. Adana 1 No’lu T Tipi Hapishanesinde mahpuslara yaşatılan hak ihlalleri iddialarını araştırmak üzere tarafınızca adım atılmış/atılacak mıdır?

4. Başka hapishanelerden falaka/işkence vs ile ilgili benzer iddialar/başvurular Bakanlığınıza gelmiş midir? Araştırmak üzere çalışmalar başlatılmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi