Traktör ve kamyonet konvoylarında seyahat eden Yeni Zelanda'daki çiftçiler, hükümetin çiftlik hayvanlarından kaynaklanan emisyonları vergilendiren dünyadaki ilk ülke olma planını protesto etmek için ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde ve kasabalarda toplandı.

Perşembe günü Wellington, Auckland, Christchurch ve diğer şehirlerdeki traktör hatları ve diğer çiftlik araçları trafiği kesintiye uğrattı ve protestocu çiftçiler ülkenin merkez sol hükümetinin sözde “geğirme ve osuruk” vergisinden geri adım atmasını talep etti.

Başbakan Jacinda Ardern, geçen hafta, ağırlıklı olarak Yeni Zelanda'nın tahmini altı milyon ineği ve 26 milyon koyunu tarafından üretilen geğirmelerden gelen tarımsal gazlar ve biyojenik metan üzerine dünyanın ilk vergisi için planlarını açıkladı.

Ardern, verginin küresel ısınmayı yavaşlatmak için gerekli olduğunu ve daha iklim dostu et için daha yüksek bir fiyat talep edebilirlerse çiftçilere fayda sağlayabileceğini savundu.

Ancak, Yeni Zelanda'nın çiftçileri, Perşembe günkü “Bunu almayacağız” protestosuna binlerce tarım işçisinin katılmasıyla silahlanıyor.

Protestoyu organize eden Groundswell Yeni Zelanda'nın kurucu ortağı Bryce McKenzie, verginin yerel çiftçilerin yaşayabilirliğini tehdit ettiğini söyledi.

McKenzie, "Hükümetin gıda üretimi üzerindeki cezalandırıcı ve verimsiz emisyon vergilerine yönelik ideolojik taahhüdü, kırsal topluluklar için varoluşsal bir tehdittir" dedi.

Hükümet verginin hayvancılık emisyonlarını yüzde 20 azaltacağını umarken , McKenzie herhangi bir "azalmanın yerini daha az verimli yabancı çiftçilerin alacağını" savunuyor.

Metan daha az boldur ve atmosferde karbondioksit kadar uzun süre kalmaz, ancak çok daha güçlü bir ısınma maddesidir. Bilim adamları, sera gazı karışımının bir parçası olmasına rağmen, metanın küresel sıcaklıklardaki artışın kabaca yüzde 30'undan sorumlu olduğuna inanıyor.

Yerel çiftçi Mark Chandler, devlet yayıncısı Radio New Zealand'a (RNZ), önerilen hayvancılık emisyon vergisiyle ilgili uyum düzeyinin cezai olduğunu söyledi.

RNZ'ye “Hayatı imkansız kılan bir sürü şey geliyor” dedi.

"Küçük ve orta ölçekli bir çiftçi için haftalarca ve haftalarca yönetim ve uyum sağlamanız gerekecek ve bu sadece işe yaramıyor - bu oyuna bunu yapmak için girmedik."

Perşembe günü Wellington'da yerel halk tarafından tarım sektörünün iklim değişikliğini ele almak için üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen bir karşı protesto düzenlendi.

Valerie Morse, RNZ'ye, insanların yıkıcı ve kirletici tarım yöntemlerini sübvanse etmekten bıktığını ve çiftçilerin sürdürülebilir üretim yöntemlerini benimseyerek iklim değişikliğine karşı çözümün bir parçası olmaları gerektiğini söyledi.

Çevreciler de çiftçilerin uyum sağlaması gerektiğini söyledi.

İklim Adaleti Taranaki'den Emily Bailey, “Bu ülkenin kırsal ve tarım sektörü, yalnızca bu yıl sel, yoğun fırtına ve kuraklıklardan büyük zarar gördü” dedi.

"Daha da kötüye gidiyor," dedi.

"Çiftçiler ya uyum sağlayabilir ve emisyonlarını hızla azaltabilirler ya da kendileri ve diğer herkes daha fazla zarar görecektir."

Editör: Haber Merkezi