BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Çarşamba günü, ülkelerin iklim krizinin mevcut ve büyüyen etkilerini ele almalarına ve afetlerle daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış yeni bir iklim finansmanı girişimini başlattı.

“Daha fazla iklim felaketinin yolda olduğunu biliyoruz. UNICEF Ortaklıklar İdari Direktör Yardımcısı Karin Hulshof, “Sadece nereye ve ne zaman vuracaklarını bilmiyoruz” dedi .

Bugün ve Yarın girişimi, ilk kez, bugünün çocukları için acil dayanıklılık ve risk önleme programlarına yönelik finansmanı, gelecekteki kasırgalarla başa çıkmaya yardımcı olmak için sigorta piyasası tarafından sağlanan risk transferi finansmanıyla birleştiriyor.

“İklim değişikliği riskleri artık varsayımsal değil. Onlar burada. İklim felaketlerine karşı toplulukların direncini artırmak için çalışırken bile, çocuklarımız için riskleri önlemede çok daha iyi olmalıyız” diye ekledi.

Yardıma davet

Gençler, aşırı hava olaylarından en çok etkilenenler arasında yer alan kritik derecede savunmasız bir nüfustur.

Geçen yıl, UNICEF'in Çocukların İklim Riski Endeksi , 400 milyon çocuğun şu anda kasırgalara yüksek oranda maruz kaldığını tahmin ediyor.

İlk üç yıllık pilot uygulama sırasında girişim Bangladeş, Komor Adaları, Haiti, Fiji, Madagaskar, Mozambik, Solomon Adaları ve Vanuatu'ya odaklanacak.

UNICEF ilerlemek için proje için 30 milyon dolar topluyor ve çocuklar ve gençler için afetten korunma için artan insani finansman açığını kapatmak için ek özel ve kamu ortaklarını ajansa katılmaya çağırıyor.

yardım ortakları

Aşırı hava koşullarının zararları eşitsizliği ve yoksulluğu nesiller boyunca devam ettirip derinleştirse de, mevcut risk aktarım mekanizmaları yüz milyonlarca çocuk ve gencin özel ihtiyaçlarını karşılamıyor.

Bugün ve Yarın , Almanya ve Birleşik Krallık hükümetleri tarafından yeni başlatılan yeni sözleşme kapsamında güvence altına alınan, gelecek için tam destekle, özel olarak “çocuk koruma açığını” hedefleyen, önceden düzenlenmiş ve olaya dayalı ilk iklim afet riski finansman mekanizmasıdır. G7-V20 İklim Risklerine Karşı Küresel Kalkan .

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı Direktörü Heike Henn, girişimin bilgi paylaşımı ve risk finansmanı araçlarına daha fazla aşinalık alanlarında sonuç vermesini bekliyor; kalkınma kurumlarının gelişmiş şok direnci; ve “özellikle çocuklar ve anneler için” afet riskinden korunma açığının kapatılmasına yardımcı olur.

Birleşik Krallık Kalkınma ve Afrika Bakanı Andrew Mitchell, “Afrika genelinde 15 milyona kadar çocuğu, genci ve ailelerini korumak için… UNICEF'e verilen bu yeni hibe dahil olmak üzere… Karayipler, Asya ve Pasifik ve tropikal kasırgalar vurursa hızla yanıt verin”.

Tetikleme sorunu

UNICEF'e göre, kasırgalar ve bunların yol açtığı sel ve toprak kayması gibi afetler, iklimden etkilenen afetlerin en hızlı büyüyen kategorisi ve küresel kayıp ve zararların başlıca nedenlerinden biri.  

UNICEF'in araştırması, kasırga ve diğer tehlikelere maruziyeti ve olumsuz etkileri azaltan yatırımların, milyonlarca çocuk için genel iklim riskini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir.

UNICEF Kıdemli Direktörü Simon Young, “UNICEF, çocukların, gençlerin ve ebeveynlerin, özellikle de annelerin korunması için özel bir afet riski sigortası alan ilk BM kurumu ve aynı zamanda dünya çapındaki en büyük insani yardım kuruluşlarından biridir” dedi. Sigorta çözümünü tasarlayan uluslararası sigorta danışmanları WTW'de İklim ve Direnç Merkezi.

UNICEF, hükümetlere ve büyük şirketlere emisyonları hızla azaltmaları için baskı yapmanın yanı sıra, çocukları güvendikleri kritik sosyal hizmetleri uyarlayarak iklim tahribatından korumak için liderleri acilen harekete geçmeye çağırıyor.

UNICEF ayrıca tarafları, toplulukların uyum sağlayabileceği sınırların ötesinde kayıp ve zararla karşı karşıya kalanları desteklemek için çözümler bulmaya ve finanse etmeye çağırıyor.

Editör: Haber Merkezi